Reprezentantii PDL critica dur infiintarea, la initiativa USL, a unei comisii parlamentare de anchetare a evenimentelor de la referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, considerand ca Parlamentul nu are dreptul de a audia procurori.
"E ilegala (infiintarea comisiei de ancheta - n.red). Parlamentul nu poate chema procurorii la audieri. In momentul in care Parlamentul, puterea legislativa, cheama la ordin o parte a puterii judecatoresti, comite o ilegalitate. Nu-mi pot da seama cum s-a putut intampla lucrul asta, niciun articol din Constitutie sau lege nu-i permite sa faca o comisie de ancheta pentru procurori.
E o imixtiune fara precedent a Parlamentului in Justitie pentru a apara, eventual, niste posibili invinuiti", a spus deputatul PDL Gelu Visan, pentru Ziare.com.
Intrebat daca poate fi o miscare preventiva a USL pentru apararea lui Liviu Dragnea, acuzat de fraudarea referendumului, Visan a raspuns: "Poate fi si o miscare preventiva pentru apararea multor domni ca Dragnea.
Statul de drept e pus in pericol. E ca si cum puterea judecatoreasca s-ar exprima asupra activitatilor legislative. Daca Parlamentul doreste subodonarea Justitiei, e atac la adresa statului de drept.
(...) USL nu a invatat absolut nimic de la referendum, nu a tinut cont de recomandarile Comisiei Europene si, in fuga dupa voturi, face demersuri ilegale".
Cu bocancii in Justitie
Presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Daniel Buda de la PDL, a criticat si el infiintarea comisiei de ancheta.
"E o actiune extrem de periculoasa, poate pune Romania intr-o dificultate majora in UE, similara ca efect negativ cu cele ale referendumului. Lucrurile sunt extrem de grave, discutam de interferenta politicului in Justitie pentru ca discutam de o ancheta in desfasurare.
Lucrurile sunt foarte clare, e o chestiune de sicana pentru intimidarea organelor de ancheta si nu face decat sa incalce legea", a spus deputatul de Cluj pentru Ziare.com.
"Sunt absolut convins ca in raportul MCV se va regasi lucrul acesta, nu poate trece neobservat, e o urcare a politicului cu bocancii pe Justitie", a adaugat Buda.
El spune ca spera in anularea initiativei USL la Curtea Constitutionala, dupa sesizarea PDL, sau intr-un pas inapoi al reprezentatilor Uniunii.
"Asteptam decizia CCR, dar sper si ca USL isi va da seama de greseala facuta si sa nu faca functionala aceasta comisie", a mai declarat Buda.
Avem comisie pentru referendum
Plenul Senatului a aprobat luni cu 59 de voturi "pentru" si trei abtineri infiintarea comisiei de ancheta a Senatului privind abuzurile semnalate in cercetarile desfasurate de organele statului in cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012.
Componenta comisiei de ancheta a referendumului, aprobata. PDL nu are membri
Astfel, membrii PSD sunt Georgica Severin, Toni Grebla, Ioan Chelaru si Lazar Sorin Constantin, membrii PNL - Ioan Ghise si Cristian David, UDMR l-a propus pe Albert Almos, iar UNPR l-a nominalizat pe Vasile Nedelcu. Grupul PDL, care avea dreptul la trei membri in comisia de ancheta, nu a facut nominalizari si nici nu a participat la vot.
Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a declarat luni, in plen, ca democrat-liberalii vor contesta la CCR hotararea initiata de USL.
Procurorii sefi, audiati
Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla de la PSD, a spus marti, pentru RFI, ca procurorii-sefi de la Parchetul General si DNA din perioada referendumului, adica Laura Codruta Kovesi si Daniel Morar, vor fi chemati la audieri, nu insa si procurorii de caz.