Opozitia aproape desfiintata (Opinii)

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 18:39
4516 citiri
Opozitia aproape desfiintata (Opinii)
Foto: Arhiva

Incepe o noua sesiune parlamentara. Tobele Opozitiei s-au auzit mai tare ca oricand la debutul lui 2011. Ai zice ca zeci si sute de mii de osteni ai PSD si PNL, cata frunza si iarba, sunt pe cale sa invadeze culoarele Puterii si sa puna mana pe sceptru.

La randul ei, actuala majoritate a fost tot timpul amortita, iar Executivul sustinut de ea a dat dintr-o gafa in alta, cea mai grava fiind povestea cu recalcularea pensiilor militarilor.

In ciuda aparentelor, sesiunea parlamentara va incepe cu o lovitura de gratie data Opozitiei. Asta pentru ca urmeaza sa se aplice noul regulament de functionare atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat.

Daca pana acum PSD si PNL aveau majoritate in Birourile Permanente ale celor doua camere, de la 1 februarie raporturile de forta se vor schimba. Odata cu recunoasterea grupului parlamentar al independentilor, in fiecare din cele doua foruri de conducere ale Parlamentului, va rasari si cate un reprezentant al "tradatorilor din PSD si PNL", partidul lui Oprea.

Birourile Permanente erau ultimele redute ale Opozitiei. Desi deciziile se luau in plenul Camerelor si strategia de blocaj prin absenta a fost si ea anihilata de Putere prin modificarea regulamentului, majoritatea pe care o avea in Birouri mai dadea o sansa Opozitiei fie sa intoarca anumite decizii ale Puterii, fie sa negocieze cu aceasta mici drepturi si privilegii.

Numeric superioara si in plen si in conducerea Camerelor, actuala Putere va defila ca un tanc.

Vor urma comisiile permanente in care PNL si PSD detineau pana acum majoritate. Unele au fost deja "corectate", asa incat numeric PD-L, UDMR, UNPR si grupul minoritatilor au nevoie doar de cvorum ca sa isi treaca avizele la legi. Vor veni la rand si celelalte, acolo unde, in afara de pozitiile de presedinte, negociate inca din 2008, Opozitia nu va mai avea nici un cuvant de spus.

Paradoxal, cand Oopozitia parea mai unita si mai hotarata sa traga scaunul actualei Puteri, ea va deveni din ce in ce mai slaba si lipsita de mijloacele democratice pentru a cenzura deciziile majoritatii.

PSD si PNL nu mai au la dispozitie decat vocalizele inalte din studiourile de televiziune, eventual o scurta greva parlamentara, ca sa nu isi puna in pericol indemnizatiile, sau afisele protestatare etalate pe bancile Parlamentului. Mici trucuri menite sa atraga atentia, dar fara forta de a sacai serios actuala Putere.

Rasturnarea numerica a majoritatilor in favoarea actualei puteri va avea si alte consecinte importante. Comisia pentru revizuirea Constitutiei deja formata va avea majoritate favorabila Guvernului, cu grupul independentilor recunoscut de plen si validat de CCR. Aceasta majoritate va putea impune propriile modificari in legea fundamentala. E adevarat insa ca aceste modificari nu vor putea trece de plen, unde va fi nevoie de doua-treimi.

In comisia electorala, un alt organism parlamentar care, previzibil, se va infiinta in acest an, PD-L, UNPR si UDMR vor avea painea si cutitul. Aceasta e comisia care va face regulile pentru viitoarele alegeri parlamentare si locale. Ea va stabili tipul de scrutin, dar va aproba si noul desen al celor 300 de colegii electorale.

Acest desen nu a putut influenta prea mult rezultatul alegerilor din 2008, din cauza mecanismului de compensare atasat votului uninominal. In 2012, cu un scrutin uninominal intr-un tur sau doua, felul in care sunt croite colegiile electorale poate sa aduca un avantaj de cel putin 10-20% partidelor din actualul arc guvernamental.

Daca in 2010 Puterea s-a impiedicat de mai multe ori in Parlament de o Opozitie fragmentata si incoerenta, in 2011 si 2012, actuala majoritate, cu un minim de disciplina, isi va trece fluierand legile prin fata unei Opozitii, culmea, mult mai unite si mai coerente.

Pentru a nu da senzatia ca Opozitia a fost nimicita in urmatorii doi ani, PD-L, UNPR si UDMR ar trebui sa mai faca si concesii. Dar, cum urmeaza 2012, anul bataliei finale, presimt ca actuala Putere nu doar ca nu va ceda un centimetru linia frontului, ci va infiinta chiar mai multe comisii parlamentare, unde poate avea majoritate lejera.

Si cam toate vor fi comisii de ancheta. Si nu vor ancheta ministri sau fosti ministri din actualul Cabinet. Vai de PSD si PNL!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#PNL PSD Opozitie, #modificare regulament Camera Deputatilor , #opozitie