PNL aniverseaza 149 de ani de la nasterea lui Bratianu

Marti, 20 August 2013, ora 14:01
2433 citiri
PNL aniverseaza 149 de ani de la nasterea lui Bratianu
Foto: Realitatea.net

Partidul National Liberal aniverseaza marti 149 de ani de la nasterea lui Ion I.C. Bratianu, om politic liberal, fost presedinte al partidului si prim-ministru al Romaniei.

Potrivit PNL, cu aceasta ocazie, la ora 13:00, va fi depusa o coroana de flori la statuia omului politic, amplasata pe B-dul Dacia, langa Muzeul Literaturii Romane.

La eveniment vor participa Florin-Alexandru Alexe, vicepresedinte PNL si presedinte al Tineretului National Liberal, si Claudia Benchescu, presedinte al Cluburilor Studentesti Liberale.

Acum, la aproape un veac si jumatate de la nasterea marelui liberal, prin participarea la actul de guvernare, PNL se afla din nou in fata provocarii de a reforma si moderniza statul roman, precizeaza PNL intr-un comunicat.

Ion I.C. Bratianu, cunoscut si ca Ionel Bratianu, a facut parte dintr-o familie care a dat tarii numeroase personalitati care s-au remarcat in momentele cheie prin care a trecut Romania in secolele al XIX-lea si al XX-lea.

Prezenta politica marcanta in primele trei decenii ale secolului XX si simbol al Partidului National Liberal, Ion I.C. Bratianu a dominat scena politica din Romania cu precadere in anii '20, perioada pe care istoricii au numit-o "decada bratienista".

De numele sau se leaga realizarea reformei agrare, in anii care au urmat Primului Razboi Mondial, dar si elaborarea Constitutiei din 1923, considerata a fi una dintre cele mai democratice legi fundamentale ale acelor timpuri.

In perioada marii guvernari liberale (1922-1926), cu Ionel Bratianu prim-ministru, statul roman a trecut printr-un proces semnificativ de modernizare atat la nivel administrativ, cat si in alte domenii.

Astfel, a fost introdusa educatia obligatorie prin legea invatamantului primar care devenea "unitar, obligatoriu si gratuit", judecatorii au devenit inamovibili, asa cum prevedea legea organizarii judecatoresti, si au fost introduse prin lege, pentru prima data, zilele de odihna - duminicile si sarbatorile legale.

Diplomat prin excelenta, Ion I. C. Bratianu a avut relatii stranse cu Casa Regala, fiind considerat de catre regele Ferdinand "zodia buna a Romaniei".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#PNL aniversare Ion Bratianu presedinte, #PNL aniversare nastere Bratianu, #PNL aniversare Bratianu premier , #presedinte