Opinii: Opozitia, intre ridicol si tristete

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 23:59
6469 citiri
Opinii: Opozitia, intre ridicol si tristete
Foto: Romania libera

Puterea e imbecila, vorba lui Mircea Cartarescu, dar Opozitia nu e doar ticaloasa, ci si la fel de inepta. Iar liderii PNL si PSD parca s-au staduit sa ne arate cat mai clar acest lucru in ultimele zile, a caror agenda a fost dominata, e drept, de alte evenimente.

Crin Antonescu si-a dezvaluit planurile de viitor, planuri care, probabil, dau fiori reci liberalilor autentici: "Nu e o ipoteza exclusa o alianta electorala cu PC", pe considerente de mare compatibilitate programatica, desigur.

Si atat de mare este compatibilitatea aceasta incat pana si Dan Voiculescu, un om si el, nu-i asa, devine digerabil: "Domnul Voiculescu nu e singurul personaj contestat din politica romaneasca, e infinit mai putin contestat decat Boc, Basescu sau doamna Udrea. Din punctul meu de vedere, cu domnul Voiculescu ca senator, pentru ca nu mai e presedinte de partid, desi e limpede ca are o influenta majora acolo, nu am avut pana in acest moment puncte de nedepasit".

Daca domnul Antonescu nu gaseste puncte de nedepasit in asocierea cu un personaj precum Felix cred ca moralitatea domniei sale este mai mult decat discutabila. Ce vrea de fapt, domnul Antonescu e mai mult decat transparent. Nu compatibilitatea doctinara il arde si nici aportul electoral al unui potential partener aflat mereu sub pragul electoral, ci trustul de presa al familiei Voiculescu.

Si acum Crin Antonescu este un rasfatat al Antenelor, dar o alianta cu acte in regula cu PC l-ar transforma in liderul media incoronat si incontestabl al Opozitiei. Iar PC, nemultumit de relatia cu PSD, este, ca de obicei, in cautarea unui vehicul electoral.

Intelegerea e clara. Adica partidul in care n-a mai avut loc Mona Musca este gata sa-l digere pe Felix Voiculescu? Cat despre compatibilitatile programatice extraordinare a caror revelatie a avut-o domnul Antonescu, in primul rand este remarcabil ca liderul PNL a identificat programul si doctrina PC, iar pe de alta parte ca a gasit compatibilitati cu un partid care, deocamdata, este perfect compatibil cu stanga, adica cu PSD, care l-a tot carat in spinare in Parlament, tot de dragul Antenelor.

Ambitiile personale ale lui Crin Antonescu nu sunt o surpriza, obsesia sticlei si a mediatizarii de care sufera nu sunt noutati, are chiar talent, dar sa-i refuzi principial pe Traian Basescu si pe Emil Boc, cu toate pacatele lor, pentru a te deschide catre Voiculescu, pe care pana si PSD a inceput sa-l inghita cu noduri tot mai mari, ar putea fi totusi prea mult chiar si pentru un PNL devenit extrem de docil un fata unui lider autoritar.

Furtuna perfecta

Daca in PNL ar putea urma o furtuna, in PSD ea este in plina desfasurare. La varf, intr-un pahar cu apa. Si a fost declansata de Mircea Geoana care a ratat o noua ocazie de a tacea. La un an dupa ce a reusit performanta pierderii unei victorii sigure, imposibil de ratat pentru oricine altcineva, Mircea Geoana a simitit nevoia sa revona de buna voie si nesilit de nimeni, chiar neintrebat, asupra gestului fatal - vizita nocturna la SOV:

"Aveam informatii ca echipa lui Traian Basescu era in posesia intrebarilor pe care moderatorul trustului Realitatea TV urma sa le adreseze celor doi candidati in dezbaterea de a doua zi. Si am dorit sa aflu de la sursa, de la patronul acestui trust, care sunt aceste intrebari si daca se poate asigura un teren de joc egal intre cei doi candidati."

Adica domnul Geoana se mai pocneste o data singur, recunoscand ca s-a dus la SOV in incercarea (ratata?) de a trisa la examenul de a doua zi. Acest motiv al vizitei nu e neaparat o supriza, se cam stia de el, dar recunoasterea lui senina denota ori o prostie politica tulburatoare, ori o dorinta de razbunare fara margini. Ori amandoua. Si as opta pentru ultima varianta avand in vedere tusa pe care Mircea Geoana o arunca in finalul marturisirii sale :

"Domnul Ponta, care era in acel moment purtatorul de cuvant al campaniei, mi-a spus 'daca va intreaba de vizita la Vintu, mintiti ca a fost acasa la nevasta'. Am preferat sa spun adevarul. Poate e o forma de naivitate, poate e o greseala".

Adica ditamai presedintele Senatului s-a asezat neintrebat in fata unei camere de filmat, a inregistrat, singur sau cu ajutorul Mihaelei - dragostea lui - un testimonial in care se palmuieste singur cu sete, l-a postat pe propriul blog intr-un gest aproape masochist, doar in speranta ca in felul acesta il va ciupi si pe Victor Ponta. Este inca o dovada, a cata?, ca Mircea Geoana chiar nu putea ajunge presedintele Romaniei.

Victor Ponta nici macar n-a clipit in fata marturisirii fostului sau sef: "Nu l-am invatat pe candidatul Geoana sa minta, asa cum nu l-am invatat sa mearga la domnul Vintu. Adevarul probabil ca-l stiu domnul Vintu si domnul Geoana. Eu n-am mari sperante ca-l vom afla de la unul dintre ei. [...] Daca nu ma insel, domnul Geoana ne-a spus ca nu a fost acolo". Si un bonus usturator: "daca Micea Geoana nu va mai spune minciuni despre mine, promit sa nu spun adevarul despre el".

Sigur ca nici domnul Ponta nu ar trebui sa iasa bine in aceast poveste. Pe de-o parte, probabil ca Mircea Geoana nu a mintit in privinta sfatului primit de la purtatorul de cuvant. Pe de alta parte, ce adevar ascunde domnul Ponta? Daca a existat vreun adevar jenant, penal sau oricum alcumva despre mircea Geoana, de ce domnul Ponta nu l-a dezvaluit la timp?

Cu sau fara acest adevar, de ce a stat alaturi de Mircea Geoana pana in secunda infrangerii, dupa care s-a dezis urgent de el, de parca nu i-ar fi fost purtator de cuvant, ci vreun adversar precum Miron Mitrea, de exemplu. Dar romanul digera mai usor ticalosia, decat prostia. Asa ca, ma tem, exercitiul masochist al lui Mircea Geoana nu foloseste la nimic.

Dar dincolo de toate, acestia sunt oamenii care pretind sa conduca Romania, acestia sunt oamenii care ar fi mai buni decat actuala putere? La ce ne-ar folosi sa inlocuim niste inepti cu altii? Asta-i marea tristete.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#scandal Ponta Geoana, #dezvaluiri Geoana Vintu, #Ponta vizita Geoana Vintu , #opozitie
Comentarii
Poza Bassescu
Bassescu
rank 5
Eu sunt ADEVARATUL Basescu ! Pe fata mea se citeste dragostea fata de voi, romanilor de pretutindeni ! Ati facut o mare greseala ca nu m-ati votat PRESEDINTE in decembrie 2009 ! Si uite: ANTONESCU a luat toata puterea ! Are parlamentul in mana,