PNL si PMP contesta la CCR o lege privind folosirea limbii materne in spitale, pe care au sustinut-o insa in Parlament

Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 12:04
2195 citiri
PNL si PMP contesta la CCR o lege privind folosirea limbii materne in spitale, pe care au sustinut-o insa in Parlament
Foto: site CCR

Parlamentarii PNL si PMP au depus o sesizare la Curtea Constitutionala cu privire la o lege initiata de UDMR pe care o votasera in Parlament.

Legea criticata a fost initiata de UDMR si prevede ca in unitatile administrativ-teritoriale unde populatia minoritara este de cel putin 20%, in spitale si centrele de asistenta sociala vor fi asigurati cunoscatori ai limbilor minoritatilor nationale. Totodata, este introdus si un prag alternativ, de minimum 5.000 de cetateni ai minoritatilor pentru ca spitalele si centrele de asistenta sa angajeze cunoscatori ai limbii materne respective.

PNL a sesizat CCR cu privire la acest proiect, cu semnaturi venite si de la PMP.

"Aceasta reglementare depaseste cadrul asigurat minoritatilor nationale si este de natura a institui un criteriu discriminatoriu inclusiv fata de cetatenii romani de alte etnii.

In plus, contrar jurisprudentei Curtii Constitutionale, proiectul de lege nu prevede sursele de finantare necesare punerii in aplicare a acestuia. Mentionam cu acest prilej ca actualul cadru legislativ in vigoare privitor la minoritatile nationale asigura un grad de protectie ridicat al acestora in raport cu exigentele europene in materie, fata de care PNL si-a adus contributia de-a lungul timpului", se arata intr-un comunicat al PNL.

Liberalii considera ca acest proiect "obstructioneaza activitatea institutiilor vizate si greveaza autoritatile locale de sume pentru care nu este prevazuta sursa de finantare".

In replica la actiunea PNL si PMP, UDMR a transmis ca este vorba despre o atitudine "ostila".

"O astfel de atitudine demonstreaza, din nefericire, ca aceste partide nu dau dovada de deschidere si respect pentru minoritatile nationale, desi se folosesc adesea de acesti termeni in retorica pe care o adopta in aparitiile publice. (...) In documentul inaintat Curtii Constitutionale, semnat de 124 de deputati, acestia afirma ca proiectul de lege initiat de UDMR nu asigura egalitatea tuturor membrilor societatii in fata legii. Obiectiile constitutionale depuse de PNL, USR si PMP sunt, in mod clar, anti-minoritare", se arata in comunicatul UDMR, semnat de Kelemen Hunor.

Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor in unanimitate, pe 11 aprilie.

Inclusiv 52 de deputati PNL au votat proiectul, iar unul se afla in sala, dar nu si-a exprimat nicio optiune. Presedintele PNL, Raluca Turcan, a votat si ea proiectul. Din partea PMP, toti cei 15 parlamentari prezenti au votat "pentru".

Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 afirmă despre Marcel Ciolacu că de fiecare dată când deschide gura, asistăm la un fel de stand-up comedy plătit (fără să vrem) din banii noştri şi...
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Lideri ai Dreptei Unite s-au întâlnit cu românii din Marea Britanie şi Italia pentru a le prezenta priorităţile pentru diaspora, informează, duminică seară, un comunicat transmis de...
#lege UDMR spitale sesizare CCR , #lege