Ponta: USL sustine in continuare uninominalul, chiar daca a fost blocat de Coalitie

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 22:20
1615 citiri
Ponta: USL sustine in continuare uninominalul, chiar daca a fost blocat de Coalitie
Foto: infopolitic.ro

Copresedintele USL, Victor Ponta, a declarat ca Uniunea va sustine in continuare formula alegerii parlamentarilor prin vot majoritar in colegii uninominale, chiar daca aceasta varianta "a fost blocata prin votul celor din coalitia de la putere".

"Astazi (miercuri - n. red.), in comisia din Parlament, s-a intamplat urmatorul lucru: cei 6 reprezentanti ai USL au propus si au votat pentru formula alegerii parlamentarilor prin vot uninominal simplu. In acest fel, ei au respectat propunerea liderilor USL, care au promovat mereu aceasta varianta. Singurul parlamentar care a mai votat alaturi de USL pentru acest proiect este doamna Sulfina Barbu.

Ceilalti reprezentanti ai coalitiei de guvernare - un membru PDL, doi membri UNPR, doi membri UDMR si un membru al minoritatilor - au votat impotriva. Din aceasta cauza, propunerea USL nu a intrunit majoritatea calificata de doua treimi necesara adoptarii acestui proiect.

Ulterior, s-a ajuns la o formula de compromis, pentru a nu se pastra sistemul de vot actual", sustine Ponta.

El subliniaza ca USL va propune in plenul Parlamentului un nou vot, pentru formula de alegere a parlamentarilor prin vot uninominal simplu, iar parlamentarii USL "vor vota cu bilele la vedere".

"Ii vom indemna si pe parlamentarii PDL sa voteze la fel, pentru a demonstra ca si ei sustin aceasta formula de vot. Daca intentiile celor doua formatiuni se concretizeaza, vom avea in final o lege cu vot uninominal pentru alegerile parlamentare", a incheiat liderul PSD.

Presedintele Comisiei electorale, Sulfina Barbu (PDL), a anuntat, miercuri, la finalul sedintei comisiei, ca s-a votat in unanimitate introducerea la alegerile parlamentare din toamna a unui sistem de vot mixt.

"Grupurile parlamentare au adoptat, prin consens, un sistem de vot, o propunere de sistem de vot mixt, jumatate din colegii sa fie votate uninominal majoritar si jumatate sa fie votate pe o lista de compensare pe care vom vedea cu ce propunere vine AEP", a declarat ea.

Barbu a precizat ca au fost supuse votului patru variante de scrutin electoral.

"Deci au fost supuse la vot sistemul actual, nu a intrunit numarul de voturi, a fost supus la vot un sistem uninominal majoritar pentru tot teritoriul Romaniei, nu a intrunit numarul de voturi, am supus la vot si un sistem de liste, nici acesta nu a intrunit numarul de voturi. Singurul sistem care a intrunit numarul de voturi pentru care a fost chiar consens, au fost 13 voturi, a fost un sistem mixt, este primul pas spre vot uninominal majoritar", a precizat ea.

"AEP si MAI, pana saptamana viitoare, vor veni cu un proiect de lege scris si partidele parlamentare vor analiza pana saptamana viitoare daca sunt de acord, intram pe fiecare acord in parte si avem sanse, daca reusim sa adoptam prin consens, sa adoptam un proiect de lege pana la sfarsitul lunii aprilie", a mai declarat Barbu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#USL vot uninominal, #alegeri parlamentare vot uninominal, #Victor Ponta vot uninominal, #Sulfina Barbu vot uninominal , #uninominal