PNL și PSD, două fețe ale aceleiași medalii

Autor: Dan Popa - radio-jurnalist
Luni, 25 Octombrie 2021, ora 10:45
3684 citiri

“Ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns să aleagă între doi foști comuniști?”, întreba retoric Traian Băsescu, la alegerile prezidențiale din 2004, în confruntarea finală cu Adrian Năstase.

Dacă nimic nu se va schimba până atunci, în 2024, întrebarea ar putea fi “Ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns să aleagă între două partide corupte?”

Deși PSD i-a trecut în rezervă pe aproape toți cei care au participat, în prima linie, la distrugerea legilor Justiției și se laudă că ar fi restructurat partidul, în realitate, lupul și-a schimbat doar blana, dar nu și năravul. Un partid este un organism pluricelular viu și sănătatea sa depinde de fiecare celulă din care este compus. PSD-ul este un organism bătrân și bolnav, cu multiple metastaze. Pentru a se însănătoși, ar fi nevoie de un intens tratament chimioterapeutic, urmat de multiple rezecții chirurgicale ale principalelor tumori. Medicii sunt sceptici, însă, pentru că boala s-a extins prea mult și pacientul ar putea să nu reziste la terapia de șoc.

În PNL, lucrurile stau la fel de prost, dacă nu chiar mai prost. Aripa care se spera a fi reformistă, s-a dovedit, în cele din urmă, a fi doar mai cinică, mai lipsită de scrupule, de demnitate, dar și de inteligență politică, decât cea conservatoare. Faptul că Iohannis și echipa relativ câștigătoare au decis să-și spele rufele în public, apoi au tăiat toate punțile de legătură cu USR (partidul care dădea guvernului o aură de credibilitate), ne arată că este ultima dorință a PNL-ului aceea de a reforma ceva, fie chiar și propriul partid. Doar au fost schimbați lupii bătrâni cu cei tineri. Sigur, în PNL există și celule sănătoase, dar ele par a fi copleșite de numărul celor tumorale și vor sfârși ori prin a se transforma ele însele în celule canceroase, ori vor fi ejectate din organism.

Problema însă nu se află la politicieni, oricât de hâzi ne-ar părea unii dintre ei. Politicienii nu sunt nici mai buni, nici mai răi decât suntem noi, oamenii obișnuiți, din care ei se ridică. Atât timp cât politica este privită ca o cale de a te îmbogăți peste noapte, ea va continua să producă celule neoplazice. Atât timp cât și noi putem trece cu ușurință peste principii, pentru a obține un oarece avantaj, lucrurile nu se vor schimba. E nevoie de o masivă asanare morală a societății românești. E nevoie de o nouă generație, care să nu mai fie crescută și educată în acest ambient toxic. Avem nevoie urgentă să reașezăm piramida valorilor în modul corect. Altfel, nu doar că lucrurile nu se vor îndrepta, dar vor continua să se deterioreze, în fiecare zi.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Traian Basescu, #USR, #Klaus Iohannis, #PNL, #Adrian Nastase , #stiri politice