Premierul Frantei confirma zvonurile: Sistemul Schengen ar putea fi pus in discutie

Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 07:29
3672 citiri
Premierul Frantei confirma zvonurile: Sistemul Schengen ar putea fi pus in discutie
Foto: Facebook/Manuel Valls

Premierul Frantei, Manuel Valls, a declarat ca sistemul Schengen "ar putea fi pus in discutie", daca "Europa nu-si asuma responsabilitatile" la frontiere.

Anterior, aparusera informatii pe surse in presa internationala cum ca Franta va solicita suspendarea Acordului Schengen si va cere celorlalte tari membre ale zonei de libera circulatie sa reia controlul identitatii celor ce traverseaza granitele.

Masura vine dupa atacurile din Paris si ar urma sa fie propusa la o intalnire de urgenta a ministrilor de Interne si de Justitie din Uniunea Europeana, care va avea loc vineri, la Bruxelles.

"Acesti indivizi (teroristii de la Paris - n.red.) au profitat de criza refugiatilor... de acest haos, poate unii dintre ei pentru a se strecura..." in Franta, a spus joi seara premierul Valls, fara a-si incheia fraza, relateaza NouvelObs.

Apoi, a adaugat ca "altii erau deja in Belgia. Iar altii, vreau sa va reamintesc, erau in Franta".

Pe de alta parte, Manuel Valls a mai cerut "fiecarei tari care are frontiera cu Franta sa-si joace pe deplin rolul".

Afirmatiile premierului francez vin in contextul unei ample dezbateri privind lacunele de securitate care au permis "creierului" presupus al atentatelor de la Paris sa se plimbe nestingherit intre Europa si Siria.

Mutare radicala dupa atentatele din Paris: Suspendarea Schengen (Video)

"Francezii vor insista ca toti sa instituie controale la granita, in special Belgia, dar si in zona euro. Va fi o suspendare temporara a Acordului Schengen", a afirmat o sursa diplomatica pentru The Telegraph, referitor la ce se va discuta azi la intalnirea Consiliului JAI.

Acordul Schengen era deja sub presiune din cauza crizei imigrantilor si cateva tari, inclusiv Germania, Austria, Suedia si Ungaria, au introdus controale temporare la granita.

Celelalte propuneri ale Frantei includ verificarea identitatii, atat a calatorilor care intra in UE din afara Europei, cat si a celor care se deplaseaza in interiorul UE.

Franta doreste si adoptarea imediata a sistemului Passenger Name Records (PNR) pentru avioane, trenuri si vase, care a fost blocat de lobby-ul protectiei datelor personale.

Franta mai doreste si o utilizare mai intensa a Schengen Information System (SIS), care analizeaza incrucisat identitatile verificate la granita si baza de date a infractorilor, vehiculelor furate, pasapoartelor si altor date de securitate.

Atentate teroriste la Paris: Prelungirea starii de urgenta pentru trei luni, aprobata de Adunarea Nationala

Amintim ca Adunarea Nationala (camera inferioara a Parlamentului francez) a votat, joi, in favoarea prelungirii cu trei luni a starii de urgenta, dupa atentatele de vinerea trecuta din Paris, soldate cu 129 de morti si care au fost revendicate de gruparea jihadista Statul Islamic.

Starea de urgenta a fost instituita, sambata, in Franta, printr-o decizie a cabinetului de ministri, la propunerea presedintelui Francois Hollande - politia beneficiind de puteri sporite in cautarea si retinerea suspectilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#Franta suspendare Schengen , #Schengen