Antonescu: Nu ne asumam Justitia, este responsabilitatea cuplului Ponta - Basescu

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 20:06
10339 citiri
Antonescu: Nu ne asumam Justitia, este responsabilitatea cuplului Ponta - Basescu
Foto: Digi 24

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a spus miercuri seara, la iesirea din sedinta liberalilor, ca in conditiile in care prim-ministrul Victor Ponta "insista in formula in care a insistat, (...) cu intelegerile cu presedintele Traian Basescu", PNL nu isi mai asuma responsabilitatea Ministerului Justitiei.

"PNL nu-si mai asuma responsabilitatea pentru Ministerul Justitiei si pentru tot ce decurge de aici. E o pozitie sustinuta unanim de colegii mei liberali, nu se angajeaza in niciun fel de schimb, nu sustin niciun alt minister, nu accepta alt minister.

Suntem gata oricand sa preluam responsabilitatea si portofoliul Ministerului Justitiei, (...) nu in urma unei intelegeri politice cu Traian Basescu. (...) Eu personal nu m-as baga sa preiau ministerul. PNL, daca domnul premier ramane pe pozitia actuala, am spus limpede ca nu isi mai asuma responsabilitatea politica a ministerului", a declarat liderul Senatului, miercuri seara.

Antonescu a precizat ca nu stie cum va evolua in continuare procesul numirii viitorului ministru al Justitiei si nici "ce va face Traian Basescu".

"Nu eu sunt cel care a construit aceasta combinatie, nu eu sunt cel care sunt partas la aceasta combinatie. Stiu ca exista niste criterii si stiu ca exista lucruri care trebuie rezolvate si abordate. Fara o astfel de abordare, nu ne asumam responsabilitatea acestui minster.

Mergem mai departe cu Guvernul fara nicio raspundere pentru chestiunea Justitiei, care este exclusiv responsabilitatea cuplului, binomului Ponta-Basescu", a precizat liderul liberal.

Acesta considera ca ar fi intelept ca premierul sa retraga propunerile facute miercuri pentru procurori.

Nu in ultimul rand, Crin Antonescu a spus ca, in ce il priveste pe Traian Basescu, nu a acceptat niciun compromis cu titlul ca e ultimul, singurul compromis acceptat fiind acela ca se poate pastra o relatie institutionala normala si corecta: "Compromisul privind pactul de coabitare sau de rezolvare a problemei procurorilor nu le-am acceptat, nu avem o lista 'Inca un compromis si gata'".

Vorbind si despre propunerea Laurei Codruta Kovesi in fruntea DNA, presedintele PNL a replicat ironic ca pentru Ministerul Justitiei "nu s-a terminat cu doamna Kovesi lumea, e domnul Morar liber, e doamna Macovei".

Ponta: PSD preia Justitia, PNL nu a cerut nimic in schimb

Dupa sedinta conducerii USL, premierul Victor Ponta a anuntat ca a propus PNL ca PSD sa-si asume Ministerul Justitiei, lucru cu care liberalii au fost de acord.

"Am propus colegilor de la PNL sa asumam Ministerul Justitiei din partea PSD. Decizia colegilor de la PNL a fost de a accepta asumarea de catre mine si de catre PSD a portofoliului de la Justitie si nu au cerut in schimb niciun fel de minister. In felul asta am inchis disputa din ultimele zile", a declarat prim-ministrul.

Acesta a precizat insa ca le-a propus liberalilor un alt minister, propunere refuzata de liderii PNL.

Viitorul ministru al Justitiei "sa nu fie membru de partid, dar sa aiba experienta in magistratura"

Premierul a afirmat, miercuri dupa-amiaza, ca solutia de rezolvare a discutiilor din cadrul USL a aparut "in urma cu 20 de minute, in interior", dupa sedinta de urgenta a liderilor USL.

"V-am spus ca prefer o persoana care sa nu fie membru de partid, dar care sa aiba experienta in magistratura. Daca are experienta in Relatii Internationale, si mai bine.

Tariceanu: PNL sa nu renunte la Ministerul Justitiei, ar fi nedemn

Nu a fost nimeni pana la urma fericit, nu sunt nici eu fericit, pentru ca realizez responsabilitatea pe care mi-o asum. Colegii liberali mi-au spus 'Domne, daca iti asumi responsabilitatea, asumati-o pana la capat'", a mai declarat presedintele PSD.

Acesta a mentionat ca in prezent "nu mai exista niciun fel de diferenta in cadrul USL".

"Niciodata nu mi-a trecut prin cap si nu mi-am dorit si nu-mi doresc ca vreunul dintre litigiile aparute intre noi sa duca la ruperea USL. Si liberalii, si noi suntem dispusi sa gasim orice fel de solutie sa pastram USL, nu sa accentuam niciun fel de criza", a explicat Victor Ponta, care a intarit faptul ca el a venit cu ideea schimbului de ministere.

Ponta s-a razgandit din nou: Kovesi propusa sef la DNA, Nitu - procuror general

Discutiile tensionate de miercuri au inceput de dimineata, cand premierul a adresat o scrisoare presedintelui CSM prin care anunta ca a decis sa faca propuneri pentru sefia Parchetelor. Laura Codruta Kovesi este propunerea sa pentru sefia DNA, iar Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general. Scrisoarea adresata de Victor Ponta presedintelui CSM a fost semnata marti si inregistrata miercuri la Ministerul Justitiei.

Antonescu a luat foc: Numirea procurorilor - troc politic, nu are nimic de a face cu Romania

In replica, presedintele PNL Crin Antonescu a declarat, miercuri, ca propunerile facute de Victor Ponta pentru sefia Parchetului General si a DNA reprezinta un "compromis ce nu are nimic de a face cu Romania".

"Pentru prima data de la infiintarea USL ne despartim fundamental", a sustinut Antonescu.

Ponta, despre intelegerea cu PNL pe Ministerul Justitiei: Nu exclud schimbul de ministere

Antonescu: Renuntarea la Ministerul Justitiei este o ipoteza

Prim-ministrul afirmase, luni seara, ca nu exclude un "schimb" de ministere intre PNL si PSD, astfel ca Ministerul Justitiei sa revina social-democratilor, iar liberalii sa primeasca la schimb un alt portofoliu.

La randul sau, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat in aceeasi seara ca ar fi posibil ca partidul sa renunte la Ministerul Justitiei, dupa scandalul legat de numirea Laurei Codruta Kovesi la DNA.

"Este o ipoteza. Asupra unei asemenea decizii nu ma pot pronunta doar eu. Trebuie urmarit in ce masura partidul mai doreste sa-si asume raspunderea", a spus Antonescu, luni seara, la Antena 3.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Ponta PSD Ministerul Justitiei, #PSD preia Ministerul Justitiei, #PSD PNL Ministerul Justitiei, #PNL cedare Justitie PSD , #procurori sefi