Penalii de la Agricultura - Cine sunt fostii ministri cu probleme in justitie

Marti, 03 Martie 2015, ora 13:41
4706 citiri
Penalii de la Agricultura - Cine sunt fostii ministri cu probleme in justitie
Foto: Revista 22 (Arhiva)

Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan, condamnati la inchisoare cu executare, sunt doar doi dintre fostii ministri ai Agriculturii care au avut sau au probleme cu justitia.

Asemenea Economiei si Transporturilor, si Agricultura a avut de-a lungul timpului ministri certati cu legea.

Penalii de la Transporturi - Cine sunt fostii ministri cu probleme in justitie

Primul nume este cel al lui Ioan Avram Muresan, condamnat la 7 ani de inchisoare, pe 28 mai 2012, pentru deturnare de fonduri, prejudiciul inregistrat fiind de aproape 30 de miliarde de lei vechi.

Aflat in inchisoare, fostul deputat PNTCD si ministru in guvernele Ciorbea, Vasile si Isarescu a mai fost condamnat la alti 3 ani de inchisoare, pe 25 februarie 2013, in dosarul Caltabosul, pentru complicitate la cumparare de influenta, in forma continuata.

Premiera in justitie: Ioan Avram Muresan, condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare

Dosarul Caltabosul: Remes si Muresan, condamnati la 3 ani de inchisoare cu executare (Video)

In acelasi dosar a ajuns in spatele gratiilor si Decebal Traian Remes, ministru al Agriculturii pentru cateva luni, in anul 2007, in Guvernul Tariceanu. Fost ministru al Finantelor in guvernele Vasile si Isarescu, Remes a fost condamnat tot la 3 ani de inchisoare, pentru trafic de influenta. Spre deosebire de Muresan, care inca se afla in inchisoare, fostul deputat PNL a fost eliberat pe 11 februarie 2014, dupa ce a executat o treime din pedeapsa.

Fostul ministru Remes, eliberat: Arata incredibil dupa un an de inchisoare (Video)

Chiar daca nu au fost condamnati la inchisoare, exista alti cativa detinatori ai acestui portofoliu care au avut probleme cu justitia.

Primul exemplu este cel al lui Petre Daea, ministru al Agriculturii in perioada iulie - decembrie 2004, in Guvernul Adrian Nastase. In luna iunie 2008, acesta a fost cercetat in dosarul ADS-Insula Mare a Brailei, alaturi de fostul deputat PSD Culita Tarata, insa in cele din urma procurorii DNA au dispus neinceperea urmaririi penale. In acest caz, fostul presedinte al CJ Neamt ar fi beneficiat de concesionarea terenurilor din Insula Mare a Brailei.

Afacerea ADS din Insula Mare a Brailei: NUP pentru Culita Tarita si Petre Daea

Ulterior, in luna ianuarie 2013, fosta sa sotie Elena Daea a fost trimisa in judecata pentru o frauda de cateva milioane de euro, fapte petrecute inainte de divortul din anul 2012.

Doi primari si sotia unui fost ministru, trimisi in judecata pentru retrocedari ilegale

Gheorghe Flutur, primul ministru al Agriculturii din Guvernul Tariceanu, din primii doi ani de mandat al premierului PNL, a fost implicat in dosare penale in perioada in care era director al Directiei Silvice Suceava, dar si cand ocupa functia de presedinte al Consiliului Judetean, fiind acuzat de abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals. In cele din urma si in cazul sau s-a decis neinceperea urmaririi penale.

In luna octombrie 2011, copresedintele USL de la acea vreme, liberalul Crin Antonescu, a amenintat cu redeschiderea dosarelor in care a fost cercetat Gheorghe Flutur: "Daca a fost inchis dosarul lui Flutur o data, cred ca se poate redeschide dosarul, asa cum s-a intamplat cu Vintu, pentru ca nu se poate ca oameni care fac abuzuri, care manevreaza banii publici ca pe banii lor de buzunar sau ca pe banii partidului, sa-si faca de cap".

Liderii USL ameninta cu redeschiderea dosarelor lui Gheorghe Flutur

Ministrul Agriculturii din Guvernul Ungureanu, Stelian Fuia, este urmarit penal de DNA pentru abuz in serviciu, din 8 ianuarie 2014, pentru fapte comise in 2005, pe cand era director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea.

UIterior, pe 29 mai, fostul deputat PDL a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu si obtinerea de foloase necuvenite, prejudiciul adus statului roman si nerecuperat fiind de 1.611.522 lei, echivalentul a 358.228 euro.

Fostul ministru Stelian Fuia, urmarit penal. Ce spune fostul sef de la Agricultura (Video)

Fostul ministru Stelian Fuia, trimis in judecata pentru abuz in serviciu

Nu in ultimul rand, ministrul Agriculturii din Guvernul Nastase si din primul Cabinet Boc, Ilie Sarbu, este urmarit penal de DNA, alaturi de Viorel Hrebenciuc, intr-un dosar privind retrocedarea ilegala a zeci de mii de hectare de paduri, fiind acuzat de folosire a influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si sprijinirea unui grup infractional organizat.

Mafia retrocedarilor: E oficial - Ilie Sarbu si Ioan Adam, urmariti penal alaturi de Hrebenciuc

Ulterior, pe 23 ianuarie 2015, dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, in care au fost trimisi in judecata, printre altii, deputatii PSD Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, a fost disjuns de catre procurorii DNA Brasov, rezultand un alt dosar, in care este cercetat si Ilie Sarbu, alaturi de senatorul PSD Dan Sova.

Mafia retrocedarilor: DNA deschide un nou dosar, cu Dan Sova si Ilie Sarbu

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#ministrii Agriculturii condamnati, #ministri Agricultura probleme justitie, #Decebal Traian Remes condamnat, #Ioan Avram Muresan condamnat , #minister