Primul pas spre un guvern PNL susținut de PSD. Planul liberalilor are două scenarii

Autor:Filip Man
Vineri, 15 Octombrie 2021, ora 14:4313138 citiri
Primul pas spre un guvern PNL susținut de PSD. Planul liberalilor are două scenarii
PSD ia în calcul să voteze un guvern minoritar FOTO Hepta

Liberalii vor forța un guvern minoritar PNL-UDMR votat în Parlament de PSD, susțin surse politice pentru ziare.com. Problema rămâne Florin Cîțu. PSD ia în calcul să voteze un guvern minoritar, însă exclude orice sprijin pentru liderul PNL.

PNL așteaptă ca Dacian Cioloș să pice la votul din Parlament, apoi să meargă din nou la consultările cu președintele Klaus Iohannis.

Liberalii au două scenarii:

1. Merg cu un premier de sacrificiu. Printre numele vehiculate sunt Dan Vîlceanu și Lucian Bode. Premierul desemnat va propune un guvern PNL-UDMR, care va fi respins de Parlament. Ar fi al doilea premier desemnat care nu primește votul de învestire, deci președintele Klaus Iohannis ar putea dizolva Parlamentul. Numai că scopul PNL nu e să ajungă la alegeri anticipate, pentru că marele câștigător ar fi PSD. Prin urmare, șeful statului îl va desemna premier pe Florin Cîțu, care va propune la rândul său un guvern minoritar PNL- UDMR. Pe fondul crizei sanitare și a negocierilor subterane, liberalii speră că social-democrații vor vota un guvern condus de Florin Cîțu.

2. Președintele Klaus Iohannis îl sacrifică pe Florin Cîțu, dar tot nu reface coaliția de guvernare cu USR. Șeful statului îl desemnează premier pe Lucian Bode, Dan Vîlceanu sau Nicolae Ciucă. PNL propune un guvern minoritar alături de UDMR, care trece lejer cu voturile PSD. Ar fi o variantă acceptabilă și pentru Marcel Ciolacu, care ar fi scutit de un vot direct pentru Florin Cîțu. În paralel, Florin Cîțu ar rămâne președintele PNL și președintele Senatului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News