PNRR prezentat de Florin Citu in Parlament. Hotararea care va trebui luata dupa dezbateri

Miercuri, 26 Mai 2021, ora 07:37
2062 citiri
PNRR prezentat de Florin Citu in Parlament. Hotararea care va trebui luata dupa dezbateri
PNRR are la baza sase piloni principali FOTO Facebook/Parlament

Premierul Florin Citu va prezenta, miercuri, in Parlament, Planul National de Redresare si Rezilienta, intr-o sedinta a plenului reunit. Ulterior, parlamentarii trebuie sa voteze ratificarea Deciziei EURATOM, pentru a permite accesul la banii europeni.

Sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor are loc, miercuri, de la ora 13.00.

PNRR va fi prezentat de premierul Florin Citu, care va participa apoi la dezbaterea documentului.

Ulterior, parlamentarii trebuie sa voteze Proiectul de Lege pentru ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene si de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom, adoptata la Bruxelles (PL-x 98/2021, L30/2021).

Ratificarea Tratatului va permite operationalizarea instrumentului de relansare economica propus de Comisia Europeana.

Potrivit prezentarii oficiale de pe site-ul Ministerului Proiectelor Europene, Uniunea Europeana a decis sa infiinteze un instrument financiar temporar - #NextGenerationEU, in valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual (CFM), pentru perioada 2021 -2027.

"Scopul principal al acestuia este sa ofere sprijin statelor membre pentru a face fata provocarilor generate de Criza Covid19 si consecintele sale economice. Mecanism de redresare si rezilienta (MRR) este pilonul principal al #NextGenerationEU si are alocat un buget total de 672,5 miliarde euro. Scopul Mecanismului de Redresare si Rezilienta este de a oferi sprijin pentru investitii si reforme esentiale in vederea redresarii sustenabile si pentru ameliorarea rezilientei economice si sociale a statelor membre UE. La finalul perioadei de investitii, economiile si societatile europene vor fi mai bine pregatite pentru provocarile si portunitatile tranzitiilor verzi si digitale", arata Ministerul.

Din cele 750 miliarde de euro destinate Next Generation EU, Comisia Europeana a alocat 672,5 miliarde de euro instrumentului temporar MRR in vederea finantarii planurilor de redresare si rezilienta pe care le elaboreaza statele membre UE.

Bugetul MRR este constituit din:

A. granturi in valoare de pana la 312,5 miliarde euro

B. imprumuturi de pana la 360 miliarde euro

In total, Romania ar primi 14,248 miliarde sub forma de grant si aproximativ 14,935 miliarde sub forma de imprumuri pentru un total de 29,2 miliarde euro.

"Regula stabilita prin propunerea de Regulament (aflata inca in negociere la nivel european) este ca 70% din granturi sa fie angajate pana la finalul anului 2022, termenul limita pentru accesarea diferentei de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. In plus, platile pentru proiectele care vor fi incluse in programele nationale de redresare si rezilienta trebuie facute pana in decembrie 2026. Pentru utilizarea instrumentului de finantare MRR fiecare stat membru al UE trebuie sa elaboreze propriul Plan de Relansare si Rezilienta (PNRR) prin care isi stabileste domeniile prioritare de investitii in scopul iesirii din criza, relansarii economice si cresterii capacitatii de rezilienta", mai arata MInisterul Proiectelor Europene.

Planul de Relansare si Rezilienta pe care Romania l-a elaborate se constituie intr-un Document Strategic ce stabileste prioritatile investitionale si reformele necesare pentru redresare si crestere sustenabila, corelate tranzitiei verzi si digitale avute in vedere de Comisia Europeana.

"PNRR se refera la un pachet coerent de investitii publice si reforme propuse in baza Recomandarilor Specifice de Tara 2019-2020 . Aceste reforme si proiecte de investitii publice trebuie puse in aplicare pana in 2026", a mai transmis MInisterul.

PNRR are la baza 6 piloni principali:

1. Tranzitia spre o economie verde;

2. Transformarea digitala;

3. Cresterea economica inteligenta, sustenabila si incluziva;

4. Coeziunea sociala si teritoriala;

5. Sanatate si rezilienta institutionala;

6. Copii, tineri, educatie si competente.

Ministrii romani au negociat cu reprezentantii Comisiei Europene diferite proiecte si principii din PNRR, iar documentul oficial va fi depus luni.

Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
Parlamentul din Portugalia, în blocaj din prima ședință. Nu există o majoritate stabilă, care să conducă țara
Parlamentul din Portugalia, în blocaj din prima ședință. Nu există o majoritate stabilă, care să conducă țara
Reunit pentru prima dată de la alegerea sa pe 10 martie, Parlamentul portughez a suferit deja de pe urma fragmentării sale între dreapta moderată, socialişti şi extrema dreaptă, nereuşind...
#Parlament, #PNRR, #Florin Citu , #parlament