Pericolul din Europa de Sud-Est: Alegatorii sustin lideri nationalisti cu mana de fier, care sa-i scoata din crize inchipuite

Vineri, 03 Martie 2017, ora 12:14
9651 citiri
Pericolul din Europa de Sud-Est: Alegatorii sustin lideri nationalisti cu mana de fier, care sa-i scoata din crize inchipuite
Foto: Arhiva Ziare.com

Un nou stil de exercitare a puterii se raspandeste in Balcani: autoritar, cu argumente nationaliste, cu o politica economica neoliberala. UE ar putea sa corecteze acest curs, cu conditia sa ramana implicata.

Numeroase simptome ale crizei prin care trece acum democratia in multe tari europene s-au format deja de mai multi ani in sud-estul continentului, unde s-au consolidat si au devenit marcante pentru scena politica. Intre timp, criza democratiei in Europa de Sud-Est ar fi devenit vizibila pentru toata lumea, iar "ideea unui consens liberal-democratic nu mai exista", apreciaza Florian Bieber, profesor la Centrul de Studii Sud-Est-Europene la Universitatea Graz.

Aceasta criza nu ar fi insa consecinta unei depresii acute, crede Michael Hein, profesor la Universitatea Humboldt din Berlin, ci s-ar fi transformat intr-un amplu proces negativ.

Hein a evaluat mai multi indicatori si numeroase date statistice, masurand totodata nivelul de democratie pe baza unor criterii privind dezvoltarea, aspectul social si statul de drept.

Peste tot se releva aceeasi tendinta: toate tarile sud-est-europene, cu exceptia Kosovo, indiferent daca sunt sau nu membre ale UE, au inregistrat un regres continuu in ultimii ani.

Starea descrisa ar viza nu numai inrautatirea obiectiva a conditiilor social-economice, dar si un recul in legatura cu parametrii subiectivi, precum increderea cetatenilor in parlamente si institutii publice.

La tarile care nu fac parte din UE (sau care au aderat recent, precum Croatia), ar fi vorba pe langa criza democratiei si de crize privind orientarea pe viitor si valorile de baza.

In acest context, sunt preferate personalitati politice puternice, adesea cu mesaje nationaliste.

Iar nationalismul genereaza aparitia unor lideri autocrati, chiar daca au fost alesi democratic, arata profesorul Bieber.

Un nou stil de conducere in Balcani

Prin urmare, in vestul Balcanilor s-ar fi impus un nou stil de conducere, este de parere Vedran Dzihic, profesor de politologie la Viena: conducere autoritara, cu argumente nationaliste si o economie de piata neoliberala.

Politicienii caracterizati de noul stil ar da dovada de un "incredibil pragmatism in ceea ce priveste exercitarea puterii", cu un comportament apropiat celui al presedintelui turc Erdogan.

Democratia devine astfel doar un mijloc pentru un scop, nemaifiind scopul in sine. Instrumentele democratice sunt folosite in scopurile proprii ale guvernantilor, fiind astfel de fapt dezactivate.

De exemplu, premierul sarb Aleksandar Vucic e un prototip al politicianului "mesianic si narcisist". Alegatorilor li se sugereaza ca solutia la criza actuala ar fi o mana de fier, potrivit lui Dzihic. In acest fel, puterea devine monopolul unei singure personalitati conducatoare.

Institutiile statului sunt practic scoase din uz, iar sistemul functioneaza si pentru ca mereu se face trimitere la o presupusa criza nationala in care s-ar afla tara. O abordare care este utilizata si in politica economica, prin care liderul puternic le promite oamenilor ca va rezolva problema cresterii de care ar urma sa beneficieze tot poporul.

In realitate, profita doar clientela politica si cercul de putere apropiat.

UE trebuie sa ramana implicata

Dzihic este totusi optimist ca ar mai exista modalitati de a stopa aceasta tendinta negativa si de a sparge structurile crescand autocrate.

Important ar fi ca oamenii sa ia pozitie impotriva abuzurilor publice. Exemple in acest sens ar fi rezistenta civica impotriva unui megaproiect de constructii dorit de autoritati la Belgrad, precum si revolutia multicolora din Macedonia, impotriva coruptiei si abuzului de putere.

Dar aceste miscari civice de protest ar avea nevoie de sustinere mai ampla. Cel mai recent exemplu de astfel de proteste, in Romania, demonstreaza cum poate societatea civila sa oblige efectiv Guvernul sa restaureze principiile statului de drept.

Dzihic vrea mai multe "aliante cu fortele liber-democratice" si crede ca este nevoie de curaj, creativitate si forme civile de rezistenta, dupa ce elitele puternice au acaparat institutiile de presa in multe state din regiune.

Sprijinirea societatii civile si presei independente ar fi si in opinia Natashei Wunsch modalitatile prin care ar putea fi stopate aceste tendinte antidemocratice. Politoloaga din Zurich deplange "indepartarea clara de drumul european pozitiv" in tarile din vestul Balcanilor.

"Regresele procesului de democratizare si indisponibilitatea UE de a continua extinderea sunt fenomene care se influenteaza reciproc". Conceptul de integrare prin democratizare ar fi intre timp depasit, deoarece europenizarea si democratizarea statelor respective au fost decuplate.

UE ar trebui sa critice explicit incalcarile democratiei si sa creeze simultan mecanisme de sprijinire a democratiei si societatii civile. Wunsch crede ca programele educationale si de schimburi culturale ar putea recrea imaginea generala pozitiva a progreselor de democratizare si integrarii europene.

Expertii citati cred in unanimitate ca doua aspecte ar necesita atentie speciala: statul de drept si libertatea presei.

Esecurile din ultimul timp in aceste domenii ar fi alarmante, iar acestea ar trebui sa fie aspru penalizate de acum inainte, simultan cu introducerea unor masuri de sprijin.

In caz contrar, tarile din Europa de Sud-Est se vor indeparta si mai mult de valorile comunitatii europene, ceea ce ar face ca eventuala lor aderare la Uniune sa devina tot mai putin probabila.

Adelheid Feilcke

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#criza democratie Romania Balcani , #democratie
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Mda, nu-i drept! Popoarele isi aleg lideri care fac ceva pentru ei!