Uninominalul USL - Pericolul dintr-un mare succes (Opinii)

Sambata, 26 Mai 2012, ora 00:48
7367 citiri
Uninominalul USL - Pericolul dintr-un mare succes (Opinii)

In marele succes pe care USL si l-a pregatit pentru urmatoarele alegeri stau ascunsi germenii unei prabusiri.

Votul uninominal intr-un tur de scrutin ar putea aduce actualei puteri un scor ametitor la urmatoarele alegeri. Unele socoteli vorbesc despre procente neatinse de vreo formatiune de la FSN incoace, chiar 80%.

Asadar USL are toate sansele ca din toamna sa guverneze practic fara Opozitie, discretionar, sa modifice aboslut orice lege, inclusiv Constitutia, sa-l suspende pe presedinte, sa numeasca pe cine vrea, cand vrea, unde vrea, sa-si umple propriile pusculite si sa-si indoape clientela pana la totala imbuibare, sa-si scape toti penalii de anchete si judecata, sa restaureze vechea ordine in putinele domenii deja reformate.

Este calea cea mai sigura spre pierzanie. Pe de-o parte pentru ca o astfel de guvernare absoluta presupune si o responsabilitate politica absoluta. Nu ai pe cine sa dai vina pentru erori si derapaje. In plus, electoratul va asista la spectacolul total pe care USL a inceput deja sa-l ofere si va trage singur concluziile peste patru ani. Apoi, USL a generat niste asteptari uriase, de la scaderi de fiscalitate, la tot felul de majorari de venituri. Cu o majoritate atat de larga, USL nu isi mai lasa loc pentru nicio eschiva in cazul neindeplinirii tuturor acestor promisiuni.

Iar in final, aversiunea pe care a stranit-o guvernarea PDL, in conditii cu mult mai putin zdrobitoare, ar putea fi o frumoasa amintire in comparatie cu ceea ce ar putea starani mamutul USL in acesti ani. Si aceasta aversiune se va manifesta la vot indiferent cate modificari ale legii electorale in propriul avantaj va opera viitoarea putere in perspectiva viitoarelor alegeri. Si mai e un aspect deloc de neglijat. Puterea strivitoare il anchilozeaza pe detinatorul ei. Toti cei care au avut-o au sfarsit prin a se socoti eterni si inamovibili si au inceput sa comita erori extrem de costisitoare din punct de vedere electoral. Asa a patit si PDL cu Traian Basescu la Cotroceni, asa va pati si USL daca puterea sa va fi prea mare, iar relaxarea totala.

Asta, desigur, daca mamutul USL va supravietui acestui succes ametitor. Pentru ca dupa el scena politica se va debalansa complet, puterea ramanand practic fara adversar. Situatie care s-ar accentua prin suspndarea presedintelui sau odata cu expirarea mandatului sau in 2014. USL va pierde, de fapt, singura ratiune autentica a existentei sale: eliminarea dusmanilor, adica PDL si Traian Basescu.

Si dupa aceea? Daca viata politica din Romania nu se va tansforma cumva intr-un taram paradisiac al armoniei si bunei intelegeri, se poate intampla un singur lucru logic: destramarea USL. Orice scena politica tinde spre polarizare, mai ales in conditiile votului uninominal. Va exista atat de mult spatiu liber pe partea dreapta si atat de mare agolmeratia pe stanga la putere, incat sciziunea este inevitabila. Si eu inca n-am vazut adversari mai inversunati decat fostii aliati atunci cand se pune problema impartirii agoniselii comune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#vot uninomina, #USL vot uninominal, #PDL vot uninominal, #Ponta Antonescu vot uninominal , #uninominal
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
cel mai cinstit guvern facut de cei mai mari banditi !
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5