Proiect de lege aparut in starea de urgenta: Politistii locali primesc atributii noi - vor putea folosi radare si da amenzi rutiere

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 30 Martie 2020, ora 11:43
32032 citiri
Proiect de lege aparut in starea de urgenta: Politistii locali primesc atributii noi - vor putea folosi radare si da amenzi rutiere
Foto: Facebook/ Politia Locala Bucuresti - www.plmb.ro

Politistii locali ar putea avea atributii sporite in domeniul ordinii publice si circulatiei rutiere, potrivit unui proiect legislativ introdus la Senat de 12 deputati PMP si PSD, printre care Corneliu Bichinet, Florin Iordache si Eugen Nicolicea.

Este vorba despre un proiect de completare si modificare a Legii nr. 155/2010 privind Politia Locala.

In cazul in care acest proiect ar fi votat in ambele camere si promulgat, politistilor locali li se modifica atributiile din fisa postului si dobandesc atributii in domeniul ordinii publice si linistiii publice, respectiv a circulatiei rutiere.

In plus, sunt obligati ca, in termen de un an de la numirea in functie, sa urmeze un program de formare initiala organizat intr-o institutie de invatamant din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Parlamentarii initiatori motiveaza acest proiect prin faptul ca in ultimii 9 ani au iesit la iveala mai multe probleme de reglementare a activitatii Politiei Locale si de interpretare diferita de catre administratiile publice locale a prevederilor legale.

"Astfel, au rezultat paralelisme si suprapuneri de competente, organizare si desfasurarea neunitara a activitatilor specifice, deficiente operationale, dificultati de gestiune a resurselor umane, motivare redusa a personalului, suport financiar si logistic ineficient," se arata in expunerea de motive.

Proiectul mai aduce si reducerea varstei de pensionare prin completarea reglementarii care prevede incadrarea activitatii in conditii deosebite, speciale sau alte conditii de munca.

Intregul proiect legislativ poate fi accesat pe site-ul Senatului.

Noile atributii

Proiectul stabileste noi atributii ale Politiei Locale in domeniul circulatiei pe drumurile publice. Astfel, politistii vor putea constata si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind trecerea pe culoarea rosie a semaforului, depasirea colonei de vehicule aflate in asteptare, circulatia pe benzile destinate exclusiv transportului in comun, blocarea centrului intersectiei, nerespectarea indicatoarelor, circulatia pe sens opus, nerespectarea indicatiilor politistutului sau neacordarea de prioritate.

Politia Locala ar putea fi dotata si cu radare: "constata contraventii si aplica sanctiuni pentru depasirea vitezei legale, constatata prin folosirea mijloacelor tehnice fixe si mobile omologate si verificate metrologic."

Politistul local va putea constata contraventii ai aplica sanctiuni pentru conducerea unui vehicul cu ITP expirat sau pentru folosirea telefoanelor mobile la volan - cu exceptia celor prevazute cu dispozitive de tip "maini libere."

In plus, politistii locali vor putea opera sistemele de supraveghere si management al traficului rutier instalate de autoritatile locale.

Politistii locali vor putea constata contraventii si aplica sanctiuni sporite in domenii in care aveau deja atributii, cum ar fi nerespectarea normelor in cazul transportului de persoane sau marfuri, protectia mediului, disciplina activitatii comerciale, disciplina furnizarii utilitatilor publice, disciplina administrarii proprietatiii publice si private a statului si a unitatilor administrativ-teritoriale etc.

Schimb de informatii cu alte structuri

"Pe timpul actiunilor comune, structurile Politiei Locale si structurile teritoriale ale MAI fac schimb reciproc de date si informatii necesare indeplinirii misiunilor in sistem integrat," este una dintre prevederi.

Potrivit proiectului, politistul local trebuie sa aplice masurile si procedurile prevazute de lege pentru politisti, in domeniul ordinii publice.

"Structurile de Politie Locala pot organiza sisteme informatice proprii pentru stocarea, prelucrarea si valorificarea datelor operative, pentru schimb de date si informatii cu alte sisteme informatice ale administratiei publice locale sau cu structuri de cooperare," se mai arata in proiectul legislativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#proiect legislativ Politia Locala, #Politia Locala noi puteri , #lege