Primarul orasului Anina, revocat din functie dupa ce a pierdut procesul cu ANI pentru incompatibilitate

Marti, 11 Mai 2021, ora 19:07 1981 citiri
Gheorghe Romanu. Foto: expressdebanat.ro

Primarul orasului Anina, Gheorghe Romanu, a fost revocat din functie printr-un ordin al prefectului judetului Caras-Severin, Cristian Gafu.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca edilul local s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 20 iunie 2012 - 3 iulie 2014.

"Prefectul Cristian Gafu a emis in data de 10 mai 2021 Ordinul privind constatarea incetarii de drept, inainte de expirarea duratei normale, a mandatului de primar al orasului Anina, judetul Caras-Severin, al domnului Romanu Gheorghe, ca urmare a Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 1631 din 17.03.2021, definitiva, cu privire la starea de incompatibilitate in care s-a aflat domnul Romanu Gheorghe in perioada 20.06.2012-03.07.2014", se arata intr-un comunicat de presa al Prefecturii Caras-Severin.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca primarul Gheorghe Romanu s-a aflat in stare de incompatibilitate deoarece, in perioada mentionata, a detinut simultan atat functia de primar al orasului Anina, cat si calitatea de membru in Consiliul de Administratie al Liceului "Mathias Hammer" din localitate.

Gheorghe Romanu a contestat in instanta raportul de evaluare al ANI, insa Curtea de Apel Bucuresti a respins actiunea formulata, prin Sentinta civila nr. 3589/10.10.2017, ramasa definitiva prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 1631 din 17.03.2021.

"Agentia Nationala de Integritate a transmis Institutiei Prefectului-Judetul Caras-Severin o adresa prin care a comunicat faptul ca raportul de evaluare cu privire la starea de incompatibilitate in care s-a aflat primarul Romanu Gheorghe a ramas definitiv.

De asemenea, ANI a solicitat Institutiei Prefectului - Judetul Caras-Severin "sa declanseze procedurile disciplinare fata de primarul Romanu Gheorghe, in conformitate cu dispozitiile art. 25 din Legea nr. 176/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, sa comunice masurile dispuse la finalizarea procedurii disciplinare, precum si daca, dupa emiterea actului administrativ prin care s-a dispus aplicarea masurilor disciplinare, persoana sanctionata a formulat contestatie", se precizeaza in comunicat.

Totodata, Prefectura Caras-Severin a solicitat un punct de vedere Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu privire la emiterea ordinului prefectului privind constatarea incetarii de drept a mandatului de primar al orasului Anina, iar raspunsul MAI a fost afirmativ.

Ordinul prefectului poate fi atacat la instanta de contencios-administrativ in termen de 10 zile de la comunicare.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News