Previziuni 2014 Gusa, despre ruperea USL, jocul lui Basescu si tradarea din PNL

Vineri, 03 Ianuarie 2014, ora 07:39
12595 citiri
Previziuni 2014 Gusa, despre ruperea USL, jocul lui Basescu si tradarea din PNL

Analistul politic Cozmin Gusa considera ca 2014 va fi cel mai urat an electoral din istoria postdecembrista a Romaniei, marcat de ruperea formatiunii politice aflate la guvernare, USL, dar si de jocurile politice ale presedintelui Traian Basescu.

Gusa a spus, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca a doua jumatate a anului ne poate aduce surprize in ce priveste candidatii la prezidentiale.

El nu are nicio indoiala ca USL se va destrama, considerand ca oricum acesta nu mai exista, iar fiecare dintre liderii sai incearca sa se pozitioneze mai bine.

Patronul Realitatea TV face si o predictie surprinzatoare despre PNL, fiind de parere ca unii dintre ministrii sai, dar si o parte a parlamentarilor, se vor desprinde de partidul condus de Antonescu pentru a face un nou UNPR, ce va ramane la guvernare cu PSD.

Cat despre Traian Basescu, Gusa crede ca va incerca sa-si orienteze capitalul de incredere pe care il are pentru a-si asigura continuitatea politica si dupa incheierea mandatului.

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de Cozmin Gusa

E sigura ruperea USL?

Ruperea USL a devenit deja secretul lui Polichinele. Doar daca nu gandim normal legat de gesturile celor doua partide principale, respectiv PSD si PNL, dar mai ales al liderilor, putem sa mai avem indoieli.

E un eveniment intamplat de facto si probabil ca pentru procedura de jure se mai asteapta putin, din interese diferite. PSD, cu reflexele partidului-stat care doreste in propria ograda nu doar puterea parlamentara, Guvernul, ci si servicii secrete, justitie, incearca sa-i timoreze pe liberali si pe Crin Antonescu astfel incat acestia sa renunte la putere.

Pe de alta parte, PNL si Crin Antonescu asteapta acel moment puternic prin care plecarea de la putere sa nu le imputineze foarte tare randurile si forta politica, ma refer la ministrii care vor ramane in Guvern si parlamentarii care vor pleca de la Putere, si in acelasi timp sa reuseasca prin acest demers sa capitalizeze la nivelul increderii populare, care i-ar putea duce la europarlamentare peste ceea ce au azi, respectiv peste asteptarile unor carcotasi interni.

Daca se rupe, se rupe inainte de europarlamentare?

Da. PSD, din postura de partid care guverneaza alaturi de niste sateliti care nu conteaza, ar dori sa capitalizeze maximal la europarlamentare. PNL are o strategie inversa, prin care, aratand tarele acestei guvernari, sa reuseasca sa ia o optiune foarte importanta - prin prestatia oamenilor de pe liste, dar mai ales a liderului Crin Antonescu - sa scoata rezultatul la europarlamentare care ar putea sa revigoreze o candidatura a lui Crin Antonescu care astazi e putin ofilita.

Spuneati mai devreme ca e posibil sa ramana ministri PNL in Guvern, chiar daca PNL pleaca de la guvernare?

Da, eu cred ca oportunismul din politica, precum si interesele de afaceri ale unor grupuri care stau in spatele ministrilor PNL ii vor face pe unii dintre ei sa faca o grupare, in ghilimele si razand sa spun, "responsabila pentru soarta tarii"....

...pentru interesul national

Exact, ca UNPR in timpul guvernarii Boc. Posibil sa avem o alta grupare pe partea de centru-dreapta care completeaza peisajul cu UNPR-ul pe partea stanga.

Cum vedeti rolul lui Traian Basescu in 2014, va "trage tare" sa lase o amprenta puternica in ultimul an de mandat?

Il vad pe Traian Basescu facand un joc de responsabilitate la europarlamentare, incercand sa impuna, de la inaltimea expertizei pe care a capatat-o, subiectele importante de dezbatut in timpul campaniei. Nu cred ca va rata acest moment, dar fara sa se implice de partea unora sau altora. Nu cred ca va sustine atat de ardent proiectul Miscarii Populare, care deocamdata nu exista. In schimb, isi va modifica abordarea catre jumatatea anului, in perspectiva jocului la prezidentiale, care inca e deschis, si nu vad in acel moment un candidat suta la suta cu sansa intai sa mearga catre Cotroceni. Dupa parerea mea, cartile se vor reimparti dupa europarlamentare. Chiar daca astazi poza momentului ne arata nume ca si Crin Antonescu sau Victor Ponta pe niste pozitii extrem de favorabile, e cu un an inainte de alegerile prezidentiale si jocurile politice, perceptia publica, accidentele socio-economice de parcurs ne pot oferi un cu totul alt peisaj, care poate sa se subordoneze unui altfel de candidat.

Vad foarte fluid jocul la prezidentiale de la jumatatea anului 2014 incolo, in sensul ca pot aparea surprize sau candidati la care astazi nu ne gandim.

Credeti ca Traian Basescu pregateste vreo surpriza sau merge cu ce se pare, adica Mihai Razvan Ungureanu, care e cel mai bine plasat sa obtina sustinerea sa?

Nu cred ca Traian Basescu isi face calcule pentru vreunul dintre candidati, isi face calcule in ce directie sa orienteze capitalul sau electoral, care este in crestere si va fi unul consistent in a doua jumatate a anului 2014, in asa fel incat sa-si asigure o continuitate politica pe care a si marturisit-o.

Sunt convins ca in acest moment nu se gandeste la vreun nume, ci se gandeste in ce fel sa-si orienteze jocul politic in asa fel incat el si capitalul sau politic sa conteze foarte mult in perspectiva negocierilor din a doua parte a lui 2014.

Concluzionand, cum vedeti anul 2014?

2014, din punct de vedere politic, va fi cel mai imprevizibil, dar in acelasi timp si cel mai urat an electoral pe care l-am avut. Acest lucru se intampla din doua motive.

Primul - impredictibilul. Nimeni nu s-a detasat in castigator in conditiile in care se incheie o era la presedintie, adica era Traian Basescu, care a insemnat 10 ani, foarte mult in istoria unui stat din secolul XXI.

Al doilea motiv, apropo de impredictibilitate si faptul ca e si urat acest an electoral, tine de slabiciunea leadershipului de partide si nu ma refer doar la liderii de partid, ma refer mai ales la cei care conduc partidul impreuna cu liderul de partid, oameni care sunt de o calitate mult sub medie, mult sub ceea ce ar avea nevoie Romania in acest moment.

Aceste doua ingrediente - sfarsitul de era politica, respectiv slabiciunea leadershipului de partid, ne va duce in acel punct in care vom avea un an politic urat, nefolositor pentru romani, un an politic in care, din aceasta cauza, Romania nu va putea sa-si joace cartile geopolitice care i-au fost oferite in ultima vreme. Deschiderea catre Asia, respectiv parcursul european al Republicii Moldova, sunt doar 2 vizibile. Avem multe alte carti geopolitice deschise care nu vor putea sa fie jucate, din nefericire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Gusa rupere USL 2014, #Traian Basescu alegeri presedintie 2014 , #stiri politice