Guvernul Citu a primit votul de investitura. 260 de parlamentari au votat in favoarea noului Executiv

Miercuri, 23 Decembrie 2020, ora 18:43
Autor: Teodora Munteanu
Guvernul Citu a primit votul de investitura. 260 de parlamentari au votat in favoarea noului Executiv
Florin Citu FOTO Hepta

Membrii Camerei Deputatilor si ai Senatului s-au reunit miercuri, 23 decembrie, pentru audierea si votarea ministrilor propusi de alianta PNL-USR PLUS-UDMR.

UPDATE 19.15 Ceremonia de depunere a juramantului de investitura a membrilor Guvernului va avea loc miercuri, ora 20:00, la Palatul Cotroceni.

UPDATE 19.05 Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului Citu.

UPDATE 18.30 Guvernul Citu a primit 260 de voturi si este investit. Au fost si 186 de voturi impotriva. Ca sa treaca, guvernul avea nevoie de 228 de voturi. Rezultatul votului a fost prezentat de catre Oana Murariu, deputat USR-PLUS. Aceasta a explicat ca, din totalul de 455 deputati si senatori, 446 au fost prezenti, fiind 446 de voturi exprimate.

"Numar total de voturi anulate - zero. Numarul total de voturi exprimate 446, din care voturi pentru acordarea increderii Guvernului 260, voturi contra acordarii increderii Guvernul 186, abtineri zero. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Ca urmare a faptului ca 260 de parlamentari au acordat votul de incredere se constata ca se acorda increderea Guvernului, Programului de guvernare condus de premierul desemnat Florin Citu", a declarat Oana Murariu. Ceremonia de depunere a juramantului de investitura a membrilor Guvernului va avea loc mircuri, ora 20:00, la Palatul Cotroceni

UPDATE 17.30 Florin Citu: "Sunteti speriati ca sunt inca aici? Va sperie o guvernare Citu? Am vazut multe in Parlament, dar tupeu, la limita nesimtirii, mai rar. Auzi tupeu, dupa ce ai scos oamenii in strada cu OUG 13 sa vii astazi sa vorbesti in Parlamentul Romaniei. Sa te dea la gunoi propriul partid si sa vii sa le vorbesti astazi romanilor.

Tupeu. Cum ati lasat economia? 30 de miliarde facturi, 50 de miliarde datorii pe care a trebuit sa le platim noi. Facturi neplatite, TVA, cat tupeu aveti sa vorbiti astazi aici! Lucrurile se schimba. Romania va avea un guvern de profesionisti.

Dragi romani, o sa fie bine!"

UPDATE 17.25 Alfred Simonis (PSD): "Unii candidati s-au facut de ras la audierile de astazi. Audierile au fost unele fara precedent in Romania, fara presa, fara transparenta si pe repede-nainte. Domnul Citu a vorbit 7 minute despre programul de guvernare. Domnul presedinte Iohannis spunea ca nu trebuie ca un partid sau un om sa aiba toata puterea. Romanii l-au ascultat si PSD a castigat. Care e rezultatul? Trei partide s-au chinuit sa faca majoritate sa aiba singuri toata puterea. Domnule "Ludovic Citu" mai sunteti aici? Nu ati fugit inca la Cotroceni? Ce rol aveti in acest guvern? Clipiti si va salvam noi."

UPDATE 17.10 Claudiu Tarziu: Grupurile parlamentare ale AUR vor sesiza Curtea Constitutionala asupra faptului ca, formal, nu au fost indeplinite procedurile legale pentru investirea acestui Guvern

UPDATE 17.00 Gabriela Firea: In bancile Guvernului exista doar o doamna, nu cred ca e o nota foarte bune pentru trei partide care au un discurs european

UPDATE 16.00 George Simion (AUR), de la tribuna Parlamentului: "Refuzati sa mai platiti biruri, sa mai platiti taxe"

UPDATE 15.54 Florin Citu si-a inceput alocutiunea in plen pe aplauze, dar si pe huiduieli.

Orban face apel la bunul simt dupa ce Citu a fost intampinat cu huiduieli

"Doamnelor si domnilor deputat, suntem in parlamentul Romaniei si va solicit sa va comportati asa cum asteapta fiecare roman de la noi, sa fim civilizati, sa respectam 7 ani de acasa si bunul simt, iar cei care huiduie sa se duca pe stadion sa huiduie, daca nu vom aplica regulamentul comun al Camerei si Senatului" a declarat Orban.

Florin Citu a declarat, in plen, ca va sustine antreprenoriatul, va contribui la procesul debirocratizarii si va mentine parteneriatele cu UE si SUA.

"De astazi Romania va aveam premier si guvern cu puteri depline. Va asigur de la inceput pe toti ca nu am sa insel increderea dumneavoastra. Eu si tot Guvernul ne vom face datoria fata de toti cetatenii Romaniei, indiferent daca ne-au votat sau nu.
- Obiectivul este sa trecem cat mai repede peste criza sanitara si economica. Noul plan de investitii va fi un motor al cresterii economice. Sustinea proesului e dublata de un amplu proces de reforma structurala. In realizarea acestor doua obiective vor conta doua lucruri - timpul si eficienta. Cand vorbesc de timp ma refer ca toate obiectivele echipei mele vor avea termene clare. Cred cu tarie ca in acest moment cel mai important lucru e sanatatea romanilor. Va anunt ca personal voi monitoriza obiectivele pe care ni le propunem. Va fi un Guvern de profesionisti. Nu vom propune niciodata obiective care nu pot fi atinse. Adio proiecte propuse care nu au finantare si sunt prezentate doar ca declaratii politice. Mai multa munca si mai putine declaratii. Antreprenorul este un erou. Vom face si mai multi pasi pentru debirocratizare. Vom implementa un sistem fiscal mai simplu, mai transparent si mai eficient. In acelasi timp, coalitia nu va majora taxe si impozite. Eforturi vor fi facute pentru colectare. Asa cum mentionat si in programul de guvernare sistemul fiscal-bugetar va fi adaptat la evolutia economiei. Imi propun ca cetateanul sa fie egal cu statul, din nou ma uit la dumneavoastra, pe vremea dvs nu a fost asa. Imi doresc sa nu mai fie abuzuri.

- As vrea ca azi sa ii asigur si pe pensionari si pe cei care au nevoie de ajutor ca nu ii vom lasa in urma. Vom ramane ferm angajati cu SUA in toate proiectele pe care le avem impreuna, militare sau economice", a spus Citu.

"Declar deschisa sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului si din totalul de 465 de deputati si senatori validati in mandat pana in acest moment sunt 455, dintre care si-au inregistrat prezenta la lucrari 363. Supun votului proiectul ordinii de zi. Cu unanimitate de voturi ordinea de zi a fost aprobata. Supun votului programul de lucru. Cu unanimitate de voturi programul de lucru a fost aprobat. La ordinea de zi a sedintei de astazi avem: prezentarea programului si a listei Guvernului de catre domnul Vasile Florin Citu, desemnat pentru functia de premier, votul asupra programului si intregii liste a Guvernului. (...) Parlamentul acorda votul de incredere Guvernului cu majoritate de voturi a deputatilor si senatorilor, majoritatea este de 228 de voturi "pentru". In cursul acestei zile a fost primita scrisoarea domnului Vasile Florin Citu, candidatul desemnat pentru functia de premier, insotita de programul de guvernare si lista membrilor Guvernului", a declarat Ludovic Orban in plenul reunit de miercuri al Camerei Deputatilor si Senatului.

UPDATE 15.00 Toti ministri propusi au trecut de comisiile de audiere. La ora 15.00 este programat votul camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei. Daca membrii viitorului Cabinet Citu primesc si votul Parlamentului Romaniei vor merge in aceasta seara la Cotroceni pentru a depune juramantul in fata presedintelui Iohannis.

UPDATE 13.57 Propunerea pentru Ministerul Tineretului si Sportului, Eduard Novak, a primit aviz favorabil, cu 17 voturi "pentru" si doar un vot "impotriva".

UPDATE 13.45 Adrian Oros a fost vizat pozitiv pentru conducerea Ministerului Agriculturii, primid 19 voturi "pro" si 12 "contra".

Cseke Attila, propunerea pentru Ministerul Dezvoltarii, a primit aviz pozitiv, cu 22 de voturi "pentru" si 13 "impotriva".

UPDATE 13.36 Claudiu Nasui a primit aviz pozitiv pentru functia de Ministru al Economiei.

"Trebuie ca toate sistemele de subventii sa fie pe site-ul ministerului", a declarat Nasui dupa finalul audierilor din comisie.

UPDATE 13.20 Vlad Voiculescu este audiat in Comisia de sanatate din Parlament: "Nu cred ca managementul de spital trebuie sa fie unul politizat"

"Avem nevoie de cateva masuri simple pentru asigurarea accesului la medicamente si sunt cateva masuri precum taxa clawback care fac ca medicamentele sa intarzie sa fie disponibile pentru romani", a punctat Voiculescu.

UPDATE 13.15 La Ministerul Muncii, Raluca Turcan a primit 24 voturi "pentru" si 16 "impotriva"

UPDATE 13.10 Cseke Attila, nominalizarea UDMR pentru postul de ministru al Dezvoltarii, a primit aviz favorabil. Acesta a primit 22 de voturi "pentru" si 13 "impotriva"

UPDATE 13.07 Eduard Novak, propunerea UDMR pentru Ministerul Tineretului si Sportului, a primit aviz favorabil in Comisia de invatamant, tineret si sport. Acesta a obtinut 17 voturi "pentru" si doar un singur vot impotriva.

UPDATE 13.05 Bogdan Aurescu, propunerea PNL pentru Ministerul de Externe, a primit aviz favorabil. Acesta a obtinut 23 de voturi "pentru", noua "impotriva" si doua abtineri.

UPDATE 13.00 Lucian Bode, propunerea PNL pentru Ministerul de Interne, a primit aviz favorabil in comisia parlamentara.

Acesta a declarat, intrebat despre posibile noi restrictii in Romania, ca ele nu sunt impuse de un minister sau altul si ca mereu deciziile vor fi luate in baza evaluarilor facute de catre specialisti. Bode a mai spus ca va intari mesajele pentru prefecti, care vor trebui sa fie la dispozitie 24 de ore din 24.

El a mai spus ca un secretar de stat raspunde acum de coordonarea prefectilor si va avea o videoconferinta cu acestia pentru a le transmite ordinele care trebuie indeplinite in aceste zile.

UPDATE 12.30 Stelian Ion a primit aviz favorabil in Comisia Juridica. Candidatul USR-PLUS a primit 41 voturi "pentru" si 26 "impotriva".

UPDATE 12.25 Scandalul de la audierea lui Stelian Ion: Laura Vicol a criticat obiectivul de desfiintare a Sectiei Speciale

UPDATE 12.20 Bogdan Gheorghiu, propunerea PNL pentru Ministerul Culturii, a primit aviz favorabil cu 13 voturi "pentru" si sase "impotriva".

UPDATE 12.05 Virgil Popescu, propunerea PNL pentru Ministerul Energiei, a primit aviz favorabil in cadrul comisiei parlamentare. Popescu a obtinut 31 voturi "pentru" si 15 "impotriva".

UPDATE 12.03 Sorin Cimpeanu a primit aviz favorabil in Comisia pentru invatamant. A primit 20 de voturi "pentru", 13 "impotriva" si doua abtineri.

UPDATE 12.01 Dan Barna a declarat, intrebat daca va fi vicepremier cu portofoliu, ca si-a asumat coordonarea a ceea ce numeste Dezvoltare Europeana.

UPDATE 12.00 Cristian Ghinea a primit aviz favorabil pentru Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene. Europarlamentarul a primit 16 voturi "pentru" si cinci "impotriva".

STIREA INITIALA:

Potrivit programului aprobat de Birourile permanente reunite ale Legislativului, primii ministri audiati, de la ora 11,00, sunt Bogdan Gheorghiu - ministrul propus al Culturii, Sorin Campeanu - ministrul propus al Educatiei, Cristian Ghinea - ministrul propus al Investitiilor si Proiectelor Europene, Nicolae Ciuca - ministrul propus al Apararii, Adrian Oros - ministrul propus al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Stelian Ion - ministrul propus al Justitiei si Virgil Popescu - ministrul propus al Energiei.

Audierile vor continua, la ora 12,00, cu: Claudiu Nasui - ministrul propus al Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Eduard Novak - ministrul propus al Tineretului si Sportului, Bogdan Aurescu - ministrul propus al Afacerilor Externe, Raluca Turcan - ministrul propus al Muncii si Protectiei Sociale, Lucian Bode - ministrul propus al Afacerilor Interne, Attila Cseke - ministrul propus al Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei.

Incepand cu ora 13,00, vor fi audiati: Catalin Drula - ministrul propus al Transporturilor si Infrastructurii, Tanczos Barna - ministrul propus al Mediului, Apelor si Padurilor, Vlad Voiculescu - ministrul propus al Sanatatii, Alexandru Nazare - ministrul propus al Finantelor, Cristian Sergiu Teleman - ministrul propus al Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii.

Conform programului stabilit, audierile vor avea loc intre orele 11.00 si 14.00. Plenul se va reuni la ora 15.00.

CITESTE SI: Lista completa a ministrilor din viitorul guvern condus de premierul Florin Citu. Scandal in sedinta pentru nominalizarile PNL

 Articol citit de 19682 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  Salamcusoia
  24.12.2020, 08:42
  Si Recorder a intors armele
  Acum ridica ode baloase excrocului national.
  Olgutza face spume.

  https://www.youtube.com/watch?v=KMBAR6FEAnQ
  Tot-la-vale
  23.12.2020, 19:09
  Demagogiae „liberala”
  Gargaraigul Citzu, o adevarata catastrofa, mancator de raha*t, mincinos, hot si vanzator al Romaniei. Ne asteapta vremuri crunte cu o sluga de premier si un guvern de politruci imbuibati, securisti, progenituri de securiști si reprezentanti ai Budapestei. Pipinkooriștii gălbejimii si-au atins scopurile lor murdare.
  Comentariu inadecvat
  copilul
  23.12.2020, 18:27
  @hc-ct ! ....si io,cu matale !!!...recunosc,am imbatranit degeaba
  ....nu mai pot deosebi,jigodiile,de Oameni !
  hc-ct
  23.12.2020, 18:16
  deja vu!
  asa ceva am invatat in scoala pe vremea comunistilor si gandeam ca , caragiale exagereaza.
  imi recunosc judecata infantila la acel timp si ii cer scuze lui caragiale.
  Elbar
  23.12.2020, 19:13
  Tot asa ai ramas si azi ...si tu si copil !
  cuntinuati sa luati din fata 🤣🤣
  copilul
  23.12.2020, 19:25
  hodorogulee,vezi ca esti,intre noi,io iti reglez,
  stopul pe frane si hc-ct,iti umbla,la dentitie !!!...:))))..
  raulbaal
  23.12.2020, 17:54
  Papitoiul asta a fost desemnat de alta marioneta ,numai pt ca
  au acelasi discurs ,,pesedeeee!Halal guvern ,vai Romanie!Ce-o sa plangeti de asa *** care ne-or conduce spre prapastie!Auzi a mai imprumutat un md sa-i faca iar boieri prin dobanzi pe bancherii lui cei hoti!
  alfabeta
  23.12.2020, 18:18
  Stai sa vezi cand le pune C.E.C.- ul pe tava...bancherilor.
  Toti strainii il vor pe Catzu...
  Inclusiv Johannis...
  Salamcusoia
  24.12.2020, 04:33
  Dar miliardarii daci din Grupul Monaco sunt OK
  .
  cozmin
  23.12.2020, 18:39
  de 30 ani moneda nu e devalorizata
  si toate bunurile pleaca la export de 5 ori mai ieftin? cati si-au dat viata pentru Romania fara nici macar o pensie? Cate familii au murit? Doar coloniile africane isi mai dau asa produsele muncii..
  MosGerila
  23.12.2020, 17:30
  Parlamentul Romaniei este un fel de Curtea Miracolelor din
  Evul Media. Huiduieli ca pe stadion... asta este nivelul" alesilor VOSTRI si si "dihasporei" VOASTRE!

  Diaspora adevarata nu recunoaste acest parlament rusinos.

  Cu toate acestea, fie ca sa aveti un Craciun Fericit si multa sanatate !
  Aveti grije de voi, nu va inecati ca tiganul la mal.
  VACCINATI-VA si poate ca de acum in 4 ani veti avea mai multa maturitate, dragi compatrioti mioritici.
  copilul
  23.12.2020, 18:03
  Draga Mos Gerila,io sunt cuminte si ascult sfaturile matale,
  asa ca,o sa continui ca sa-mi "vaccinez" fomeea si in vitorul apropiat,da pune si matale o pila,la elvetienii aia,ca sa ne trimita si branza,fara ipsos,ca nu-mi mai revin,din priaprism.
  cozmin
  23.12.2020, 16:30
  Cateii sunt reincarnari ale spiritului european
  multiplele conturi cu dolari sunt ca sacosele cu multe firimituri. Vila din Dorobanti e ca garsoniera din Ferentari. Bijuteriile cu dimante si ceasul de aur ca bijuteriile din plastic si ceasul chinezesc replica rolex.
  alex-7
  23.12.2020, 16:20
  Catelul "cutu" huiduit puternic in palamentul Romaniei
  Cu aceasta potaie incompetenta la conducerea statului RO se imprumuta zilnic cu Euro 1000 in fiecare secunda. Pensionarii romani continua sa-l injure zilnic pe tranttorul de la palat pentru incalcarea drepturilor lor si furtul de bani din pensiile lor taiate. Iohanduro si-a format cu ajutorul lui generalul Ciuca guvernul lui de hoti. Revolutia din 1989 niciodata nu va fi finalizata. Klaus trebuie suspendat si deportat la parintii lui din Germania
  hessen45
  24.12.2020, 00:55
  Alex 7 Te asteapta exilul in Costa Rica
  Mai viteazule, chiar daca te ascunzi sub un pseudonim, Codruta tot te va gasi. Inainte sa-l deportezi pe presedinte, ar fi benefic pentru tine sa-ti iei un bilet de avion pentru Costa Rica. Pana mai gasesti. Nu peste mult timp va fi inghesuiala mare. Useristii va mananca.
  Elbar
  23.12.2020, 19:10
  Crapa Ciumetii Rosii de necaz ... Au castigatalegerile si nu
  Guverneza!
  De ce sta pe tuse ??'pentru ca poate 🤣😂🤣
  alphpha
  23.12.2020, 16:02
  Ciolanule,
  ai caștigat ! Cu Sorin Campeanu la Educație, fost psd, fost alde, fost pro-, fost... Dumnezeu știe mai ce ?, avem in sfarșit un guvern de uniune națională așa cum ți-ai dorit. Orban a rămas mut de uimire in fața "carierei universitare" a acestui politruc care-și schimbă mai des partidele decat cămășile.
  cozmin
  23.12.2020, 15:32
  incepe simularea guvernarii cu masurile ue
  iti lasi noua nevasta asa repede si fugi la Rahova? Li cel in cautare de cazare e falimentar cu multe datorii si venituri de 200 dolari..de unde sa le dea rudelor sarace atatia bani? normal ca nu putea ramane la guvernare cand ruda saraca "Victorita" bea si fumeaza iar "nevasta" cu ochi oblici i-a spus sa se lase.