Ponta i-a instalat pe sefii procurorilor: Nu mai vreau sa vad scene din anii '50, ca anul trecut (Video)

Joi, 16 Mai 2013, ora 11:36
3586 citiri
Ponta i-a instalat pe sefii procurorilor: Nu mai vreau sa vad scene din anii '50, ca anul trecut (Video)
Foto: B1TV

Premierul Victor Ponta a participat, joi, la sediul Ministerului Public, la instalarea in functii a noilor sefi ai Parchetelor, dupa ce miercuri seara presedintele a semnat decretele de numire. Premierul a spus ca nu vrea sa mai vada anchete din anii '50, cum au fost cele de la referendumul din 2012. In acea perioada, noul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, era procuror general.

Premierul le-a spus celor sase procurori instalati in functii de conducere ca au o singura datorie, de a fi "cat mai duri in aplicarea legii".

El a subliniat faptul ca "este un context extrem de favorabil", numirile in functie dand stabilitate sistemului dupa "foarte mult timp de interimat".

Astfel, Victor Ponta a remarcat faptul ca el este un fost procuror, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, este procuror, la fel si presedintele CSM, Oana Schmidt Haineala. "Unii or sa zica ca sunt prea multi procurori", a comentat premierul ironic, adaugand ca in opinia sa "ideea de legalitate este o idee buna" si ca "e extrem de bine".

Victor Ponta a tinut sa spuna si ca nu va mai comenta activitatea Parchetelor decat cu o singura ocazie, "atunci cand o sa cer sa transmiteti publicului rezultate", mai exact daca cineva "e vinovat, e nevinovat".

Pe de alta parte, premierul le-a dat asigurari procurorilor ca "orice modificare a statutului se va face in sensul intaririi statutului de magistrat, nu in sens invers". De asemenea, Victor Ponta a spus ca nu doar procurorii trebuie sa ramana magistrati, ci trebuie sa se lamureasca "acea idee de autoritate a ministrului Justitiei", care, in opinia sa, "a ramas o simpla fictiune de drept".

Victor Ponta a tinut sa sublinieze faptul ca nu trebuie sa se inteleaga ca ministrii Justititei sunt "conducatorii Justitiei". "Ei au cu totul alt rol", a punctat premierul, referindu-se la rolul administrativ.

In incheiere, seful Executivului le-a urat mult succes celor 6 procurori instalati joi in functii de conducere si le-a transmis razand: "Sa nu va uitati mult la televizor, ci sa va tineti de dosare".

"Am incredere ca veti aplica legea indiferent de cine este implicat", a mai spus Ponta, precizand si ca, de aici incolo, nu va mai fi auzit vorbind de "dosare politice".

In context, Victor Ponta a spus ca nu mai vrea sa vada, cum a vazut anul trecut, "scene din anii '50", cu procurori care audiau oameni de la tara punandu-i sa jure pe Biblia pusa pe capota masinilor.

De asemenea, el a precizat ca va discuta si cu procurorul general, asa cum discuta si cu ministrul Justitiei, dar si cu presedintele CSM, probleme legate de "componenta bugetara" si a subliniat inca o data ca, din punctul sau de vedere, cel mai important aspect este legat de stabilitatea statutului de magistrat.

"Sunt invidios pe dumneavoastra sa nu pot sa particip la competitia pentru aceste functii, pot doar sa fac propuneri, atat cat mi-a permis legea. Va urez mult succes, mi-a facut mare placere sa fiu in aceasta sala", a incheiat Victor Ponta, reamintind ca ultima oara a trecut pe acolo in urma cu mai multi ani, cand fostul procuror general Mircea Criste a vrut sa il "sanctioneze" pentru ca l-a batut la fotbal.

Dupa incheierea scurtei ceremonii, la care au fost prezenti toti cei sase procurori nou instalati in functii, dar si ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, precum si toti membrii sectiei de procurori a CSM, in functie cu presedintele Oana Schmidt Haineala, Victor Ponta a facut cateva scurte declaratii.

Intrebat de jurnalisti la ce s-a referit cand a spus ca procurorii nu sunt sub autoritatea ministrului Justitiei, premierul a raspuns ca acest lucru "e o fictiune deja, nu mai exista niciun fel de autoritate" si i-a invitat pe cei indreptatiti sa formuleze "puncte de vedere" cu privire la acest subiect.

Victor Ponta a fost extrem de ferm cand a fost intrebat ce a vrut sa spuna despre anchetele de la referendum.

"M-am referit in mod clar si direct, si cred ca n-am fost prea subtil, nici n-am vrut sa fiu, la actiunile de anul trecut", a precizat el, reamintind ca "oamenii au fost pusi sa jure pe Biblie pe capota", dupa cum a relatat mass-media, ceea ce, a subliniat el, "a fost un abuz pe care Romania l-a trait in anii '50, la colectivizare".

Intrebat de un jurnalist daca vreo institutie a statului a catalogat acel episod drept abuz, Victor Ponta a raspuns: "E opinia mea si mi-o sustin".

De asemenea, intrebat daca se confirma zvonurile potrivit carora dosarul de la referendum al lui Liviu Dragnea ar fi fost finalizat si vicepremierul urmeaza sa fie trimis in judecata, Victor Ponta a raspuns "Habar nu am".

Intr-un interviu acordat in luna august, fostul procuror general Romaniei, Laura Codruta Kovesi, declara, referindu-se la anchetele pentru referendum: "Toate variantele care au fost expuse in spatiul public nu sunt reale. (...) Procurorii n-au facut niciun abuz, ci si-au exercitat atributiile".

Tiberiu Nitu este noul procuror general al Romaniei, iar Bogdan Licu prim-adjunct al procurorului general si Codrut Olaru adjunct al procurorului general. De asemenea, si-au preluat functiile Laura Codruta Kovesi noul procuror sef al DNA, si Alina Bica si Elena Hosu, procurorul-sef, respectiv procurorul-sef adjunct al DIICOT.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ponta instalare procurori, #Ponta ancheta referendum 50, #Ponta Kovesi DNA , #procurori sefi