Parlamentul European a votat pentru admiterea Romaniei in Schengen

Marti, 11 Decembrie 2018, ora 14:08
23416 citiri
Parlamentul European a votat pentru admiterea Romaniei in Schengen
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentul European solicita Consiliului Uniunii Europene admiterea Romaniei si a Bulgariei in spatiul Schengen, potrivit unei rezolutii adoptate, marti, dar care nu are caracter legislativ.

Rezolutia a fost adoptata cu 514 voturi pentru, 107 impotriva si 33 de abtineri.

Hotararea finala cu privire la aderarea deplina a celor doua tari la spatiul Schengen este luata prin vot - cu unanimitate - de catre ministrii din cele 28 de state membre, in cadrul Consiliului, asa ca votul de azi din PE are doar caracter de recomandare.

Parlamentul European a discutat, in plenara de la Strasbourg de marti, un raport in favoarea admiterii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. Documentul a fost adoptat in prealabil, in luna noiembrie, de Comisia pentru Libertati Civile din PE.

Comisia Libertatilor Civile (LIBE) a reiterat in 5 noiembrie recomandarea adresata ministrilor statelor membre Uniunii Europene (UE) de a aproba rapid aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, ca membre cu drepturi depline.

O abordare in doua etape - suspendarea controalelor la frontierele interne maritime si aeriene, urmata de eliminarea controalelor la frontierele interne terestre - implica un anumit numar de riscuri si ar putea sa aiba un efect negativ asupra viitorului extinderii spatiului Schengen, subliniau membrii comisiei.

Astfel, eurodeputatii cereau ca decizia sa fie luata sub forma unui "act juridic unic".

Ei ii indemnau, de asemenea, pe ministrii UE sa ia o decizie cu privire la aderarea Croatiei la spatiul Schengen, imediat ce aceasta tara va indeplini criteriile de aderare.

Membrii comisiei subliniau ca spatiul Schengen este un dispozitiv unic in felul sau si una dintre cele mai mari reusite ale UE, iar manarea aderarii depline a Romaniei si Bulgariei are consecinte negative atat asupra celor doua tari, cat si asupra intregii Uniuni.

Mentinerea controalelor la frontierele interne si reintroducerea lor in spatiul Schengen pot afecta increderea cetatenilor in institutii, in integrarea europeana, sublinia Comisia LIBE.

Aceasta mentinere a controalelor are, de asemenea, consecinte economice negative asupra pietei interne a UE si asupra importurilor si exporturilor dinspre si catre Romania si Bulgaria, insistau eurodeputatii.

Extinderea spatiului Schengen sau libera circulatie a cetatenilor UE nu ar trebui sa fie afectata de efectele negative ale lacunelor altor politici UE precum cele referitoare la azil si imigratie, aprecia LIBE.

"Comisia Libertatilor Civile a reafirmat ca Bulgaria si Romania ar trebui sa devina membre cu drepturi depline ale spatiului Schengen si a respins perspectiva unei aderari partiale, mai intai cu frontierele aeriene si maritime si apoi cu frontierele terestre", a declarat atunci raportorul Serghei Stanisev, din cadrul grupului parlamentar european al socialistilor si democratilor (S&D).

"Aceasta abordare in doua etape creeaza un precedent periculos, care nu doar ca nu are nicio baza juridica solida, dar care implica totodata inconveniente economice, sociale si politice asupra UE", a adaugat eurodeputatul bulgar.

Acest proiect al raportului a fost adoptat de comisie cu 36 de voturi la patru si o abtinere.

PE a dat unda verde aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen inca din iunie 2011 si si-a reiterat pozitia in mai multe randuri, in urma acestei rezolutii legislative.

In prezent, atat Romania, cat si Bulgaria aplica in mod partial acquis-ul Schengen, iar controale sunt efectuate la frontierele ambelor tari.

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, si-a exprimat speranta, miercuri, la Bruxelles, dupa intalnirea cu premierul Viorica Dancila si cu ceilalti membri ai Guvernului, ca Romania va fi primita in Schengen in mandatul actualei Comisii, subliniind ca "mai sunt eforturi de facut".

"Din punct de vedere tehnic, stim ca tara noastra indeplineste toate criteriile si cred ca acest lucru este un act de dreptate, un act de normalitate, un act prin care Romania este tratata ca si celelalte state membre ale UE", a declarat vineri premierul Viorica Dancila, salutand declaratia presedintelui CE.

Pe de alta parte, Bulgaria va face parte din spatiul Schengen din 2019, pentru inceput doar cu frontierele aeriene, anunta la sfarsitul lui noiembrie publicatia bulgara 24 Chasa, citand afirmatii ale liderului europarlamentarilor PPE, Manfred Weber, candidat pentru presedintia Comisiei Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Schengen Parlamentul European Romania admitere , #Schengen