Presedintele CNATDCU a demisionat, dupa votul din Senat: Nu are rost sa conduc o institutie decorativa (Video)

Marti, 11 Octombrie 2016, ora 14:41
9276 citiri
Presedintele CNATDCU a demisionat, dupa votul din Senat: Nu are rost sa conduc o institutie decorativa (Video)
Foto: Captura YouTube/TVR Iasi

Presedintele CNATDCU, Viorel Barbu, a demisionat marti de la conducerea institutiei. Acesta a declarat ca a renuntat la functie in urma votului din Senat pe legea plagiatului, care scoate din joc institutia sa si le da autoritatea universitatilor de a da verdicte in cazul acuzatiilor de plagiat.

"Mi-am dat demisia. Nu are rost sa raman in fruntea unei institutii decorative", a declarat Viorel Barbu, pentru News.ro.

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a fost ulterior rugat de jurnalisti sa comenteze demisia lui Viorel Barbu, insa a spus ca nu va face acest lucru pana nu va discuta cu academicianul.

"Am primit aseara un mesaj de la Viorel Barbu (in legatura cu demisia - n.red.), nu stiu daca e finala aceasta decizie. Nu fac niciun comentariu pana cand nu vorbesc direct cu el", a declarat Dumitru.

Ministrul Educatiei s-a aratat nemultumit de faptul ca Senatul a votat in favoarea acestei modificari a Legii Educatiei si a respins cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis.

Ordonanta de urgenta prin care se modifica legea prevede ca universitatile vor fi cele care vor stabili daca o lucrare de doctorat este sau nu plagiat, iar CNATDCU va ramane doar o instanta de recurs.

"In tarile unde universitatile functioneaza dupa un regulament care intareste autonomia academica, universitatile sunt cele care judeca daca doctoratele sunt plagiate. In cazul nostru, au fost mai multe situatii in care universitatile nu au raspuns (...) celor care au solicitat evaluarea unor doctorate.

O institutie cum e CNATDCU isi justifica existenta. Modificarea legii nu e benefica pentru insanatosirea mediului academic din Romania. Universitatile au capacitatea (de a evalua doctorate - n.red.), dar trebuie sa facem pasul urmator, sa prezentam in mod serios diverse probleme cand ele apar", a aratat ministrul.

Mircea Dumitru sustine ca CNATDCU "a inceput sa lucreze corect si bine si sa dea rezultate. Putem sa discutam despre perfectionarea mecanismului, dar momentan este nevoie de o institutie centrala".

Intrebat daca Ministerul Educatiei poate face ceva in legatura cu modificarea legii in urma votului din Senat, Dumitru a spus ca nu vrea sa comenteze momentan pe marginea acestui subiect.

Senatul a votat, luni, cu 90 de voturi "pentru", 12 voturi "impotriva" si sase abtineri, in favoarea proiectului de modificare a Legii Educatiei si a respins cererea lui Klaus Iohannis de reexaminare a ordonantei privind plagiatul.

Presedintele a criticat decizia Senatului, despre care a spus ca "risca sa afecteze" verificarea impartiala a acuzatiilor in cazurile de plagiat, seful statului adaugand ca graba senatorilor de a opera modificari, fara dezbateri, este "suspecta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#presedinte CNATDCU demisie, #Viorel Barbu demisie CNATDCU , #demisie