PNL a depus o lege care va ajuta firmele si cetatenii in procesele cu statul. Iata beneficiile pentru fiecare

Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 11:55
3930 citiri
PNL a depus o lege care va ajuta firmele si cetatenii in procesele cu statul. Iata beneficiile pentru fiecare
Foto: Arhiva Pixabay

PNL a depus la Parlament un proiect de lege prin care este revizuita legislatia privitoare la contenciosul administrativ, venind in sprijinul cetatenilor si al sectorului privat.

Proiectul este initiat de deputatul PNL Dan Vilceanu si senatorul PNL Florin Citu, fiind redactat de avocatul Cristian Bacanu, presedintele Comisiei Juridice a PNL Bucuresti.

"Proiectul de lege vine in sprijinul cetatenilor care se confrunta cu proceduri extrem de greoaie atunci cand contesta in instanta un act administrativ care le prejudiciaza interesele protejate de lege. Solutiile legislative propuse vor sprijini inclusiv sectorul privat, prin echilibrarea raporturilor de forte in litigiile de drept administrativ", se arata intr-un comunicat remis presei de PNL.

Conform sursei citate, "este introdusa o procedura simplificata de judecare a cauzelor de contencios, atunci cand actele administrative emise de autoritati sunt vadit nelegale, prin raportare la prevederile exprese ale legilor (acte nemotivate, acte emise de autoritati necompetente, acte care incalca hotarari judecatoresti, acte emise fara respectarea unei procedure prealabile) ".

"Totodata, este simplificata procedura de suspendare a actelor administrative emise in mod vadit nelegal de catre autoritatile publice, astfel incat riscul ca mediul privat sa fie afectat de acte care nu respecta rigorile legii este redus semnificativ.

In plus, se introduce dreptul la buna administrare, drept care printre altele prevede:

  • Dreptul cetatenilor/companiilor de a isi accesa propriul dosar administrativ deschis la o institutie;
  • Dreptul de a beneficia de acte administrative motivate;
  • Dreptul de a fi ascultat inainte ca o masura sa fie dispusa printr-un act administrative individual"
.

De asemenea, in proiect sunt prevazute o serie de principii obligatorii in solutionarea litigiilor administrative, este prelungit termenul de prescriptie pentru formularea cererii de despagubiri pentru daunele provocate de actele administrative emise in mod nelegal, hotararile pronuntate in prima instanta devin executorii, iar recursul este inlocuit cu apelul, astfel incat sa se reduca numarul judecatorilor implicati la instantele superioare - masura este menita sa degreveze magistratii deja supraincarcati cu solutionarea cauzelor - si se simplifica administrarea unor probe de catre justitiabili.

Citeste textul:

Cristian Bacanu: Se impune o regandire a dreptului administrativ

Avocatul Cristian Bacanu a explicat pentru Ziare.com ca "scopul proiectului de lege este de a ajuta mediul de afaceri si persoanele fizice in litigiile cu statul".

"Redactarea acestuia a pornit de la anumite realitati constatate de-a lungul anilor de implicare ca avocat in cauzele solutionate de instantele de contencios administrativ. Practic, ca profesionist care lucreaza mult in acest domeniu, am constatat o serie de carente ale legii actuale (o lege imbatranita) si am inceput sa ma gandesc la potentiale imbunatatiri si, totodata, sa caut solutii in recomandarile institutiilor europene, dar si in legislatia altor state cum ar fi Italia, Spania sau Franta", a declarat Cristian Bacanu.

Invitat sa spuna care ar fi efectele benefice ale acestui proiect, avocatul a precizat mai intai ca "dezideratul urmarit este ca, atunci cand exista un litigiu administrativ unde lucrurile sunt foarte clare, solutia instantei sa poata fi pronuntata mult mai repede, iar procesul sa fie simplificat".

"Totodata, antreprenorul va putea obtine mult mai usor suspendarea efectelor unor acte administrative (decizii de impunere in materie fiscala, acte de control de la APIA etc).

Tot ca noutate, am introdus in proiect si conceptul de buna administrare, drept care pana acum nu era expres prevazut in legislatia nationala si care presupune, printre altele, ca fiecare cetatean are dreptul de a accesa dosarul administrativ propriu deschis de o autoritate.

Buna administrare mai inseamna si ca toate actele administrative trebuie motivate astfel incat sa existe o mai mare rigoare la emiterea acestora.

Un alt element interesant este ca instanta va putea verifica circumstantele invocate de autoritati la momentul emiterii unui act normativ administrativ, astfel incat sa responsabilizam decidentii si sa nu ne mai trezim cu acte emise peste noapte si care au ca baza de pornire (in nota de fundamentare) niste bazaconii care nu au nicio legatura cu realitatea", a mai enumerat acesta.

Cristian Bacanu este convins ca "se impune o regandire a dreptului administrativ".

"Trebuie sa ne indepartam de conceptul socialist conform caruia administratia se face pentru stat si sa ne apropiem mai mult de nevoile cetateanului. Administratia publica trebuie facuta in beneficiul acestuia, pentru ca el este cel care suporta costurile (povara fiscala) si atunci el trebuie sa fie in centrul atentiei societatiii. Or, daca gandim asa, ajungem la concluzia ca functionarul trebuie sa fie mai responsabil, mai atent iar actul administrativ trebuie sa fie emis in mod corect si transparent.

Acum, legea contenciosului administrativ este facuta de stat pentru stat si cred ca in litigiile administrative exista un dezechilibru major intre drepturile individului si drepturile administratiei publice. Noi ne dorim sa schimbam aceasta stare de fapt."

La randul sau, deputatul Dan Vilceanu a declarat pentru Ziare.com ca "proiectul aduce o modificare de optica".

"Hotararile date in prima instanta sunt executorii, ceea ce inseamna ca nu vom mai avea situatii absurde, cum se intampla deseori acum, ca un act administrativ sa fie anulat la instanta de fond si el sa produca efecte in continuare pana la solutionarea cailor de atac.

Un exemplu ar putea fi situatia in care unui intreprinzator ii sunt blocate in continuare conturile in baza unui act administrativ anulat de instanta de fond.

Actele administrative trebuie sa aiba o calitate mai buna, in sensul in care sa fie corect motivate. Trebuie sa garantam ca cetatenilor le este respectat dreptul de a primi un raspuns in 30 de zile la plangerile prealabile, fara a fi ignorati de autoritati asa cum se intampla in prezent. Conform proiectului, lipsa raspunsului in termen conduce in anumite situatii la suspendarea de drept a actului administrativ", a completat deputatul PNL.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#PNL lege contencios administrativ , #lege