Presedintele AEP: Principii convenite politic pentru elaborarea legii votului prin corespondenta

Joi, 17 Septembrie 2015, ora 21:44
2998 citiri
Presedintele AEP: Principii convenite politic pentru elaborarea legii votului prin corespondenta
Foto: Ziare.com

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Patru, sustine ca pentru elaborarea proiectului de lege privind votul prin corespondenta decidentii politici sa stabileasca o serie de principii pe baza carora sa se poata redacta acest act normativ.

Potrivit unui comunicat de presa, presedintele AEP si membri din conducerea Autoritatii s-au intalnit joi cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale pentru a discuta despre proiectul legii privind votul prin corespondenta.

Din partea societatii civile au participat la discutii Mircea Kivu (Grupul pentru Democratie Participativa - Plenum), Septimius Parvu (Expert Forum) si Elena Calistru (Asociatia Funky Citizens), care au prezentat reprezentantilor AEP propunerile acestor organizatii privind reglementarea votului prin corespondenta, precum si principiile care ar trebui sa stea la baza elaborarii acestui act normativ.

Patru a aratat ca, la solicitarea decidentilor politici, AEP si-a asumat rolul de a contribui la elaborarea proiectului de lege privind votul prin corespondenta, ale carui prevederi sa fie aplicabile la alegerile parlamentare din 2016.

Vot prin corespondenta si pentru romanii din tara?

Presedintele AEP a subliniat ca votul prin corespondenta trebuie sa fie secret, direct, gratuit, accesibil, fara proceduri birocratice descurajante pentru alegatori, si trebuie sa ofere, in acelasi timp, suficiente masuri de siguranta, pentru a nu putea fi fraudat.

"AEP este un organism de management electoral cu experienta, dar, potrivit Constitutiei, nu avem drept de initiativa legislativa. Contribuim cu expertiza noastra in domeniu, cu informatii tehnice despre modul cum se aplica acest tip de vot in alte tari, oferim solutii tehnice si legislative fundamentate, asa cum am mai facut-o si la elaborarea altor legi electorale.

Zgonea prezinta principiile care stau la baza votului prin corespondenta

Pentru ca actul normativ sa fie elaborat si adoptat in timp util, este nevoie ca membrii Comisiei pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale sa stabileasca principii clare pe baza carora sa putem redacta propunerea legislativa", a tinut sa precizeze presedintele Autoritatii.

Ana Maria Patru a adaugat ca acesta a fost si mesajul pe care reprezentantii AEP l-au transmis, marti, la Palatul Parlamentului, membrilor Comisiei respective.

"Pentru elaborarea proiectului, decidentii politici trebuie sa stabileasca, mai intai, o serie de principii: tipurile de procese electorale la care se poate vota prin corespondenta, categoriile de alegatori care pot vota in acest mod, termenul limita pentru inregistrarea alegatorilor romani care doresc sa voteze prin corespondenta - periodic, inaintea fiecarui proces electoral, la inceputul fiecarui an electoral sau o singura data pentru toate procesele electorale viitoare", a declarat presedintele AEP.

Heirupismul votului prin corespondenta. De pe bicicleta, in racheta

"Membrii comisiei parlamentare trebuie sa decida care va fi data limita pentru receptionarea voturilor exprimate prin corespondenta de catre birourile electorale competente, respectiv ziua alegerilor sau o data anterioara zilei scrutinului, stabilita prin lege", a continuat Patru.

Ea a mai spus ca trebuie sa se stabileasca daca alegatorii care s-au inregistrat ca votanti prin corespondenta au dreptul sa opteze pentru a vota la o sectie de votare, in cazul in care se razgandesc, precum si daca alegatorii care si-au expediat voturile catre biroul electoral competent au dreptul sa opteze pentru a vota la o sectie de votare, urmand ca votul exprimat prin corespondenta sa nu fie luat in considerare.

Potrivit comunicatului, anterior, reprezentantii AEP au avut o serie de discutii tehnice cu cei ai Ministerului Afacerilor Externe, Companiei Nationale Posta Romana, Companiei Nationale Imprimeria Nationala si ai Regiei Autonome Monitorul Oficial, pentru a pune bazele proiectului de lege privind votul prin corespondenta si a gasi cele mai bune solutii tehnice pentru implementarea acestui tip de vot alternativ.

Consultarile au vizat aspectele de natura tehnica referitoare la documentele necesare in cadrul unei proceduri de vot prin corespondenta, aplicarea unor elemente de siguranta pe acestea, precum si traseul corespondentei postale dintre institutiile statului si alegatori si securizarea acestui circuit.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#principii politice lege vot corespondenta, #lege vot corespondenta diaspora , #lege
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Sistemul de vot prin corespondenta elvețian v-ar satisface, sau nu