Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa de azi: Ziua asumarii (i)responsabilitatii

Marti, 08 Iunie 2010, ora 07:28
2497 citiri
Presa de azi: Ziua asumarii (i)responsabilitatii
Foto: Romania Libera / Andrei Dumitru

Guvernul si-a angajat ieri raspunderea asupra Legilor austeritatii, in vreme ce PSD a depus motiunea de cenzura, sustinuta si de PNL. Chemati de Traian Basescu sa sustina Executivul, alesii PD-L i-au cerut insa premierului remaniere guvernamentala. Razvratitii din partid sunt amenintati cu excluderea.

Boc, intre remaniere si demitere, aflam din Adevarul. Premierul Emil Boc a fost primit in Parlament cu aplauze din partea alesilor PD-L, dar si cu huiduieli si stegulete cu mesaje impotriva Guvernului, din partea PSD si PNL.

In timp ce liberalii ii strigau premierului ca "cea mai buna solutie ar fi sa plece", Boc, de la tribuna Parlamentului, incerca sa convinga parlamentarii ca masurile asumate de Guvern nu pot fi evitate. Asumarea a fost marcata insa de mesajul transmis de Basescu, duminica seara, la Snagov.

Daca la sedinta de la Snagov posibilitatea remanierii nu a fost discutata pe fata, vicepresedintele PD-L Cezar Preda a ridicat ieri problema in sedinta grupului din Camera, in prezenta premierului si in aplauzele colegilor.

"Eu i-am spus clar premierului ca voi vota impotriva motiunii, dar si ca se impune o remaniere. Sunt ministri care nu si-au facut treaba, iar premierul ii stie si trebuie sa ia masuri dupa motiune. Cand am vorbit despre remaniere, colegii deputati chiar m-au aplaudat", a aratat Preda.

Eurodeputatul PD-L Monica Macovei a atacat ieri partidul si pe premierul Emil Boc, caruia ii reproseaza ca nu a luat masuri pe linie de partid si pe linie de guvern impotriva ministrilor care nu au facut restructurare.

"Sunt de vina ministrii, sunt de vina toti sefii de agentii si in primul rand premierul, a comentat ea la Realitatea TV. Pe lista ministrilor care ar trebui sa isi faca bagajele se afla chiar ministrul Internelor, Vasile Blaga, ca urmare a afacerilor pe care ginerele sau le-a derulat cu statul. Macovei l-a nominalizat si pe ministrul Comunicatilor, Gabriel Sandu.

Ziua asumarii (i)responsabilitatii, titreaza Jurnalul National. Ziua "asumarii (i)responsabilitatii" a inceput cu o sedinta de Guvern in care Cabinetul Boc a aprobat forma finala a "legilor austeritatii" - "Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar" si "Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor" - pe care urma sa isi asume raspunderea in Parlament.

Din cele 71 de amendamente depuse la cele doua proiecte de lege, au fost adoptate doar cinci. Amendamentele acceptate prevad ca pensia sociala medie nu scade sub 350 RON, aplicarea masurilor de austeritate se va face de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, si nu de la 1 iunie, cum era prevazut initial, reducerea cu 25% a salariilor angajatilor cabinetelor parlamentare si a membrilor Academiei de Stiinte Medicale si recalcularea pensilor de invaliditate in decursul unui an, si nu in trei ani, cum se stabilise anterior.

Dupa sedinta de Guvern, premierul Boc a plecat la Parlament, unde intre timp s-au adunat peste 1.000 de sindicalisti si pensionari. Ei au blocat intrarile in Parlament pentru a-l opri pe Boc sa intre in forul legislativ. Premierul a intrat insa prin spate, cu colegii de partid, fentandu-i pe sindicalisti.

"Ne-ati ciuruit!", "Cei multi si saraci, mereu sacrificati", "O fi bine pentru voi, ca pentru noi, nu!" sau "Guvernul arunca povara crizei pe umerii populatiei" au fost cateva dintre inscriptiile pe care protestatarii le purtau lipite pe piept, in timp ce strigau "Jos Guvernul!", "Jos Basescu" sau "Guvernul e condus de Basescu si Udrea, nu de Boc".

Sindicalistii au anuntat inca o data ca nu renunta la protestele de strada pana cand "acesti imbuibati si nesimtiti nu-si dau demisia". "Venim si maine, de la 9:00 la 11:00, si vom fi aici in fiecare zi, sa va asteptam", a spus unul dintre sindicalisti, inainte de plecarea multimii. "Ne-au mintit si inca ne mai mint. Nu merita sa ne mai conduca", spunea secretarul general al BNS, Mirel Ivascu. Mitingurile vor continua astazi si maine la Parlament, sindicalistii anuntand prezenta a peste 1.500 de persoane in fiecare zi.

Cresc taxele? Boc: Mi-e si frica sa spun cat va ajunge cursul. Ministrii: Taierile sunt suficiente daca nu e criza mare, scrie Gandul.

"Mi-e si frica sa spun cat va ajunge cursul de schimb", daca Romania ar creste taxele. A fost una dintre frazele cu care Emil Boc a argumentat, ieri, in fata Parlamentului, decizia de a taia salariile si pensiile, pe care Guvernul ar fi luat-o din dorinta de a alege raul mai mic.

Raul mai mare - cresterea cotei unice si a TVA - a fost evitat, a completat Boc. Pentru cat timp? In ziua asumarii raspunderii, Comisia Europeana a transmis, intr-un document prezentat de Mediafax, ca guvernul de la Bucuresti va fi nevoit sa creasca taxele "daca situatia nu se amelioreaza".

Contactati de Gandul, ministrii romani s-au declarat optimisti. Radu Berceanu a laudat decizia Guvernului sau, aratand ca "daca aplicam lucrurile astea" cerute de FMI "se faceau ravagii peste tot".

Mai cazon, Gabriel Oprea a raportat: "masuri suficiente, nu e nevoie de mai mult". Kelemen Hunor mai are o indoiala: sa nu fie criza mare, altfel masurile "vor avea efect, ne-a zis-o si ministrul de Finante". Intrebat si de Gandul, Sebastian Vladescu ne-a zis-o si noua: "No comment".

Romania s-a angajat in scrisoarea de intentie sa "corecteze pe partea de venituri " o eventuala crestere a deficitului bugetar. Mai exact, daca diferenta dintre venituri si cheltuieli trece de 8,3 miliarde de euro, cat s-a stabilit pentru acest an, respectiv 6,9% din PIB, tinta nu va mai fi revizuita, ca pana acum, ci se vor cauta incasari suplimentare.

In timpul negocierilor cu FMI din luna mai, s-a luat in calcul si varianta majorarii TVA la 24% si a cotei unice la 20%. Ieri, premierul Emil Boc a declarat ca o crestere de taxe ar fi dus la o scadere a economiei de 2% in acest an si prelungirea recesiunii anul viitor.

"PIB-ul ar fi scazut cu 2% in acest an si cu 1%-1,5% in 2011 daca alegeam sa crestem taxele. Daca majoram taxele, pentru mediul privat, am fi compromis orice sansa de crestere economica. Comisia Nationala de Prognoza ne arata ca majorarea taxelor ar fi contribuit la disparitia a 50.000 de agenti economici in semestrul II al acestui an", a declarat Boc in Parlament, unde a sustinut cele doua legi de reducere a salariilor si a pensiilor.

Sapuneala lui Basescu a dat roade: PD-L a ales puterea, informeaza Romania Libera. Sapuneala presedintelui Basescu a dat roade la parlamentarii PD-L. In mai putin de 48 de ore, cat era termenul dat de Cotroceni, democrat-liberalii au decis sa sustina Guvernul la motiune.

Dupa intalnirea cu tunete si fulgere de la Snagov dintre seful statului si membrii partidului de guvernamant, senatorii si deputatii PD-L s-au mai calmat. Chemati sa aleaga daca sustin in continuare Cabinetul Boc sau voteaza motiunea, parlamentarii pedelisti au votat "cu majoritate covarsitoare" pentru prima optiune.

Cu voturile democrat-liberalilor si ale udemeristilor in buzunar, Emil Boc a urcat ieri la microfonul Parlamentului, de unde a prezentat riscurile la care este expusa Romania: intreruperea acordului cu FMI, neacordarea de credite de catre bancile-mama si chiar intrarea in incapacitate de plata. "Suntem in fata unor decizii extrem de grele si impopulare, dar care trebuie asumate pentru a asigura prezentul si viitorul tarii. Nu mai avem un BCR de vandut pentru a finanta deficitul", a declarat Boc.

Discursul premierului nu i-a impresionat pe reprezentantii opozitiei, acestia mergand mai departe cu demersurile pentru daramarea Guvernului. Social-democratii au hotarat sa depuna o singura motiune de cenzura, care ar putea fi citita miercuri in plenul reunit al Parlamentului si votata la inceputul saptamanii viitoare.

"Oamenii nu ar fi inteles foarte bine si nu ar mai fi stiut cate asumari sunt si cate motiuni", a explicat Victor Ponta, presedintele PSD, motivul pentru care au renuntat la ideea initiala de a depune doua motiuni.

Cu ce sunt ademeniti parlamentarii puterii de catre PSD, ne spun ziaristii de la Evenimentul Zilei. In schimbul votului la motiunea de cenzura, PSD promite nu doar carnetul de partid, ci si un colegiu asigurat pentru viitoarele alegeri.

Social-democratii si liberalii au o saptamana pentru a atrage 20 de parlamentari ai puterii sa puna umarul la daramarea guvernului Boc. Conform ultimei "raportari" facute lui Victor Ponta, 13 parlamentari PD-L si UNPR au fost deja convinsi sa schimbe tabara.

"Mai avem nevoie doar de sapte voturi", le-ar fi spus presedintele PSD colegilor sai din conducerea partidului. Conform estimarilor liberalilor insa ar fi vorba de 10 voturi.

La racolare de PD-L-isti au fost trimisi toti liderii PSD in frunte cu Viorel Hrebenciuc, negociatorul traditional al problemelor "delicate".

"L-am pus si pe el (Viorel Hrebenciuc - n.r.), si pe altii sa se ocupe sa gaseasca sustinere pentru motiunea de cenzura", ne-a declarat presdintele PSD, Victor Ponta, convins ca sunt sanse ca motiunea sa treaca. Asta daca negocierile cu parlamentarii puterii vor da roade.

Speranta liderilor PSD a fost alimentata de anumite semnale venite din partea unor parlamentari ai puterii, dornici sa schimbe tabara.

Tema a fost discutata si ieri la sedinta Biroului Permanent unde s-a stabilit ca revenirea in partid, pentru cei plecati la UNPR, dar si trecerea la PSD, pentru parlamentarii PD-L, sa fie conditionate de votarea motiunii de cenzura.

"Avem niste promisiuni si discutii cu parlamentari care vor sa treaca la noi. Sa vedem intai cum voteaza la motiune", a declarat presedintele PSD, Victor Ponta. In plus, votul trebuie sa fie "cu bilele la vedere", pentru a nu exista dubii.

In schimbul votului pentru caderea guvernului, parlamentarii PD-L si UNPR vor primi carnetul de membru PSD, dar mai ales garantia ca, la viitoarele alegeri, vor avea asigurat colegiul pe care il detin in acest moment.

Ultimul cuvant in privinta inscrierii in partid il va avea Victor Ponta, care a atentionat ca nu oricine va fi primit in PSD si ca va conta foarte mult ca parlamentarii respectivi sa fie agreati de conducerea partidului.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#asumare raspundere pensii salarii, #asumare raspundere Guvern Boc, #Emil Boc asumare masuri austeritate, #motiune cenzura Guvern Boc , #asumare raspundere Guvern Boc
Comentarii
Poza Gonzagues
Gonzagues
rank 5
bășescu-găo Zeus e un CRIMINAL.După ce a FALIMENTAT ROMANIA acum comite și un GENOCID împotriva bătrânilor,pensionarilor....
Poza bigone
bigone
rank 2
titlul vine de la