Proiect de lege prin care primăriile să se poată împrumuta pentru a asigura termoficarea peste iarnă

Luni, 01 Noiembrie 2021, ora 18:41
1528 citiri
Proiect de lege prin care primăriile să se poată împrumuta pentru a asigura termoficarea peste iarnă
Banii ar trebui să asigure funcţionarea sistemului centralizat de termoficare FOTO Pixabey

În contextul creşterii preţurilor la gaze şi al riscului ca sute de mii de români să rămână fără căldură şi apă caldă în iarna care bate la uşă, mai mulţi parlamentari USR au depus un proiect de lege prin care să le fie permis primăriilor să se împrumute de la Trezoreria Statului pentru finanţarea cheltuielilor aferente asigurării acestor servicii de utilitate publică, arată un comunicat de presă al partidului.

„Un număr de 27 de municipii au semnalat încă din luna august incapacitatea de a asigura plata cheltuielilor cu termoficarea în contextul majorării preţurilor. Aceste municipii au nevoie de mecanisme alternative de sprijin pentru accesarea sumelor necesare şi nu de jocuri cu declaraţii politice! Avem responsabilitatea de a găsi rapid soluţii alternative, mecanisme ce pot fi create prin lege pentru administraţiile locale care se zbat să găsească soluţii. Este o situaţie excepţională ce necesită măsuri urgente, astfel încât primăriile să poată lua împrumuturi din Trezorerie, pentru a asigura cetăţenilor servicii de utilitate publică”, a afirmat deputata USR Oana Cambera, iniţiatoare a proiectului de lege, conform comunicatului de presă al formaţiunii.

La rândul ei, senatoarea USR Silvia Dinică a explicat că este un proiect necesar care trebuie votat cât mai repede de către Parlament.

„Am depus astăzi un proiect de lege care oferă primăriilor posibilitatea de a se împrumuta de la Trezorerie pentru asigurarea funcţionării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice, respectiv pentru plata facturilor restante şi acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare. Este un proiect necesar, trebuie discutat şi votat cât mai repede, românii legaţi la sistemele centralizate au nevoie în această iarnă de căldură şi apă caldă”, a declarat Silvia Dinică, co-iniţiatoare a propunerii legislative.

De asemenea, senatorul USR Raoul Trifan, co-iniţiator al proiectului, a precizat că „în contextul preţurilor extrem de volatile ale gazelor naturale, USR consideră că trebuie să oferim primăriilor din oraşele cu sisteme de încălzire centralizată cât mai multe mecanisme prin care să poată să susţină companiile locale de termoficare. Această soluţie nu este una de durată, dar este o soluţie necesară în acest moment din cauza crizei europene a gazelor naturale care a făcut ca preţul acestora să se înzecească în utimul an”.

În momentul actual, doar pentru 25 de municipii din România este nevoie de 1,27 miliarde lei pentru a susţine sistemul de termoficare în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022, bani pe care autorităţile nu îi au în bugetele locale, mai ales că au înregistrat cheltuieli substanţiale cu acţiunile de prevenire şi combatere a răspândirii noului coronavirus.

Prin urmare, sunt imperative măsurile pentru asigurarea cu apă caldă şi căldură a populaţiei, serviciu public având caracter social, precum şi pentru eliminarea blocajelor şi întreruperilor determinate de lipsa disponibilităţilor în bugetele locale.

Proiectul USR prevede ca unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale să poată solicita în anii 2021-2022 contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei. Împrumuturile se vor contracta de către UAT-uri strict pentru asigurarea funcţionării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice, respectiv pentru plata facturilor restante şi acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare, mai indică sursa citată.

Dobânda, fixă pe toată durata de derulare a împrumutului, va fi egală cu ROBOR la 3 luni, comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se va adăuga o marjă în funcţie de scadenţa împrumuturilor, conchide sursa amintită.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
Senatorul USR Irineu Darău a anunțat joi, 18 aprilie, că a depus un denunţ penal împotriva ministrului Dezvoltării, Adrian Veştea, şi a primarului din Râşnov, Liviu-Cătălin Butnariu,...
#sistem termoficare, #incalzire, #imprumut, #primarii, #USR , #USR-PLUS
Comentarii
Poza Pieues
Pieues
rank 1
si imprumut pt aer vara de ce nu se poate ???