Pleaca Pivniceru, cine vine? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 14 Martie 2013, ora 13:58
10814 citiri
Pleaca Pivniceru, cine vine? (Opinii)
Foto: capital.ro

Ca Mona Pivniceru va fi judecator CCR nu e vreo mare surpriza.

Era dintr-un bun inceput clar ca renuntarea domniei sale la statutul, salariul si pensia de magistrat pentru un ministeriat cu durata incerta in fruntea Justitiei trebuia sa aiba in spate o compensatie pe masura. Nu era atat de greu de banuit despre ce compensatie poate fi vorba.

In chestiunea cea mai fierbinte, aceea a desemnarii noilor procurori este foarte probabil ca Mona Pivniceru sa nu mai apuce sa faca noi propuneri.

Si ceva imi spune ca domnia sa nici nu vrea acest lucru, pentru ca in actuala configuratie misiunea este una imposibila.

Presiunea externa pentru o desemnare transparenta si corecta este din ce in ce mai mare. A fost formulata inclusiv in concluziile ultimului raport al Consiliului pentru Afaceri Generale al UE.

Iar dupa initiativa celor patru tari UE, intamplator exact acelea care se opun intrarii Romaniei in Schengen, privitoare la mecanismul de aparare a statului de drept, lui Victor Ponta ar trebui sa-i fie clar ca fara sa se reapropie de exigentele Bruxelles-ului risca sa ramana fara bani, cel putin europeni, daca nu si de la FMI. Ceea ce ar fi un dezastru si pentru domnia sa si pentru PSD pentru ca Romania nu se poate autofinanta.

Dar Mona Pivniceru nu face parte din partea PSD a Guvernului, ci din aceea liberalo-voiculesciana. Pentru domnia sa de la Intact rasare soarele, un lucru bine stiut si la Bruxelles motiv pentru care a fost tratata cu mare suspiciune. Ca dovada i-a si fost solicitata in premiera, apasat, procedura transparenta de desemnare a procurorilor.

Asa ca, indiferent ce i-ar cere Victor Ponta, Mona Pivniceru nu poate face decat ceea ce doreste Dan Voiculescu. Si nu cred ca asteptarile lui Felix sunt compatibile cu ale UE, in chestiunea procurorilor si nu numai.

Iar punctul final este tot in stiloul prezidential, de care Dan Voiculescu nu poate scapa fara o noua suspendare, la care insa, in mod evident, PSD nu mai este dispus. Este un blocaj din care nici Victor Ponta si nici Mona Pivniceru nu prea au cum sa iasa altfel decat prin plecarea ministrului Justitiei.

De remarcat ca Victor Ponta s-a grabit sa confirme plecarea d-nei Pivniceru din Guvern cu mult inainte ca ministrul sa devina efectiv judecator al CCR sau macar sa fie propus oficial votului Parlamentului.

Stie cu siguranta ca un ministru aflat oficial pe calea de iesire, indiferent unde urmeaza sa fie plantat apoi, isi pierde galopant autoritatea, chestiunea esentiala fiind cine vine in loc. Nu exclud ca asta sa fi si urmarit Victor Ponta pentru a da un semnal de relaxare catre Bruxelles. Cam la fel a facut si Adrian Nastase cand Rodica Stanoiu devenise obstacolul principal al incheierii negocierilor de aderare.

Cert este ca viitoarea desemnare de la Justitie ar putea deveni miezul fierbinte al tensiunilor din USL.

In acest moment, Justitia apartine zonei PNL-PC. Si, sigur, o prima varianta vehiculata este Tudor Chiuariu. Daca liberalii nu renunta la Relu Fenechiu judecat penal, de ce nu l-ar propune pe Tudor Chiuariu, de-abia achitat in prima instanta in dosarul Posta?

Revenirea lui Tudor Chiuariu in fruntea Justitiei ar fi un dezastru total pe relatia cu UE. Pentru ca atat timp cat sentinta nu e defintiva si irevocabila, dl Chiuariu nu are un statut penal fundamental diferit de al d-lui Fenechiu, care creeaza atatea tensiuni pe relatia Bucuresti-Bruxelles.

In plus, dl. Chiuariu a obtinut o achitare la limita, din completul de 3, un judecator considerandu-l vinovat. In aceste conditii, nu ar fi nicio surpriza ca instanta de recurs sa rastoarne achitarea.

Daca nu am nicio indoiala ca PNL ar fi dispus la aceasta noua sfidare a criteriilor europene, ceva imi spune ca Victor Ponta nu ar intinde coarda atat de mult pentru ca stie bine ce risca.

In privinta procurorilor sefi, Traian Basescu i-a sugerat deja premierului o cale: sa-si asume interimatul la Justitie si sa deblocheze situatia. Dar daca Victor Ponta propune cu gura si stiloul lui procurori acceptati de Bruxelles si de presedinte, arunca practic in aer USL. Parchetele erau ultimele redute care-i ramasesera lui Crin Antonescu dupa ce a pierdut in favoarea PSD, DGIPI, prefectii, Apararea, adica mai tot ce isi propusese sa inhate.

Pe de alta parte, Ministerul Justitiei inseamna cu mult mai mult decat numirea procurorilor sefi. De acest ministru se leaga mult mai multe aspecte cheie. Avem un ceas care ticaie, pentru ca in decembrie pe Schengen, JAI va lua o decizie ferma, dupa cum a anuntat Traian Basescu.

Pentru a obtine maximum posibil, adica o aderare in trepte, un MCV pozitiv este o conditie sine qua non. Iar el e greu de obtinut fara implementarea Codurilor, fara calmarea situatiei din CSM si reechilibrarea sistemului.

Sa nu uitam ca CSM, in care ministrul Justitiei are o pozitie foarte importanta, de liant, de negociator, de pacificator sau dimpotriva, va decide anul acesta cine vor fi presedintele ICCJ si presedintii sectiilor Inaltei Curti.

Pentru a duce la bun sfarsit aceste misiuni spre un raport MCV pozitiv, Victor Ponta are nevoie la Justitie de un ministru cu adevarat independent, nu numai politic, ci si de Intact, credibil la Bruxelles, care sa vorbeasca aceeasi limba cu oficialii europeni, sa stie exact de unde sa apuce problema si cum sa o repare rapid pana la viitorul raport. Adica exact cosmarul aripii liberalo-voiculesciana.

Desemnarea inlocuitorului Monei Pivniceru devine asadar o chestiune vitala in ecuatia politica romaneasca si nu ar fi exclus sa devina marea incercare a stabilitatii USL.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#Mona Pivniceru CCR, #Mona Pivniceru judecator, #Mona Pivniceru Ministerul Justitiei , #minister