Proiect de lege a lobby-ului, depus de Saftoiu si Voinescu la Parlament

Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 17:51
1768 citiri
Proiect de lege a lobby-ului, depus de Saftoiu si Voinescu la Parlament

Deputatii Carmen Moldovan (PSD), Sever Voinescu (PD-L) si Adriana Saftoiu (PNL) au depus saptamana aceasta in Parlament o lege privind reglementarea activitatilor de lobby, considerand ca aceasta este "imperativ necesara" pe fondul "confuziei" create de activitatile generic numite de lobby.

Proiectul de lege este al saselea de aceasta natura depus in Parlament din anul 2000 incoace, primul apartinand fostului senator PNTCD Ulm Spineanu.

Propuneri asemanatoare au mai fost depuse de catre social-democratul Octavian Mitu si de catre liberalul Duca Viorel, iar ultima ii apartine deputatului PSD Constantin Nita, aceasta aflandu-se inca in traseu legislativ la Camera Deputatilor, dupa ce, in 2010, Senatul a respins proiectul.

"Reglementarea activitatilor de lobby este imperativ necesara in acest moment in Romania pe fondul confuziei create de initierea unor activitati generic numite de lobby, care nu urmaresc insa utilizarea mecanismelor proprii de influentare legitima a deciziei legislative si genereaza situatii de conflicte de interese, trafic de influenta etc", se arata in expunerea de motive.

Potrivit textului, activitatea de lobby este definita ca fiind totalitatea actiunilor desfasurate de o societate de lobby pentru influentarea deciziilor oficialilor publici, actiuni desfasurate in favoarea unui client in schimbul unor beneficii materiale. In vederea inregistrarii activitatii de lobby se va infiinta Registrul de Lobby, pe langa Oficiul Registrului Comertului, Ministerul Justitiei urmand sa stabileasca prin ordin modul de organizare a acestei institutii.

Societatile prestatoare de servicii de lobby vor trebui sa declare si sa inregistreze contractele in cadrul acestui Registru, impreuna cu date privind clientii, valoarea contractului si obiectivele acestuia.

Legea mai prevedere si o serie de incompatibilitati pentru angajatii si actionarii firmelor de lobby, dar si sanctiuni pentru incalcarea conditiilor legale. Astfel, desfasurarea activitatilor de lobby in alte conditii decat cele prevazute in lege poate atrage amenzi de la 5.000 la 20.000 de lei, sau 5% din cifra de afaceri, precum si alte penalitati pentru intarzierea declararii contractelor. Mai mult, incalcarea dispozitiilor, incercarea influentarii deciziilor privind contracte de achizitiepublica poate atrage inchisoare de la 2 la 10 ani.

Proiectul a fost inregistrat in Parlament pentru a fi transmis Senatului, in calitate de prima Camera sesizata.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#Saftoiu Voinescu lege lobby , #lege