Primarul Aradului, Gheorghe Falca, despre listele "Fara penali": Au semnat mortii, ca in dosarul Dragnea

Duminica, 23 Septembrie 2018, ora 21:35
5369 citiri
Primarul Aradului, Gheorghe Falca, despre listele "Fara penali": Au semnat mortii, ca in dosarul Dragnea
Foto: Facebook/ Fara Penali in Functii Publice

Primarul PNL al Aradului, Gheorghe Falca, a declarat ca USR nu a venit sa ridice, vineri, listele de la primarie, fiind semnaturi false de la "oameni care nu mai traiesc" pentru initiativa "Fara penali". In schimb, Liderul USR, Dan Barna a spus ca edilul a avut o atitudine ciudata si surprinzatoare.

"Au spus ca nu mai vin pentru ca nu mai este nevoie sa vina deoarece nu este ultima zi vineri, ci luni, confirmand ca vineri dimineata au mintit populatia spunand ca primarul Falca prin faptul ca a sechestrat acele 21.000 de semnaturi compromite toata campania la nivel national. Si acum de ce totusi nu au venit? Nu au venit pentru ca ei deja stiau de joi ca au un numar foarte mare de semnaturi nevalide.

In Arad sunt peste 6.000 de semnaturi nevalide, iar unii dintre cei care au semnat nu mai sunt astazi printre noi, sunt strazi fictive, numere fictive, oameni fictive. In momentul cand trebuie sa semnezi documentele de primire, semnezi si existenta a peste 6.000 de semnaturi nevalide. O parte dintre aceste semnaturi vor merge la institutiile statului. De aceea ii asteptam sa vina luni", a explicat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, duminica, pentru Mediafax.

Acesta a adaugat ca exista o cearta in interiorul USR, pentru ca atunci cand vor veni sa ridice listele cu semnaturi va iesi la iveala faptul ca au mintit si din totalul de 21.000 de semnaturi stranse se va dovedi ca 6.000 sunt nevalide.

"Va pot spune ca a fost o cearta in interiorul USR si vineri si sambata, se acuza unii pe altii pentru ca totusi modul in care au lucrat compromite aceasta actiune frumoasa de strangere de semnaturi care este de fapt o actiune civica. Cearta intre ei acum este ca cineva o sa trebuiasca sa semneze, sa le primeasca si lucrul acest confirma ceea ce am spus noi, ca sunt peste 6.000 de semnaturi nevalide si mai mult de atat o sa confirme si ca au fost oameni care nu mai traiesc si au semnat totusi. Este o asemanare cu dosarul Dragnea, ceea ce au facut cei de la USR. Aici e cu semnatura, dincolo a fost cu votul", a completat Falca.

Liberalul, care se numara si el printre semnatarii initiativei USR, a mai precizat ca partidul condus de Dan Barna a incercat sa foloseasca politic campania strangerii de semnaturi pentru initiativa civica "Fara penali in functii publice".

"In loc sa se gandeasca la importanta acestei campanii s-au ocupat de fenomenul politic. Eu cred ca nu trebuia sa fie o campanie politica, trebuia sa fie una civica si ei au vrut sa o foloseasca politic, dar s-a intors impotriva lor din cauza faptului ca nu au fost cinstiti in momentul in care au colectat acel numar de peste 6.000 de semnaturi. Luni la ora 9.00, intre 9.00 si 10.00 trebuie sa vina sa ridice semnaturile", a conchis edilul Aradului.

De cealalta parte, presedintele USR, Dan Barna, ofera alte cifre ale semnaturilor stranse in orasul Arad si sustine ca primaria in loc sa valideze macar acele 15.500 de semnaturi care erau conforme, a retinut toate semnaturile.

"Primaria si-a depasit termenul. Au fost depuse doua randuri de liste. Au fost depuse 15.500, care aveau termen cu cinci zile in urma fata de vineri, si au mai fost depuse 5.000 care aveau, intr-adevar, termen vineri. Si in loc ca primaria sa le valideze pe alea 15.500, pentru ca erau in regula, nu era o problema si sa ni le dea si pe alea 5.000 dupa aceea, le-a tinut pe toate. Pentru noi era important sa depunem toate listele. Probabil vor fi eliberate luni, le vom lua de la primarie luni si vor fi depuse in completare. Pentru ca primaria a depasit termenul, legea acorda un termen suplimentar de sapte zile". a declarat liderul USR, Dan Barna.

Intrebat daca PNL a incercat sa blocheze cu intentie demersul lor, Dan Barna a replicat: "Sa va spuna dumnealui. A fost surprinzator. Din pacate, singurul primar din tara care nu a respectat termenul a fost domnul Falca. Toate celelalte primarii din tara au respectat termenele. Si cele ale PSD-ului. Nu am ce sa ii reprosez PNL-ului, dar domnul Falca in mod particular a avut o atitudine cel putin ciudata".

USR a depus, vineri, la Parlament a doua transa de semnaturi pentru initiativa Fara penali in functii publice, peste 780.000, indeplinind astfel conditiile impuse de lege pentru declansarea referendumului, respectiv 500.000 de semnaturi din 21 de judete.

Initiativa "Fara Penali in functii publice" propune ca articolul 37 din Constitutie, care reglementeaza dreptul de a fi ales, sa fie completat cu un nou alineat, avand urmatorul continut: "Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Gheorgha Falca Fara Penali, #Gheorghe Falca liste fara penali , #fara penali