Primar PDL, despre miile de alesi incompatibili: Superficialitate, interese, prostie si neglijenta

Luni, 05 August 2013, ora 20:40
3237 citiri
Primar PDL, despre miile de alesi incompatibili: Superficialitate, interese, prostie si neglijenta

Peste o mie de alesi locali au fost prinsi de ANI in incompatibilitate si risca sa isi piarda functiile, motiv pentru care premierul Ponta e gata sa schimbe legea ca sa ii scape basma curata. Dorin Florea (foto), primar la Targu Mures din anul 2000, spune ca asistam la un "comportament comunist" al celor care "cred ca politica se face ca sa scapi sau ca sa fii deasupra legii".

Ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, a recunoscut ca se pregateste o ordonanta de urgenta prin care li se va permite primarilor si presedintilor de consilii judetene sa faca parte din adunarile generale ale actionarilor (AGA) si din consiliile de administratie ale companiilor de interes local.

Mizele sunt enorme: baronii locali vor putea controla personal afaceri de milioane de euro, iar alesii locali prinsi de ANI in incompatibilitate nu isi vor mai pierde functiile, asa cum prevede legea acum.

La randul sau, premierul Ponta a justificat decizia spunand ca aproape jumatate din primarii tarii au probleme de incompatibilitate. "Ce facem? Facem alegeri in toata tara? Nu cred ca e o idee buna", a declarat el.

Le Monde: Alesii locali din Romania nu-si refuza nimic

In replica, expertul anticoruptie Laura Stefan a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com ca situatia de incompatibilitate in care se afla primarii s-a facut cu buna stiinta, pentru ca ei au incalcat o norma existenta inca din 2003, adoptata de guvernul Nastase ca parte a pachetului anticoruptie, mergandu-se pe ideea "daca suntem multi nu vom fi sanctionati".

"Nu e intamplatoare dorinta de abrogare a legii. Daca se adopta o lege mai favorabila, toate incompatibilitatile deja constatate sunt si ele sterse definitiv, pentru ca legea penala sau contraventionala mai favorabila retroactiveaza", a declarat aceasta.

Laura Stefan: Numaram zilele cat mai traim intr-o tara normala - Interviu

"Romania este tara exceptiilor si nu a regulilor"

La randul sau, prim-vicepresedintele PDL Dorin Florea, primar de 13 ani in Targu Mures si unul dintre edilii locali care nu au probleme cu ANI, spune ca nu este de acord cu initiativa USL, care este o "bataie de joc".

"In momentul in care ti se spune ca nu ai voie sa faci ceva, nu faci! Eu asa am procedat de la bun inceput. Secretarii mei din primarie sau consilierii juridici imi comunica foarte clar orice lege sau orice norma care apare. Trebuie sa te supui regulilor, nu e tocmeala!

A veni acum sa modifici legea pentru a-i scapa pe unii de anumite probleme mi se se pare chiar o bataie de joc. Dincolo de faptul ca e o chestiune de bun simt. Eu din bun simt am renuntat, resi eram un chirurg in plina ascensiune. In momentul in care am decis sa ma apuc de administratie, pentru ca asa s-a dorit la un moment dat, am pus jos bisturiul.

Eu resping categoric ideea de 'om bun la toate'. Necazul este ca acest comportament comunist persista in genele politicienilor romani, care cred ca politica se face ca sa scapi sau ca sa fii deasupra legii. Nu, domnule, daca nu ai voie, nu ai ce cauta acolo! Punct", a declarat Dorin Florea pentru Ziare.com.

Intrebat cum comenteaza declaratiile edililor incompatibili, care se apara spunand ca nu au pe cine sa trimita in consiliile de administratie si in AGA, Dorin Florea a replicat: "Daca nu ai pe cine sa trimiti, da-ti demisia din administratie".

"Asta e parerea mea. A nu creste pe nimeni langa tine, inseamna ca nu meriti functia pe care o ai, nici in profesiune, nici in administratie. Nu se poate sa nu ai oameni de incredere, care sa se duca la sedinte cu un mandat. Administratia nu inseamna mosie personala, ci inseamna ca te ocupi de administrarea unei localitati, iar tu faci asta prin oamenii cu care lucrezi", a completat edilul.

Dorin Florea a explicat ca el nu a fost prins in incompatibilitate pentru ca a tinut cont de ce spune legea.

"Exact asa cum am stiut si eu ca nu am voie sa faca ceva, asa a stiut majoritatea alesilor. Ceilalti nu au de ce sa se scuze. Au fost superficialitati, au fost interese, de multe ori a fost si prostie si neglijenta. Va dau un exemplu, eu am avut acum pus un viceprimar nou, ca UDMR isi schimba viceprimarii in functie de sezon... L-am chemat la mine si i-am spus: 'Vezi ca esti in consiliul de administratie la nu stiu ce aeroport, vezi ca esti nu stiu pe unde... Du-te, stai de vorba cu un jurist, sa nu ma trezesc ca imi aduci vreo problema in primarie'.

S-a dus omul, s-a retras de pe unde era si cred ca nu o sa aiba nicio problema. Daca se ducea la cabinetul de avocatura al unui politruc, fiti convinsa ca l-ar fi invatat cum sa scape de lege si sa ramana acolo. Pentru ca, in Romania, legile devin, de multe ori, exceptii, iar instantele devin legi in Romania, asta e ceea ce ma ingrijoreaza", a intarit Dorin Florea.

In context, primarul din Targu Mures a dat si un exemplu din domeniul retrocedarilor.

"Eu, ca primar, nu pot sa retrocedez un imobil in Romania pentru ca este clar ca nu sunt acte, in schimb in instanta imobilul e retrocedat. Asta e problema Romaniei: Romania este tara exceptiilor si nu a regulilor. Nu ne plac regulile, nu ne plac bunele practici. Nu! Ne place aleatoriul si ne place acest blestem istoric - Noi ne descurcam. Uite ca nu mai merge!", a subliniat prim-vicepresedintele PDL.

Primarii sunt franati si supusi compromisurilor

Pe de alta parte insa, Dorin Florea spune ca este de acord cu un lucru: "Legile administratiei trebuie facute responsabil, prin consens in clasa administrativa, si nu decise de o majoritate legislativa sau de politruci".

"Primarilor li se cer foarte multe. Corect! Populatia are asteptari foarte mari. Atunci da-i forta, dar pune si legea pe urmele lui in cazul in care o ia razna. Din pacate, de multe ori, primarii sunt franati de acest compromis ordinar care caracterizeaza si clasa politica, pe care vor sa il extinda si in clasa administrativa: totdeauna sa fii supus compromisului.

Multi primari spun 'Nu am incredere' sau 'Consiliul a votat asa'. Consiliile de multe ori sunt impotriva primarilor, asa ca din acest punct de vedere au dreptate. Eu n-am avut niciodata majoritate in consiliul local. Niciodata! Si am fost supus la niste umilinte greu de reprodus. Cer de 15 ani sa fie lasat primarul sa intre in mandat cu jumatate din consiliu. Abia atunci nu mai e o problema, pentru ca isi poate pune in practica ce le-a propus oamenilor.

Nu, compromisul din Parlament a fost transferat si in administratie, iar el nu duce decat la suspiciuni si la acte de coruptie. Nu trebuie sa iti fie teama sa dai atributii si forta primarilor sau administratorilor, dar in acelasi timp legile sa fie foarte dure. Or, cand e legea clara, nu ai cum sa gresesti", a conchis primarul municipiului Targu Mures, Dorin Florea.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Dorin Florea primari incompatibili, #Ponta primari incompatibili ANI, #Dragnea primari incompatibili ordonanta , #incompatibil