Prezidentiabilul "ofiter acoperit": Cand am putea avea comisie de ancheta si raport in Parlament

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 07:43
2767 citiri
Prezidentiabilul "ofiter acoperit": Cand am putea avea comisie de ancheta si raport in Parlament

Solicitarea ACL privind infiintarea unei comisii de ancheta care sa analizeze tema prezidentiabilului "ofiter acoperit", lansata de presedintele Traian Basescu, va fi discutata de abia luni in Camera Deputatilor, dupa ce nu a fost pusa pe ordinea de zi la sedinta de miercuri.

"N-au fost de acord, nu au pus-o pe ordinea de zi. Noi am inregistrat-o de ieri, pana in ora 12, la secretariatul Camerei, si nu s-a regasit pe ordinea de zi. Au considerat ca ordinea de zi a fost destul de incarcata si ca va fi discutata lunea viitoare. Asta a discutat presedintele de sedinta, Viorel Hrebenciuc", a declarat liderul de grup al deputatilor PNL, George Scutaru, pentru Ziare.com.

Cererea nu este sustinuta de alt grup parlamentar, iar votul urmeaza sa fie dat in plenul Parlamentului.

Intrebat daca mai este timp pentru audierea candidatilor, timpul ramas pana la primul tur fiind de o luna si jumatate, liderul deputatilor PNL ne-a precizat: "Daca exista bunavointa din partea tuturor partilor implicate, cred ca in 10 zile se pot face toate audierile, in doua saptamani sa ai raportul. Totul e sa nu se treneze, dar vad ca din partea PSD se treneaza".

ACL: PSD il "acopera" pe Ponta, afirmatiile presedintelui l-au vizat

Miercuri, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a precizat ca SIE a transmis ca in randul candidatilor anuntati la prezidentiale pana acum nu exista niciun ofiter acoperit al acestei structuri. George Scutaru a aratat insa de ce este nevoie si de o comisie de ancheta.

"Comisia SIE este in dialog doar cu SIE, comisia SRI este in dialog doar cu SRI, comisia de aparare este doar in dialog cu serviciile departamentale din MAI si MApN. Dar comisia SRI nu poate avea un punct de vedere de la SIE sau cea de la SIE de la SRI. Noi am considerat ca, fiind o comisie de ancheta, ar avea posibilitatea sa primeasca datele necesare de la toate serviciile de informatii.

Dl Sarbu este acolo, n-am vazut acel material, nu stiu nici daca dl Sarbu trebuia sa faca declaratii pe marginea lui, nu stiu daca a fost un document cu un grad de secretizare sau fara. E problema dl Sarbu, nu stiu ce documente trimite SIE la comisia SIE", a subliniat liderul deputatilor PNL.

SIE: Nu exista in acest moment un prezidentiabil ofiter al Serviciului

Scutaru ne-a vorbit si despre situatia in care presedintele Traian Basescu ar dezvalui singur numele candidatului ofiter acoperit la care se referea.

"Sa vedem ce dezvaluie, nu pot sa stiu ce spune Basescu. Dar, in situatia data, nu cred ca ar fi util ca si asupra serviciilor sa planeze o umbra de suspiciune, fiindca Basescu face referire la o situatie de incalcare a legii, in conditiile in care un cadru militar nu poate sa fie membru al unui partid politic. Eu, unul, nu cred ca serviciile reformate, in situatia actuala, ar fi incalcat legea.

Ar fi util ca si presedintele Basescu sa vina cu precizari suplimentare - ori ca le face in spatiul public, ori, poate, raspunde invitatiei unei comisii de ancheta. Ramane de vazut in ce perioada a fost, in cazul in care se pot aduce niste clarificari. Daca nu, ramanem la nivelul unei fumigene aruncate de Basescu, doar asa, probabil pentru a abate atentia de la alt subiect", a mai spus George Scutaru.

Basescu, din nou despre candidatul ofiter acoperit: Sarbu a mintit prin omisiune

Presedintele Traian Basescu a afirmat, miercuri seara, ca informarea SIE privind candidatul la prezidentiale ofiter acoperit este incompleta.

Daca SIE a vorbit despre faptul ca in cursa prezidentiala nu se afla un ofiter acoperit activ, Basescu a atras atentia ca el s-a referit si la posibilitatea ca ofiterul acoperit sa nu mai fie activ in acest moment.

"Raspunsul domnului Sarbu acopera doar jumatate din ce am declarat. Eu am zis ca e un fost ofiter acoperit sau ofiter acoperit. Atunci cand stii ca cineva a fost acoperit, nu stii si cand i-a incetat mandatul. Acest lucru trebuie sa il stii dumneata, ca cetatean, trebuie sa stii", a spus Basescu, la TVR.

Solicitat sa spuna totusi numele prezidentiabilului ofiter acoperit, presedintele a motivat ca doreste sa o faca intr-un anume moment, calculat pentru cat mai multa expunere: "Nu vin in acest moment pentru ca am si eu o oarecare planificare sa fie un moment la care sa aiba acces toata presa. Ce este cert: sa nu se astepte nimeni ca va fi un document al serviciilor secrete. Nu poate fi asa, daca as fi primit informatia in scris de la SIE, spre exemplu".

Basescu a subliniat ca "o astfel de recunoastere nu face rau nimanui", insa "problema este alta: un fost ofiter acoperit nu poate sa fie linistit indiferent ce alta functie are".

"Aici este cheia problemei: daca ai ceva, cand vorbim de presedintele Romaniei, CV-ul tau este complet si electoratul Romaniei trebuie sa stie. Ar putea sa fie unele probleme, daca ai fost in incompatibilitate: daca spre exemplu ai fost angajat in justitie la acea vreme. Legea 92 din 1992 avea o prevedere expresa pentru judecatori si procurori ca nu pot fi agenti acoperiti", a continuat acesta.

De asemenea, Basescu a mai tinut sa sublinieze ca nu are informatia privind identitatea prezidentiabilului ofiter acoperit de la un serviciu secret, deci nu este obligat sa pastreze tacerea.

Basescu, chemat la audieri in Parlament pe tema prezidentiabilului-ofiter acoperit

Presedintele ar putea fi chemat la audieri in Parlament in contextul acestor declaratii legate de candidatul la prezidentiale care ar fi fost ofiter sub acoperire.

Alesi ai PDL si PNL au depus marti cererea de infiintare a unei comisii parlamentare de ancheta, in care solicita si chemarea lui Traian Basescu pentru a da explicatii cu privire la declaratiile sale. Cererea ACL urma sa fie discutata miercuri.

Ulterior, ACL a transmis, prin intermediul unui comunicat de presa, ca PSD il "acopera" pe Victor Ponta prin faptul ca cererea nu a fost introdusa pe ordinea de zi, miercuri.

"Daca initial doar am intuit teama generalizata a PSD ca acel ofiter acoperit de informatii ar putea fi candidatul Victor Ponta, acum, dupa respingerea grabita a demersului nostru, incepem sa avem convingerea ca afirmatiile presedintelui Romaniei l-au vizat direct pe Victor Ponta", se arata in comunicat.

Basescu explica "dezbracarea" prezidentiabililor: Sa spuna daca au fost ofiteri acoperiti

Liderul deputatilor PDL: Basescu sa spuna cine este prezidentiabilul ofiter acoperit

Pe 9 septembrie, intr-o emisiune televizata, presedintele Traian Basescu a detaliat declaratia facuta in vara cu privire la "dezbracarea" candidatilor la prezidentiale in campania electorala.

Seful statului a precizat ca acestia pot recunoaste singuri daca au fost ofiteri acoperiti: "Candidatii au timp ca inainte de a-si depune candidaturile sa spuna daca au fost ofiteri acoperiti".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#comisie ancheta prezidentiabil ofiter, #comisie ancheta ofiter acoperit, #candidat prezidentiale ofiter acoperit, #George Scutaru comisie ofiter acoperit, #Basescu ofiter acoperit , #comisie
Comentarii