Președintele e gol, dar nimeni nu are curajul să i-o spună

Autor: Dan Popa - radio-jurnalist
Joi, 07 Octombrie 2021, ora 10:29
5763 citiri

Președintele a ieșit ieri din palatul său de cristal și, ca-n vremurile bune, când era profesor și putea să-și cumpere case după case din meditații, a luat toate partidele de urechi și le-a scăzut nota la purtare. Că prea s-au bucurat de răul altuia, respectiv de faptul că elevul Florinel a căzut și a făcut buba la genunchi și puțin la freză.

„Am constatat, ieri, în Parlament, un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea guvernului. Am observat, după ce s-a încheiat moțiunea, că liderii și membrii partidelor care au votat au avut diverse abordări. Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări. Au dărâmat un guvern și habar n-au ce se întâmplă după (despre PSD – n.r.). Alții au țopăit și au zis că vor să suspende președintele. Vor doar circ (despre AUR – n.r.). Alții au venit cu texte ca și cum acum s-ar inventa coaliția și nu ei ar fi fost cei care au detonat coaliția (despre USR – n.r.)”, a tunat Klaus Iohannis.

După care, profesorul de fizică aplicată a... aplicat câte 10 rigle la palmă fiecărui elev, apoi a zis că, drept pedeapsă, actualul guvern interimar va rămâne în funcție până când partidele vor găși “o soluție constituțională”. Și a plecat, nervos, nu înainte de a-i aminti elevului eminent Florinel să treacă mâine pe la palat, ca să lustruiască schiurile prezidențiale pentru week-end.

Cu alte cuvinte, Klaus Iohannis a provocat această criză, dar soluția trebuie s-o găsescă ceilalți.

Lăsând gluma la o parte, faptul că președintele Iohannis continuă să susțină că domnia sa ar avea dreptate și că toți ceilalți greșesc ar trebui să ne îngrijoreze, pentru că asta arată că nu prea reușește să ducă un raționament până la capăt. Sau poate o fi din cauza yesmen-ilor care îl înconjoară și care nu-i spun împăratului că e gol. Altfel, cum poate crede cineva că poate funcționa un guvern de coaliție în care premierul se comportă ca vătaful pe moșie, cu biciul în mână, cu vorbe de ocară și iute la mânie?

Într-un guvern de coaliție, fiecare partid trebuie să aibă posibilitatea de a-și atinge obiectivele asumate față de electori și convenite împreună cu celelalte partide din coaliție la început coabitării. A nu respecta angajamentele luate și a conduce guvernul în mod despotic și arbitrar nu poate decât crea tensiuni, care pot duce până la ruptură. Un bun prim ministru este cel care reușește să-i convingă pe colegii săi cu forța argumentelor, nu cu argumentul forței. Probabil, “echipa câștigătoare”, luată de valul succesului (discutabil) de la Congres și fiind în permanență încurajată de la Cotroceni, a uitat că nu a câștigat alegerile și că, prin urmare, nu poate guverna de una singură. Iar acum, când pare că a revenit cu picioarele pe pământ, încercă să dea vina pe ceilalți.

A conduce un guvern de coaliție nu e ușor. Tocmai de aceea, e nevoie de un premier care să stăpânească arta diplomației, unul care să știe să asculte și să găsească soluțiile cele mai potrivite, pentru bunul mers al coaliției. Florin Cîțu nu era așa ceva și Klaus Iohannis ar fi trebuit să înțeleagă deja asta. Poate că răgazul pe care l-a dat partidelor până luni o să-i servească și domniei sale. Sperăm ca, în perioada următoare, președintele României să dea dovadă de înțelepciune și de cumpătare. Pentru că avem foarte multe lucruri de făcut în urmatorii ani și riscăm să ratăm o uriașă oportunitate de a deveni o tară la standarde europene. Acest obiectiv este unul prea important pentru a ne juca de-a profesorul și elevii.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
David Popovici, de neoprit. Al doilea aur la Otopeni: ”Conform planului”
David Popovici, de neoprit. Al doilea aur la Otopeni: ”Conform planului”
David Popovici a câştigat, joi, medalia de aur în proba de 200 m liber din cadrul Campionatului Naţional de înot în bazin de 50 m pentru seniori, tineret şi juniori I-II, competiţie care...
#Klaus Iohannis, #Florin Citu, #PNL, #guvern de coalitie, #PSD, #aur , #stiri politice