Procurorii cer sesizarea CCR pe Legea salarizarii

Joi, 08 Iunie 2017, ora 16:44
4353 citiri
Procurorii cer sesizarea CCR pe Legea salarizarii
Foto: site CCR

Asociatia Procurorilor din Romania (APR) cere presedintelui Klaus Iohannis, Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea Legii salarizarii, pe motiv ca aceasta creeaza o diferenta de statut financiar intre procurori si judecatori.

"Asociatia Procurorilor din Romania considera ca este incalcat principiul constitutional al legalitatii in fata legii, intrucat prin adoptarea acestei legi se creeaza o diferenta de statut financiar intre procurori si judecatori, subiecti constitutionali cu statut identic", se arata intr-un comunicat transmis, joi, de Asociatia Procurorilor din Romania.

Potrivit sursei citate, adoptarea legii in forma sa actuala poate genera o afectare importanta a sistemului judiciar in ansamblul sau.

"Tinem sa subliniem ca prin deciziile sale Curtea Constitutionala a retinut ca principiul egalitatii de drepturi se traduce prin reglementarea si aplicarea unui tratament juridic similar tuturor subiectilor de drept aflati in situatii juridice similare.

Prin adoptarea legii in forma actuala se incalca principiile stabile de normele constitutionale, ceea ce poate genera o afectare importanta a sistemului judiciar in ansamblul sau", se mai precizeaza in comunicatul citat.

De altfel, la finalul lunii mai, sectia pentru procurori a CSM a adresat trei scrisori deschise adresate premierului Sorin Grindeanu, ministrului Justitiei si presedintelui Camerei Deputatilor, in care atrageau atentia asupra faptului ca forma adoptata de Senat a Legii salarizarii ii discrimineaza pe procurori si incalca jurisprudenta Curtii Constitutionale.

Pentru ca procurorii vor avea salarii mai mici decat judecatorii, potrivit noii legi, se atragea atentia ca se incalca principiul egalitatii in drepturi, prevazut de art. 16 din Constitutia Romaniei si evocat in deciziile CCR nr. 886/2006 si 8/2010.

Si USR a anuntat ca va strange semnaturi pentru sesizarea Curtii Constitutionale.

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#procurori sesizare CCR legea salarizarii , #legea salarizarii
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Salariile trebuie să fie egale pentru toate puterile în stat: parla