Primarul Falca a semnat initiativa "Fara penali" la cortul USR pe care l-a demolat saptamana trecuta

Joi, 02 August 2018, ora 17:27
4857 citiri
Primarul Falca a semnat initiativa "Fara penali" la cortul USR pe care l-a demolat saptamana trecuta
Foto: Facebook/ USR Arad

Primarul Aradului, Gheorghe Falca, presedinte al PNL Arad, a semnat joi initiativa "Fara penali in functii publice" chiar la locul unde USR Arad avea un cort iar edilul-sef a dispus demolarea acestuia.

Primarul s-a dus sa semneze insotit de presa, insa ulterior liderii USR Arad au criticat gestul, afirmand ca este unul politicianist, "strict dedicat imaginii personale", liderul liberal "calarind cu un tupeu extraordinar chiar si acesta campanie pe care a facut tot posibilul sa o dinamiteze".

Primarul Aradului, Gheorghe Falca, si-a prezentat punctul de vedere, intr-o conferinta de presa, cu privire la cazul demolarii de catre municipalitate a cortului dedicat pentru strangerea de semnaturi in cadrul campaniei "Fara penali in functii publice", afirmand ca nu a incercat sa impiedice actiunea.

Falca a spus ca Legea 50/1991 prevede necesitatea obtinerii unei autorizatii de construire in cazul amplasarii pe domeniul public a unei constructii provizorii, in cazul de fata un cort.

"Pentru a veni in intampinarea solicitarii USR Arad si pentru a-i da posibilitatea demararii in cel mai scurt timp posibil a campaniei, Primaria Arad a avizat amplasarea unui stand, pe o suprafata de maxim doi metri patrati, constand in masuta, scaun si umbrela fara insemne publicitare. Reprezentantii USR Arad nu au tinut cont de acordul dat, astfel ca, inca de la inceputul lunii aprilie, au amplasat pe domeniul public un cort fara obtinerea in prealabil a unei autorizatii de construire, asa cum prevede legea", a spus Falca.

Edilul sustine ca a aplicat masura de desfiintare a cortului "in urma solicitarilor repetate venite din partea consilierilor locali PSD".

Falca a spus ca sentinta civila nr. 587/19.07.2018 a Tribunalului Arad "constata legalitatea masurii de desfiintare" si "este o dovada clara a faptului ca functionarii din cadrul Primariei nu au incercat niciun moment sa impiedice buna desfasurare a campaniei".

Conform edilului, instanta a constatat ca Primaria "nu impiedica desfasurarea campaniei strangerii de semnaturi demarata de petenta (USR - n.r.) ".

Gheorghe Falca a declarat ca va sprijini actiunile civice care presupun implicarea activa a cetatenilor in viata comunitatii sau a tarii si a mers sa semneze la standul USR unde fusese demolat cortul.

Reactii din USR

Dupa ce Falca si-a oferit semnatura, senatorul USR Arad Adrian Wiener a reactionat pe Facebook, aratand ca primarul a recurs la "un gest politicianist, strict dedicat imaginii personale, calarind cu un tupeu extraordinar chiar si acesta campanie pe care a facut tot posibilul sa o dinamiteze".

"In Arad, cu semnatura si prin decizia abuziva a lui Gheorghe Falca, cortul a fost desfiintat. De aceea gestul primarului Aradului, la peste cinci luni de la inceputul campaniei de strangere de semnaturi, a fost echivalent cu taierea acelei panglici la toaleta inaugurata de primarul din Piatra Neamt. Acelasi penibil, aceleasi reflexe de pradator politic, acelasi dispret fata de decenta", a scris Wiener.

Si presedintele USR Arad, Vlad Botos, a reactionat tot pe reteaua de socializare: "Falca Gheorghe, insotit de camere TV si presa, a venit exact la cortul USR Arad pe care l-a demolat saptamana trecuta. Fiecare semnatura conteaza si e bine ca sustine prin semnatura sa initiativa noastra.

Singura intrebare pe care mi-o pun este: de ce nu a facut-o de la inceput, atunci cand nimeni nu credea ca vom reusi si ca aceasta initiativa va deveni un succes? De ce a refuzat acum sase saptamani sa semneze, dar astazi a venit insotit de suita si a anuntat presa in prealabil, iar apoi a dat declaratii in stilul caracteristic? Foarte bine ca ai semnat, domnule Falca, dar actiunea noastra in instanta va continua. Vom dovedi cine a incalcat legea, cine a actionat cu buna credinta si cine a comis un abuz".

Luni, USR a acuzat Primaria Arad ca a comunicat "in mod mincinos si cu profund dispret fata de realitate si fata de cetateni" o informatie catre presa, potrivit careia ar fi castigat un proces intentat de filiala judeteana a partidului dupa ce a fost amendata cu 1.000 de lei pentru un cort destinat strangerilor de semnaturi in cadrul campaniei "Fara Penali in functii publice", care ar fi fost amplasat fara autorizatie.

Procesul prin care USR contesta amenda va incepe abia in toamna, in timp ce Primaria sustinea intr-un comunicat de presa ca "prin sentinta civila nr. 587/19.07.2018, Tribunalul Arad constata corectitudinea procesului verbal de sanctionare a contraventiilor intocmit de Politia Locala si incalcarea prevederilor legale de catre USR". Sentinta se refera insa la alt proces deschis de USR, prin care se incerca suspendarea demolarii cortului pana la judecarea pe fond.

"Deoarece aceasta plangere contraventionala nu bloca automat masura desfiintarii cortului, am deschis in paralel o a doua actiune, pentru a opri demolarea, pana cand justitia va stabili daca cortul a fost sau nu amplasat ilegal.

Aceasta a doua actiune a fost cea pierduta de USR, dar Primaria a demolat cortul inainte ca instanta sa decida daca are sau nu dreptate. Asadar, am pierdut actiunea pentru blocarea demolarii, nu pe cea privitoare la legalitatea amplasarii cortului si a sanctiunii primite, asa cum a comunicat Primaria Arad in mod mincinos si cu un profund dispret fata de realitate si fata de cetateni", se arata intr-un comunicat al USR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#fara penali semnaturi Arad, #Gheorghe Falca Fara Penali semnatura , #fara penali
Comentarii
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Ce naste din ***,.tot *** mananca !