Poti fi si sef de stat si mama? Raspunsul este "Da!"

Duminica, 08 Martie 2015, ora 15:46
4487 citiri
Poti fi si sef de stat si mama? Raspunsul este "Da!"
Foto: Wikipedia

"This is a man's world", obisnuim sa spunem, mai ales cand e vorba despre politica. Si totusi sunt femei care au reusit sa razbata dincolo de barierele impuse de societate si sa ocupe functii inalte in stat, chiar pe cea de presedinte.

Dintre acestea, cateva au reusit mai mult de-atat: sa imbine in mod fericit cariera de politician cu cea, mult mai dificila, de mama, iar exemplele pe care le-am selectat arata clar: Da, doamnelor si domnisoarelor, se poate!

E 8 martie, Ziua Internationala a Femeii! 2015 marcheaza o lume plina de posibilitati

Prima femeie aleasa presedinte a fost Vigdis Finnbogadottir (foto). Nascuta in 1930, la Reykjavik (Islanda), a studiat limba si literatura franceza la Universitatea din Grenoble si la Universitatea Sorbonna, apoi istoria teatrului la Universitatea din Copenhaga. A continuat cu studii de franceza si engleza la Universitatea din Islanda.

S-a casatorit in 1954, dar a divortat dupa 9 ani. La varsta de 41 de ani a adoptat o fata, fiind prima femeie necasatorita careia i s-a permis acest lucru.

Vigdis Finnbogadottir a fost presedintele Islandei timp de 16 ani, in perioada 1980-1996, avand cele mai multe mandate de presedinte detinute de o femeie pana acum - patru.

Mary Robinson a fost presedintele Irlandei in perioada 1990-1997, iar ulterior comisar ONU pentru drepturile omului. Nascuta in 1944 la Ballina (Irlanda), a studiat la Harvard si s-a casatorit cu un coleg de studentie protestant, motiv pentru care parintii nu au venit la nunta. Sotii Robinson au 3 copii, iar in acest an implinesc 45 de ani de casnicie.

Nascuta in 1945, intr-o familie in care atat mama cat si tatal au fost prim-ministri, Chandrika Kumaratunga a fost prima si singura femeie presedinte al statului Sri Lanka, functie pe care a ocupat-o timp de 11 ani (1994-2005). Detine o diploma in drept obtinuta la Aquinas University College Colombo. Ulterior a avut o bursa timp de 5 ani la Institutul de Studii Politice din Paris, unde a studiat stiinte politice si relatii internationale. S-a casatorit in 1978 cu un politician star de cinema, Vijaya Kumaratunga, cu care are un baiat si o fata.

Tarja Halonen (n. 1943), a fost prima femeie presedinte al Finlandei. In perioada in care a ocupat aceasta functie, 2000-2012, guvernul a fost condus de doua ori tot de femei: in 2003 de Anneli Jaatteenmaki, si in perioada 2010-2011 de Mari Kiviniemi. Tarja Halonen a fost si primul conducator civil al armatei finlandeze.

Nascuta in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in timp ce tatal ei era pe front, Tarja a asistat la divortul parintilor. Mama ei s-a recasatorit in 1950, iar Tarja a spus mereu ca mama ei a fost un adevarat supravietuitor: extrem de activa, principiala, cinstita, harnica si modesta. Tarja Halonen a terminat dreptul la Universitatea din Helsinki, s-a casatorit in 2000 si are o fiica.

Ellen Johnson Sirleaf (n. 1938) este presedintele in functie al Liberiei, fiind prima femeie aleasa sef de stat pe continentul african. Anul trecut s-a aflat in top 70 cele mai puternice femei din lume, alcatuit de Forbes.

Nascuta la Monrovia, Ellen s-a casatorit la 17 ani si a plecat cu sotul in SUA, unde si-a continuat studiile. A absolvit Harvardul si s-a intors in Liberia unde a ocupat diverse pozitii inalte in stat. Este divortata, are 4 baieti si 8 nepoti.

Michelle Bachelet (n. 1951) este la al doilea mandat de presedinte al Chile. Prima oara a fost aleasa in 2006, iar a doua oara anul trecut.

A absolvit medicina la Universitatea din Chile. Primul copil, un baiat, s-a nascut in 1978, in timp ce ea si sotul ei erau in exil. Al doilea copil, o fata, s-a nascut in 1984. La scurt timp, Michelle a divortat. Are inca o fata dintr-o relatie cu un fizician.

Michelle Bachelet a mai ocupat functiile de ministru al Sanatatii si ministru al Apararii.

Dilma Rousseff (n. 1947) este prima femeie presedinte al Braziliei, incepandu-si mandatul la 1 ianuarie 2011.

Tatal ei a fost un emigrant bulgar, (Petr Rusev), membru al Partidului Comunist. Dilma a primit o educatie de tip european, luand lectii de pian si de franceza. Este de profesie economist, absolvind Universitatea Rio Grande do Sul in 1977, cand fiica sa, Paula, implinea deja un an.

In 9 septembrie 2010, in plina campanie electorala pentru alegerile prezidentiale, Paula a nascut un baietel, primul nepot al Dilmei. Imediat dupa ultima si cea mai importanta dezbatere televizata la care au participat cei patru candidati la prezidentiale, Dilma a luat avionul de la Rio de Janeiro spre Porto Alegre, pentru a participa la botezul micutului Gabriel.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#femei presedinti, #mame presedinti, #femei sefi de stat , #presedinte