Presedintele CSM: Nu s-au pronuntat nume pentru Parchete, am spus ce exigente avem

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 14:36
2886 citiri
Presedintele CSM: Nu s-au pronuntat nume pentru Parchete, am spus ce exigente avem
Foto: Digi24

Presedintele CSM, Oana Schmidt Haineala, a declarat marti, dupa sedinta Sectiei de procurori a Consiliului, ca nu au fost pronuntate nume ca propuneri pentru sefia Parchetelor, ci au fost reiterate exigentele privind candidatii, legate de experienta manageriala, portofoliu profesional si reputatie.

"Nu s-au pronuntat nume. Am spus care sunt exigentele noastre. Este opinia unanima a magistratilor din sectia de procurori, manifestat constant din septembrie (2012 - n.red.) incoace. Avem o procedura (pentru selectia sefilor Parchetelor - n.red.) prevazuta de lege, nu imi cereti sa comentez legea", le-a declarat Haineala jurnalistilor, dupa sedinta Sectiei de procurori, la care a participat si premierul Victor Ponta.

Presedintele CSM a subliniat ca sectia de procurori, in unanimitate, a solicitat ministrului interimar al Justitiei, respectiv lui Ponta, "realizarea unei proceduri de selectie pentru persoanele care urmeaza sa fie nominalizate la functiile-cheie din Ministerul Public".

Cu acelasi prilej, presedintele CSM a detaliat criteriile de exigenta, mentionand "background"-ul, experienta profesionala, portofoliul de cazuistica, experienta manageriala la nivel inalt, reputatia, integritatea.

"Pentru oamenii care vor fi numiti in cadrul structurilor specializate, avem nevoie de oameni care sa aiba un background in aceste structuri, un anumit portofoliu de condamnari si trimiteri in judecata, sa provina din structuri, sa stie despre ce este vorba, pentru ca sunt structuri care s-au validat, s-au definit, nu mai sunt in faza de experiment, sa aiba experienta manageriala. Pentru cele trei functii de procuror general, prim-adjunct si adjunct, trebuie sa fie oameni cu experienta manageriala, la un nivel inalt de buna reputatie si care sunt validati prin profesionalism, prin integritate si prin toate celelalte trasaturi, buni comunicatori si buni specialisti", a explicat Haineala.

"Sa provina din structurile specializate, sa stie foarte bine ce fel de activitate se desfasoara in aceste structuri", a mai spus Haineala, despre candidatii pentru sefia parchetelor.

Presedintele CSM a mai spus ca, in opinia sa, procedura de selectie trebuie "formalizata prin ordin de ministru", pentru a satisface exigentele Comisiei Europene si ale sistemului judiciar.

Haineala a adaugat ca nu are "mandat" sa faca alte recomandari unui "om politic", respectiv viitorului ministru al Justitiei.

"Ceea ce trebuie facut de viitorul ministru al Justitiei ar trebui adoptata o procedura finalizata prin ordin, care sa satisfaca prima etapa prin predictibilitate, transparenta, toate exigente Comisiei si ar trebui mers mai departe. In momentul in care vom primi propuneri (de candidati - n.red.), vom fixa termen, vom lasa un anumit interval de timp pentru analiza, vom fixa termen, vom tine interviurile", a mai spus Haineala, precizand ca interviurile la CSM vor fi, si de aceasta data, publice si transparente.

"Vom tine interviurile public, avem criteriile de evaluare a candidatilor", a mai spus Haineala, despre evaluarea candidatilor de catre CSM.

Procedura de selectie pentru sefia Parchetului General si cea a DNA va fi reluata dupa ce, in 22 noiembrie 2012, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-a respins pe candidatii Tiberiu Nitu si Ioan Irimie, propusi de ministrul de atunci al Justitiei, Mona Pivniceru, pentru functiile de procuror general al Romaniei si sef al Directiei Nationale Anticoruptie, votul fiind previzibil de la debutul sedintei.

Procedura de selectie a procurorilor sefi a fost impusa de Comisia Europeana dupa ce voci au reclamat la Bruxelles tentativa politicului de a-si impune controlul asupra Justitiei.

Potrivit legii, ministrul Justitiei este cel care face propunerea de numire a procurorului sef, CSM da un aviz consultativ, iar presedintele tarii este cel care emite decretul de investire in functie. Concret, este atributul exclusiv al ministrului de a face propunerea, care poate fi respinsa doar o data, conform unei decizii a Curtii Constitutionale.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Haineala numire procurori, #Ponta desemnare procuror general, #Haineala procedura procurori , #procurori sefi