Pactul de la Cotroceni

Autor: Dan Popa - radio-jurnalist
Joi, 21 Octombrie 2021, ora 16:12
7165 citiri

Surpriză de proporții. Împăcarea istorică dintre Iohannis și PSD va rămâne în istorie cu numele de Pactul de la Cotroceni. După ce președintele Iohannis și-a călcat pe inimă o dată, renunțând la Florin Cîțu, după ce îl asigurase că îl va susține până în pânzele albe (ca și pe Laura Codruța Koveși), iată că a trebuit să o mai facă încă o dată, de data asta cu mult mai umilitor, apelând la mila (publică a) PSD.

Cine s-ar fi gândit vreodată că mândrul Iohannis va fi nevoit să ceară ajutorul dușmanul său de moarte, Pe-Se-De?

Totuși, mulți se întreabă: de ce a preferat președintele un guvern minoritar, când putea să aibă unul plin?

Presat de opinia publică, Iohannis a trebuit să termine jocul politic și să desemneze un premier cu șanse de a fi acceptat de Parlament, în urma negocierilor. Refacerea coaliției cu USR ar fi fost cea mai naturală, cea mai simplă și cea mai bună soluție. Totuși, Iohannis n-a putut să ia această decizie din cauza faptului că trebuia să-i ofere o mică satisfacție lui Florin Cîțu, dar mai ales echipei sale semi-câștigătoare, în schimbul retragerii candidaturii la postul de prim-ministru în favoarea lui Nicolae Ciucă. Iar Florin Cîțu a acceptat, în cele din urmă, să fie „sacrificat”, dar a pus condiția ca USR-ul, cel care a pus capăt carierei sale politice, să nu mai fie acceptat în coaliție.

Prin urmare, pentru a nu pierde și bruma de încredere pe care PNL-ul, aripa Cîțu, o mai are în el, după ce i-a dezamăgit pe toți cu promisiuni deșarte, Klaus Iohannis a trebuit să accepte cererea lui "Superman" și să se umilească în fața PSD, cerându-i ajutorul.

Ar fi de remarcat aici faptul că PSD ar fi putut avea pretenția de a da primul ministru și de a forma USL 2.0, dar ambele partide - atât PNL, cât și PSD - s-au temut de consecințele unui astfel de matrimoniu. Sigur, ambele părți ar fi putut invoca starea de necesitate și urgența formării unui guvern cu puteri depline, dar după ce și un partid și altul s-au declarat, ani de zile, dușmani pe viață (deși, mai degrabă, sunt două fețe ale aceleași medalii), ar fi fost foarte greu să convingă, fiecare propriul electorat, că nu sunt, de fapt, mână-n mână.

Ciudat este faptul că PSD a acceptat să sprijine un guvern minoritar, după ce, cu doar o zi înainte, declarase public că nu va face asta. Singura explicație plauzibilă ar fi că alde Ciolacu s-au lăsat convinși de Iohannis că PNL a renunțat definitiv la cooperarea cu USR (un ghimpe în inima ambelor partide, pentru pretențiile acesteia de a renunța la vechile obiceiuri) și că această susținere este doar pentru 6 luni. Astfel, PSD va spune, cu lacrimi în colțul ochilor, că a acceptat acest compromis doar cu gândul la tărișoara sa, pentru a salva românii de la o moarte sigură. În realitate, cred că Iohannis le-a promis și o suplimentare generoasă din fondul de urgență a noului guvern, care să mai ostoiască din setea primarilor social-democrați neglijați de Cîțu. Pentru că frate, frate, dar brânza-i pe bani.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Klaus Iohannis, #PSD, #Cotroceni, #PNL, #Florin Citu, #guvern minoritar , #stiri politice