Presa bulgara: Nimeni in afara de Juncker nu ne vrea pe noi si pe romani in Schengen

Luni, 18 Septembrie 2017, ora 22:02
10401 citiri
Presa bulgara: Nimeni in afara de Juncker nu ne vrea pe noi si pe romani in Schengen
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus saptamana trecuta ca e timpul ca Romania si Bulgaria sa intre in spatiul Schengen. Insa, sustinerea sa pare una izolata pe scena europeana.

"Spatiul Schengen: Nimeni in afara de Juncker nu vrea Bulgaria sau Romania", titreaza Sofia Globe.

Sursa citata noteaza ca, la scurt timp dupa anuntul de miercuri al lui Juncker, declaratiile acestuia au fost respinse de alti lideri europeni.

Spre exemplu, ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, nu vede "nicio posibilitate" ca Romania si Bulgaria sa intre in Schengen. Acesta sustine ca, atat timp ca granitele externe ale Uniunii Europene nu sunt suficient de sigure, va fi in continuare nevoie de verificari ale granitelor interne.

De atunci, continua Sofia Globe, toata lumea din Germania a transmis ca Bulgaria si Romania, tarile care au devenit parte a Uniunii Europene in urma cu 10 ani si jumatate, nu vor putea fi parte a grupului Schengen prea curand.

"In acele tari, este prea multa coruptie si crima organizata. Romania si Bulgaria nu indeplinesc criteriile pentru spatiul Schengen", a mentionat Joachim Herrmann, ministru de Interne pentru Bavaria.

De asemenea, Thomas Strobl, ministrul de Interne pentru Baden-Wurttemberg, sustine ca cele doua tari au facut ceva progrese in lupta lor impotriva coruptiei si infractionalitatii, "dar nu au atins maturitatea de care au nevoie pentru o aderare la Schengen".

In Saxonia Inferioara, ministrul de Interne Boris Pistorius a respins la randul sau propunerea lui Juncker: "Atat timp cat nu este clar cum putem organiza fiabil protejarea granitei europene, nu putem accepta mai multe tari in spatiul Schengen".

In schimb, cancelarul Angela Merkel, aflat pe ultima suta de metri a campaniei electorale inainte de alegerile parlamentare de duminica, a avut un ton mult mai imbucurator pentru cele doua tari, spunand ca vrea largirea spatiului Schengen, in principiu. Potrivit liderului de la Berlin, propunerea lui Juncker reprezinta "o abordare rezonabila", insa a precizat ca trebuie indeplinite conditiile.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#presa bulgara Juncker Romania spatiul Schengen, #Juncker Romania Bulgaria spatiul Schengen, #Juncker Romania spatiul Schengen , #Schengen