Pisica motiunii de cenzura nu mai sperie pe nimeni

Sambata, 30 Noiembrie 2019, ora 18:17
17101 citiri
Pisica motiunii de cenzura nu mai sperie pe nimeni

In ultimele sale zvacniri de furie, cand aflase ca este demisa de la Guvern, fara sa inteleaga in incomensurabila sa naivitate ca va fi ejectata si din varful partidului, Viorica Dancila ameninta cu o nimicitoare motiune de cenzura, capabila sa spulbere Guvernul Orban.

N-a apucat s-o faca, iar noul sef interimar al PSD pare mai prudent cand este vorba de asemenea declaratii pugiliste. Nu neaga posibilitatea unei motiuni, dar nici nu lasa de inteles ca s-ar grabi. Cred ca este mai dispus sa-si linga ranile, lasandu-le ragaz si altora, cu mai multe rani de lins.

Aparent mai intelept decat predecesoarea sa, domnul Ciolacu pare dispus sa contempleze situatia in liniste, nu sa-si incordeze muschii la lume, tocmai in momentul cand i-a poposit superba orhidee, trimisa de presedinte.

In opinia mea, eventuala motiune de cenzura ar fi sinucigasa pentru PSD. Si iata de ce.

Ce s-ar intampla daca eventuala motiune a PSD ar cadea la vot

Demiterea Guvernului Dancila a demonstrat ca majoritatea de altadata pe care se bizuia PSD cu nonsalanta (si tupeu) nu mai exista. A facut-o praf Vasilica, crezand ca-l pune la punct pe Tariceanu.

Ca sa le treaca o eventuala motiune impotriva noului Guvern, pesedistilor le-ar trebui 233 de voturi. De unde? ALDE s-a facut praf, Pro Romania s-a ciuruit singur, in PSD au inceput dezertarile si - colac peste pupaza - vine Craciunul. Chiar si lui Dragnea, lui Ponta sau altor lei-paralei le era greu sa-si aduca adeptii la vot in zilele cand se parleste porcul, se roade soriciul si se degusta palinca. Da semne Ciolacu ca el va reusi?

As crede ca nici n-ar incerca. Presedintele Camerei Deputatilor nu mi se pare atat de aventurier. Membrii partidului si chiar liderii sunt debusolati dupa tot ce s-a intamplat din mai incoace.

In plus, se apropie Craciunul, Anul Nou, vine Boboteaza, plus Sfantu' Vasile si Sfantu' Ion. Cui ii arde de motiune de cenzura? Nu mai spun ca urmeaza vacanta parlamentara cand tot omul, satul de atata sorici si palinca, isi face odihna in Tenerife, in Maldive, fiecare dupa buzunar. Cum sa-l aduci la Bucuresti, cand el si-a platit acolo serviciile all inclusive?

Iar dupa vacanta incepe imediat pre-campania electorala, apoi campania propriu zisa, una hotaratoare pentru partid. O motiune in timpul campaniei ar distrage atentia tuturor si ar compromite alegerile, care si asa sunt sub semnul intrebarii.

Dar cel mai grav pentru PSD ar fi ca, depunand motiunea, sa atraga atentia intregii tari ca nu poate aduna cele 233 de voturi necesare, confirmand inca o data, daca mai era nevoie, ca majoritatea de altadata este spulberata, partidul se duce de rapa si se scufunda.

Ce s-ar intampla daca o eventuala motiune ar trece

La prima vedere, s-ar parea ca succesul unei eventuale motiuni de cenzura introdusa de PSD ar spala ceva din rusinea patita in ultima vreme, ar reface oarecum moralul luptatorilor, ajuns la pamant, si ar aduce din nou in ochii pesedistilor acel licar de speranta, a carui nadejde a disparut de la o vreme incoace.

Nimic mai gresit. Cine gandeste asa nu intelege ce inseamna fortele antiPSD, cele care au dat jos Guvernul Dancila si, mai ales, cele care au defilat neintrerupt si mai defileaza inca dorind alegeri anticipate.

Ele stiu ca anticipatele sunt posibile doar daca Parlamentul respinge de doua ori consecutiv premierul nominalizat de presedinte.

Dar deocamdata tara are un guvern, Guvernul are un premier, iar domnul Orban nu da semne ca ar demisiona, ca sa faciliteze anticipatele. Ii dau perfecta dreptate. Deocamdata este instalat in functie, si-a anuntat un program pe care tocmai il implementeaza, ar fi riscant sa se lanseze in jocuri politice cu final neprevazut.

Reusita unei eventuale motiuni introduse de PSD ar facilita calea spre anticipatele care altfel nu au solutie constitutionala. Odata demis Guvernul Orban prin motiune, presedintele nu are decat sa nominalizeze un premier indezirabil atat pentru PSD, cat si pentru liberali, USR, PLUS, UDMR si toti ceilalti.

Sau domnul Iohannis il va nominaliza tot pe domnul Orban sau pe altcineva din staff-ul liberalilor, iar acesta va fi votat de parlamentarii carora nu le convine dizolvarea si din motiunea PSD sa nu ramana decat un mic exercitiu de genuflexiuni.

Ce se va intampla daca PSD nu va depune motiune de cenzura pana la alegeri

Aceasta mi se pare varianta cea mai probabila. Daca nu mai este nici Dragnea la carma, daca nici Dancila nu-si da cu parerea, orice alta minte din PSD isi va da seama ca o motiune de cenzura in conditiile date este sinucigasa pentru partid.

Camarila ramasa fara stapan si unii talibani din teritoriu dornici sa-si faca auzit glasul inca n-au abandonat cuvantul motiune, dar niciunul din ei n-a explicat ce ar avea de castigat PSD nici daca motiunea ar trece, nici daca ar pica. Si, asa cum am aratat, ar avea de pierdut in ambele cazuri.

Dar cel mai important este faptul ca parlamentarii sunt prea obositi ca sa le mai arda de motiuni in ultimul an de mandat. De ce sa piarda superba vacanta de vara, doua luni concediu platit, pe banii statului? De ce sa piarda indemnizatiile intregului mandat si pensiile speciale care au de suferit in cazul cand mandatul n-a fost complet?

De ce sa piarda numeroasele deplasari pe mapamond, schimburi de experienta, vizite reciproce, intalniri de lucru si alte voiaje, prevazute in agenda Parlamentului si platite de la buget?

Toate acestea adaugate la faptul ca Marcel Ciolacu nu pare tipul conflictual, plus recenta orhidee care atrage atentia ca insusi presedintele prefera sa scoata floarea din glastra decat sabia din teaca, imi intareste convingerea ca PSD nu are niciun interes sa-si traga singur un glont in picior, cu motiunea de cenzura.

Dar ma si ingrijoreaza. Caci, daca PSD nu va introduce motiune de cenzura, nimeni altul nu va fi in stare sa ajunga la alegerile anticipate, dorite de multi altii si fara indoiala fatale pentru PSD, daca sunt facute cat mai repede.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#alegeri anticipate, #PSD motiune de cenzura, #Marcel Ciolacu orhidee , #motiune cenzura