Presa de azi: Care sunt rezervele pentru remaniabili

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 08:28
2883 citiri
Presa de azi: Care sunt rezervele pentru remaniabili
Foto: Evenimentul Zilei

Prima zi de toamna aduce cu sine lista oficiala a ministrilor care vor fi remaniati, cinci la numar se pare, insa aceasta actiune ar putea destabiliza partidul de la Putere. Chiar si asa, un alt partid din Opozitie pare dispus sa faca un compromis, doar ca sa ajunga la carma tarii din nou.

Gandul titreaza in editia de miercuri ca premierul Emil Boc a facut un pelerinaj la Cotroceni ca sa ia lista cu remaniabili, Evenimentul Zilei publica rezervele pentru remaniabili, iar Puterea scrie despre ultimele ore ale celui de-al 4-lea Boc.

Daca Adevarul titreaza in editia de miercuri ca analisti politici sunt de parere ca remanierea "greilor" din PD-L va fi o victorie a Elenei Udrea, dar este echivalenta cu destabilizarea partidului, Romania Libera dezvaluie ca PSD s-ar mai infrati o data cu ei pana la anticipate.

Gandul: Pelerinajul lui Boc la Cotroceni: cum s-a dus la Basescu sa ia remanierea

Extrem de sensibil cu scurgerile de informatii, presedintele le-a impus liderilor PD-L chemati la Presedintie sa-si tina gura pana miercuri, scrie Gandul in editia de miercuri.

La nivelul membrilor BPN, marti seara se stia doar ca Basescu si-a exprimat preferinta pentru o remaniere mai extinsa, ca nu le-a impus nimic, dar ca va participa la reuniunea de azi cu parlamentarii in functie de decizia pe care o va lua la partid.

Pe langa numele deja vehiculate pentru remaniere - Mihail Seitan de la Munca, Gabriel Sandu de la Comunicatii si Mihai Dumitru de la Agricultura -, era inca in discutie ramanerea la Finante a lui Sebastian Vladescu. Sustinut puternic de Basescu, Vladescu este de-a dreptul urat de parlamentari, in primul rand pentru refuzul acestuia de a pune oameni de partid la Finantele locale si la Vami.

Apoi, era in discutie si plecarea unuia dintre "greii" Adriean Videanu sau Radu Berceanu, vazuta de Basescu drept un semnal ca partidul vrea sa scape de oamenii cu problemele de imagine sau criticabili si ca vrea sa reinnoiasca garnitura guvernamentala. Surse din PDL spun ca Adriean Videanu ar putea sa plece din guvern si, drept compensatie, sa devina efectiv numarul al doilea in partid. Astfel, Boc ar urma sa fie presedinte doar cu numele al PD-L si sa se ocupe de guvern, Videanu urmand sa fie de facto seful partidului.

Jurnalul National: Emil Boc plimba lista remaniatilor intre PD-L si Palatul Cotroceni

Jurnalul National scrie ca grupurile parlamentare ale PD-L se vor intalni in miercuri la Parlament cu conducerea partidului, unde premierul Emil Boc va prezenta o evaluare a activitatii Guvernului si a ministrilor.

Lista "remaniabililor" cuprinde minimum cinci ministri, maximum noua. Surse guvernamentale au declarat pentru Jurnalul National ca sunt vizati ministrul Muncii, Mihai Seitan, Sebastian Vladescu (Finante), Radu Berceanu (Transporturi), Mihail Dumitru (Agricultura), Daniel Funeriu (Invatamant), Gabriel Sandu (Comunicatii) sau Cseke Attila (Sanatate).

Puterea: Ultimele ore ale celui de-al 4-lea Boc

Emotiile remanierii par sa fie puternice si apasatoare. Puterea dezvaluie in editia de miercuri ca potrivit democrat-liberalilor premierul va prezenta la ora 19.00 in fata parlamentarilor evaluarea activitatii fiecarui ministru in parte, cele mai importante aspecte ale ei fiind atragerea de fonduri europene si restructurarea ministerelor pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

Dupa aceasta prezentare parlamentarii vor putea sa-si exprime parerea, iar joi sau vineri Boc va face publica lista cu ministrii remaniati. Potrivit vicepresedintelui PD-L Gheorghe Flutur in cadrul acestei intalniri vor fi evaluati doar ministrii democrat-liberali, iar in ce-i priveste pe ceilalti, de la UDMR si UNPR, activitatea lor poate fi analizata doar intr-o intalnire a Colitiei de guvernamant.

Pe lista neoficiala a ministrilor remaniabili se afla Mihai Seitan de la munca, Gabriel Sandu de la comunicatii, Mihail Dumitru de la agricultura si Sebastian Vladescu de la finante. Se pare ca ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a scapat de remaniere. Cel putin asa sustin protejatii lui din minister pe care i-ar fi indemnat sa stea linistiti ca nu pleaca nicaieri.

In aceeasi sedinta s-a cerut si sanctionarea europarlamentarului Cristian Preda care, dupa ce a primit cartonasul galben de la Boc, a recidivat. El a spus intr-un interviu ca Boc a ajuns la fel de arogant ca Adrian Nastase. Preda are la dispozitie trei zile pentru a da explicatii partidului cu privire la reluarea criticilor la adresa Guvernului, dupa care conducerea va hotari ce sanctiune sa-i dea europarlamentarului.

Evenimentul Zilei: Care sunt rezervele pentru remaniabili

Si daca s-au facut liste cu cei care pleaca, Evenimentul Zilei publica in editia de miercuri numele celor care ii vor inlocui.

In locul lui Berceanu, Seitan, Sandu si Dumitru, pe care ii asteapta remanierea, PD-L vrea sa vina cu "fete noi": parlamentari si actuali secretari de stat.

In locul lui Seitan - caruia i se imputa intreaga harababura din sistem - democrat-liberalii vor sa gaseasca un parlamentar. Primul nume vehiculat este cel al lui Ioan Botis, deputat de Bistrita-Nasaud, avand astfel sprijinul lui Ioan Oltean.

Cautarile in PD-L pentru un inlocuitor al lui Seitan au inceput dupa ce UNPR a renuntat sa mai revendice Munca, preferand Agricultura pentru Valeriu Steriu, care ar trebui sa ii ia locul lui Mihail Dumitru.

Cele mai mari cautari se duc pentru ministerul lui Berceanu, singurul din garda veche care ar urma sa fie totusi sacrificat din cauza absorbtiei reduse a fondurilor europene.

Aici, cotat cu sanse relative este tot un om al lui Falca, Eusebiu Pistru, actual secretar de stat.

Unul din ministerele cu cea mai mare miza financiara este insa cel al Comunicatiilor, unde lui Gabriel Sandu i se pregateste debarcarea. Ca inlocuitori se incalzesc pe de o parte secretarul de stat Marius Fecioru - cotat cu sanse mari pentru ca are in spate filiala lui George Scripcaru - pe de alta, deputatul Wiliam Branza, cu sustinerea Elenei Udrea.

Adevarul: Analisti politici: Remanierea "greilor" din PD-L, o victorie a Elenei Udrea, este echivalenta cu destabilizarea partidului

Desi s-a tot vorbit de aceasta remaniere ca fiind un fel de "act salvator", analistii politici au precizat pentru Adevarul ca ea este echivalenta cu o destabilizare a PD-L.

Lasarea fara portofolii a gruparii Blaga-Videanu-Berceanu va fi o victorie a Elenei Udrea in interiorul partidului, dar ar putea duce si la destructurarea PD-L-ului, sunt de parere analistii politici.

"Schimbarea imaginii PD=L-ului (in ochiii electoratului, n.r) nu se poate face cu o simpla remaniere. Partidul se va putea reabilita cand va face un gest impotriva lui Traian Basescu", a declarat analistul Cristian Pirvulescu. Potrivit acestuia, pe lista celor care vor ramane fara portofolii nu se pot gasi numele greilor din P-DL, decat daca se doreste destructurarea partidului, sau chiar trantirea Guvernului la motiunea de cenzura anuntata de PSD.

"Remaniera lui Cseke Attila (ministrul Sanatatii, si singurul udemerist pus pe lista remaniabililor, n.r), daca va avea loc, se va face cu acordul UDMR-ului. PD-L nu vrea sa scoata UDMR de la guvernare si UDMR nu vrea sa plece", este de parere si Bogdan Teodorescu

Romania Libera: PSD s-ar mai infrati o data cu PD-L pana la anticipate

Si desi lucrurile ar trebuie sa stea altfel, daca e sa ne luam dupa declaratiile lor publice, social democratii par dispusi sa se alature democratilor liberali pana la anticipate, asa cum dezvaluie si Romania Libera in editia de miercuri.

Social-democratii se arata dispusi sa colaboreze "punctual" cu PD-L, daca actualul Guvern va fi inlocuit de un cabinet de serviciu care sa organizeze alegeri anticipate in 2011.

Schimbare de atitudine surprinzatoare la PSD. Principalul partid de opozitie deschide o portita pentru democrat-liberali, pe care i-ar vedea in postura de parteneri, dar doar pe anumite teme "de interes public". Cel putin asta reiese din strategia parlamentara a PSD, adoptata marti de senatorii si deputatii partidului, in perspectiva unei noi sesiuni legislative. PSD face astfel un pas important inspre adversarii traditionali de la PD-L, dand de inteles ca ar accepta chiar si un compromis - intrarea temporara la guvernare intr-un Executiv "de serviciu", cum l-a numit Adrian Nastase.

"PSD poate coopera punctual cu acest partid (PD-L - n.r.) doar in conditiile in care se va lua in calcul schimbarea actualului Guvern cu o varianta tranzitorie, in vederea anticipatelor in 2011.

In acelasi timp, PSD este deschis cooperarii cu parlamentari ai acestui partid pe temele de interes public (motiunea de cenzura, modificarea legislatiei electorale, initiative legislative benefice pentru comunitati, amendamentele la legile bugetelor pentru 2011 etc.)", se arata in documentul citat.

Intarind parca ideea regasita in strategia parlamentara, presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, reitera recent, intr-o emisiune tv, ca partidul sau ar intra la guvernare inainte de anticipate, cu aceeasi conditie, a Guvernului de tranzitie: "In momentul in care ne-ar chema Traian Basescu, cum spuneti dumneavoastra, sau ne-ar invita, cum spun eu, am putea sa ii spunem urmatorul lucru: sigur e o situatie dificila si nu vrem sa stam pe margine inca 4 ani intelegand ca e nevoie de solutii si asa mai departe".

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#remaniere guvern, #remaniere guvern Boc, #evaluare ministri, #ministri Guvern Boc , #remaniere
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
a sosit timpul - "coalitiilor" - toate partidele trec la "maturat" cea mai ramas ; cine are lipsa 25 la suta din salariu sa mearga la biserica sa nu mai pierdem timpul de pomana . Parinte Macarie , scoate màtàniile , si fa o slujba pe cinste