Pragul electoral, scos din Legea Ponta-Antonescu pe uninominalul pur - anunta Sova

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 13:14
4036 citiri
Pragul electoral, scos din Legea Ponta-Antonescu pe uninominalul pur - anunta Sova

Senatorul PSD Dan Sova a declarat, miercuri, ca pragul electoral, mentinut in Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul intr-un singur tur, va fi scos atunci cand actul normativ va fi dezbatut de Camera Deputatilor, care este for decizonal.

Intrebat cum va impaca Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul intr-un singur tur sistemul majoritar, in care candidatul care obtine majoritatea intr-un colegiu este declarat ales, cu mentinerea pragului electoral pentru formatiunile politice, Sova a precizat ca pragul electoral va fi scos de catre Camera Deputatilor, care este for decizional pe acest act normativ.

"Pragul electoral va fi scos, probabil, la Camera Deputatilor", a spus Sova.

In ceea ce priveste candidatii independenti, Sova a precizat ca actul normativ nu va prevede redistribuirea voturilor si ca la alegeri poate candida oricine, inclusiv independentii, iar un independent care va castiga in colegiul sau va fi declarat ales.

Senatorul PNL Ioan Ghise, membru in Comisia juridica, a declarat miercuri ca, prin pastrarea pragului electoral in legea uninominalului pur votata de plen marti, candidatii isi asuma riscul trecerii pragului de catre partide, legea avantajand partidele mari.

"Daca mergi independent, intri in Parlament, ca reprezentant al colegiului in care ai candidat si ai castigat cele mai multe procente. Din partea partidelor politice, daca esti desemnat, iti cresc si sansele, intrucat esti sustinut de o formatiune politica, dar si partidul are conditie sa treaca pragul stabilit", a spus Ghise.

El a aratat ca exista posibilitatea ca partidul sub sigla caruia candidezi si castigi colegiul sa nu fie bine vazut la nivel national, astfel ca iti asumi si riscul de prag.

"Asta avantajeaza partidele mari si creeaza majoritati mai usor", a mai spus senatorul PNL.

El a mai declarat ca este greu de spus daca legea va ramane in aceeasi forma si la Camera Deputatilor, precizand ca tine cont si de raportul de forte din Camera, dar si de la Comisia juridica, condusa de catre democrat-liberalul Daniel Buda.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#prag electoral eliminat uninominal, #prag electoral lege uninominal, #Dan Sova prag electoral , #uninominal