Parlamentarii care au fost dati afara din partide, la nici patru luni de la alegeri. Ce activitate au deputatii si senatorii neafiliati. Sosoaca a luat cuvantul de 101 ori

Luni, 12 Aprilie 2021, ora 15:29
Autor: Catalina Sirbu
Parlamentarii care au fost dati afara din partide, la nici patru luni de la alegeri. Ce activitate au deputatii si senatorii neafiliati. Sosoaca a luat cuvantul de 101 ori
Senatoarea Diana Sosoaca are la poza de profil de la pagina oficila de Facebook poza cu sigla AUR

In decembrie, dupa alegerile legislative, au intrat in Parlament cinci partide: PSD, PNL, AUR, USR PLUS si UDMR, iar in Camera Deputatilor au intrat si cei de la Minoritatile Nationale. Aceste formatiuni si-au format grupuri politice in Senat si la Camera Deputatilor. Doar ca unii parlamentari fie au fost exclusi din partide, fie au demisionat din formatiunile pe listele carora au ajuns in legislativ. Este si cazul senatoarei Diana Sosoaca, aleasa pe 6 decembrie 2020 pe listele AUR din Iasi sau al deputatului Francisc Toba, din acelasi partid.

Potrivit regulamentului Parlamentului, deputatii si senatorii neafiliati au unele drepturi, insa nu isi pot constitui grupuri parlamentare, pot doar sa intre in unul deja existent. Acestia pot lua cuvantul, printr-un reprezentant, la dezbateri generale sau la dezbaterile motiunilor. De asemenea, pot delega o persoana care sa fie observator la lucrarile Comitetului liderilor grupurilor parlamentare, insa fara drept de vot.

Neafiliatii pot participa la delegatiile in strainatate ale grupurilor de prietenie, ale comisiilor permanente sau pe baza de invitatii personale, cu acordul Biroului permanent.

Diana Sosoaca este singurul senator neafiliat, dupa aproape patru luni de la formarea Parlamentului. Sosoaca a fost exclusa din AUR la jumatatea lunii februarie, adica la doua luni dupa ce a fost aleasa pe listele partidului. Pozitiile radicale pe care Diana Sosoaca le-a avut de-a lungul timpului au creat tensiune in partid. Propunerea de excludere a venit din partea conducerii, a senatorilor Claudiu Tarziu si Sorin Lavric.

Decizia a fost luata dupa ce senatoarea a fost protagonista mai multor scandaluri.

"Doamna Sosoaca este un avocat respectat si era un plus pentru echipa noastra, insa, din pacate, dansa nu a inteles ca trebuie sa respecte un pic si statutul de demnitar al statului roman si trebuie sa respecte si jocurile democratice ale unui partid parlamentar. Conducerea partidului i-a spus in repetate randuri ca trebuie sa isi asume si statutul de parlamentar AUR. Are si dansa publicul ei care o sustine si era bine sa avem o colaborare. Dar cand ai intrat in Parlament, trebuie sa respecti si statutul de demnitar si partidul si regulile de joc intr-un partid democratic la urma urmelor.

Exista un circuit democratic al deciziilor, exista un circuit al comunicarii intr-un partid si acesta trebuie sa fie unul flexibil intre toti membrii. In momentul in care un membru al acestei formatiuni politice ia decizia ca actioneaza de capul lui, pe cont propriu, ca stie mai bine ce trebuie sa faca, in mod evident, doamna Sosoaca s-a pozitionat singura in afara partidului", declara atunci deputatul AUR Dan Tanasa.

Pana acum, senatoarea si-a pus semnatura pe o singura initiativa legislativa, a luat cuvantul de 101 ori in plen si a facut 9 declaratii politice. Parlamentara a transmis 20 de intrebari si trei interpelari ministrilor si 7 catre primul ministru. Sosoaca este acum senator independent si a fost membru in doua comisii permanente: Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari si Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii.


Si la Camera Deputatilor este grup parlamentar pentru neafiliati. Doi deputati de la AUR si unul de la UDMR nu mai fac parte din partidele pentru care au candidat la alegerile parlamentare din decembrie.

Deputatul Francisc Toba, ales pe listele AUR din Brasov, a fost exclus din partid in februarie, iar fostii sai colegi au cerut chiar sa-i fie invalidat mandatul de parlamentar, pentru ca ar fi participat la reprimarea Revolutiei din 1989. Toba a mai fost deputat si in perioada 1992-1996, din partea PDSR.

In actualul legislativ, deputatul nu are activitate si este membru doar in Comisia pentru transporturi si infrastructura.

Un alt deputat care a intrat in Parlament pe listele AUR din Bihor si este in prezent neafiliat este Ioan Lasca. Deputatul a fost exclus pe 8 martie din formatiunea politica din cauza unor probleme penale, au transmis liderii AUR.

"La momentul includerii sale pe listele de candidati AUR, Mihai Lasca a omis sa prezinte conducerii partidului faptul ca este urmarit penal pentru organizare de grup infractional si este condamnat penal pentru vatamare corporala. Trecutul sau de natura infractionala si comportamentul nesincer in raport cu colegii de partid il fac pe domnul Lasca sa fie incompatibil cu principiile si valorile AUR. Incepand cu data prezentei decizii, domnia sa isi va exercita mandatul de deputat in afara grupului AUR", au spus liderii AUR atunci.

Lasca a iesit in evidenta, zilele trecute, dupa ce s-a prezentat in Parlament fara masca, spunand ca "e o raceala de care ne imbolnavim cu totii la un moment dat si peste care trecem cu bine".

In ceea ce priveste activitatea parlamentara, deputatul a avut trei luari de cuvant si o singura intrebare catre Guvern.

Apjok Norbert, ales deputat pe listele UDMR in Maramures, a fost exclus din formatiunea politica la inceputul lunii februarie, pentru ca ar fi prezentat diplome false de studii superiore. Aceasta a fost o conditie impusa de UDMR candidatilor. In CV-ul de pe site-ul Camerei Deputatilor Apjok are liceul la ultimul nivel de studii.

Deputatul a luat cuvantul, pana in prezent, o singura data - la depunerea juramantului si este membru intr-o singura comisie parlametara, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii.

 Articol citit de 3644 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  Avantul_Propasirea
  12.04.2021, 20:58
  un partid care aduce j\e\g\u\r\i in parlament este responsabil in
  fata electoratului pentru prestatia acestora, chiar daca ulterior "ii exclud" din partid pe impricinati. a.u.r. este responsabil si pentru sosoaca si pentru infractorul pe care i-a pus pe listele electorale ale partidului sa fie votati de ignoranti.
  cuiulluipepelea
  12.04.2021, 20:25
  se pare ca ziare.com
  a ajuns platforma sputnik au aparut o gramada de troli mujici ranck user 5 din prima si asta nu e o coincidenta cu ajunsul in parlament al huliganilor si nespalatilor haor.
  diad_CH
  12.04.2021, 20:19
  A lua cuvantul sau a urla nu e totuna
  Femeia asta e bonlava, circul ieftin ce-l face nu denota ca "ia cuvantul" ci ca se da in stamba ca Floricica Dansatoarea!
  movici
  12.04.2021, 19:29
  Sosoanca numai deranjaja in parlament , in loc de munca seriosa
  circ Tziganesc in stil Pis-dist Moouist !
  ULAKE
  12.04.2021, 22:22
  Incontinuu - incontinuu fara rushine iei din fatza
  cantinei sociale ... zoaie. Nu iertzi nici spalatoru de vase.
  Grebla
  12.04.2021, 19:29
  Imi place fata asta !
  Intelege ca e Dictatura Medicala , ceva nou si de neinteles pt romani.
  Libertatea este cheia succeslui in societate . Romanii sint gata sa puna gitul in jugul pregatit de medici corupti, politicieni, militieni si jandari .
  Dar si publicul larg incurajeaza sa te supui stapinirii. " Capul plecat nu il taie sabia ! " Asa vine vorba . Capul plecat e usor de taiat .
  Imi place fata asta ! Nu cum imi place concubina , dar imi place !
  Byga
  12.04.2021, 20:47
  Fata asta nu mai e fata de la vârsta de 12 ani, când a prins-o
  un tataie și ia făcut felul. Acum a devenit balena ucigașă și nerușinată. Sper ca cei 50 de romani care o insotesc pretutindeni sa o paraseasca cand psd nu va mai avea bani sa o susțină și va ajunge colega cu Lovin pe site de Adulți iubitori de monștri.
  strand
  12.04.2021, 20:29
  Grebla... nu-s nici pentru, nici impotriva
  Pur si simplu acesti "izolati" in parlament n-au putere decizionala.
  Toate "reptilele" adunate in grup parlamentar reusesc sa modifice prin vot viata cetateanului roman de rand in mai rau.
  Toti hotii si banditii si-au tras imunitate parlamentara in dauna Romaniei.