Opinii: Despre Casa Regala, de ziua principesei Margareta

Vineri, 26 Martie 2010, ora 13:05
5342 citiri
Opinii: Despre Casa Regala, de ziua principesei Margareta

Aflata la cea de-a cincea generatie, reprezentata de Principesa Margareta si Principele Radu, Casa Regala doreste sa reprezinte un simbol si o continuitate istorica, iar aceasta nu are de-a face cu politica, ci cu identitatea nationala.

Obiect al nostalgiilor, al contestatarilor, al respectului, dar si al injuraturilor triviale, al recunostintei, dar si al invidiilor, al laudelor si al detractarilor, Casa Regala isi pastreaza un rol distinct si unic in istoria Romaniei.

Laitmotiv al propagandei comuniste care a invinuit-o de toate relele imaginabile ale lumii, Casa Regala (si leadership-ul regal) si-a pus amprenta asupra dezvoltarii moderne a Romaniei.

A cincea generatie

Aflata la cea de-a cincea generatie, reprezentata de Principesa Margareta si Principele Radu, Casa Regala doreste sa reprezinte un simbol si o continuitate istorica, iar aceasta nu are de-a face cu politica, ci cu identitatea nationala. Si, poate ca si aceasta ar fi avut soarta multor alte Case Regale din Europa, soarta caderii in uitare, daca nu si-ar fi asumat sarcina extrem de ingrata de a le arata romanilor ca se mai poate.

mai poate in Romania sa ai caractere, lideri cu personalitate, eleganta, discretie si bun simt. Si, mai mult decat atat, acesti lideri nu trebuie sa fie neaparat oameni politici. Ba, din contra. Caci politica, in binecunoscutul stil dambovitean, nu face decat sa perverteasca orice calitate si orice entuziasm, reducandu-le la desuet si egoism.

Doua treimi dintre romani considera ca Familia Regala trebuie sa se implice si mai mult in dezvoltarea si democratizarea Romaniei, iar majoritatea romanilor crede ca Familia Regala este legata de valori precum traditia, identitatea nationala, continuitatea si mandria nationala.

Si totusi, probabil ca noi romanii, temperamentali cum suntem, vom ajunge foarte greu la serenitatea altor popoare care-si accepta cu intelepciune istoria si incearca sa beneficieze de ea si nu sa o calce in picioare la fiecare pas. Caci romanul judeca istoria dupa umori personale, texte parazitare si, mai grav, dupa legende inventate de diversele propagande: fie ele totalitare, fie ele democratice. Deoarece, chiar si democratia are propaganda ei ! Uneori mai toxica decat insusi proletcultismul de tip sovietic.

Raspunderea fata de tara

In fiecare primavara, la 26 martie, Casa Regala marcheaza cu eleganta si deferenta ziua de nastere a Principesei Margareta. Nascuta la Lausanne, in Elvetia, in 26 martie 1949, pe timpul exilului fortat al Regelui Mihai, Principesa Margareta, dinamica, frumoasa, putin rebela, putin impulsiva (asa cum e descrisa de apropiati) face cariera, timp de 15 ani, in serviciul ONU, acolo unde "ia contact cu suferintele si neajunsurile comunitatilor defavorizate".

Imediat dupa Revolutia din decembrie, Principesa Margareta viziteaza Romania, ''planeta pana atunci interzisa'' care era, de fapt, tara sa. Intr-un moment in care intreg spectrul public era sfasiat de confruntarile politice, dar si de goana excesiva dupa acumulare de averi, Principesa Margareta se orienteaza catre sprijinirea orfelinatelor si caselor de batrani (daca-si mai aduce aminte cineva de conditiile existente imediat dupa 1990!)

Principesa Margareta a infiintat, in 1990, impreuna cu tatal sau, MS Regele Mihai, "Fundatia Principesa Margareta a Romaniei", organizatie caritabila prin intermediul careia isi propunea cu curaj si idealism sa contribuie la o schimbare in bine in viata celor mai vulnerabili romani - a batranilor, a copiilor abandonati, a familiilor in dificultate, sa dea o sansa in plus tinerilor talentati.

Fundatia are astazi birouri in Bucuresti, Londra, Geneva, Bruxelles, Paris si New York si se poate lauda cu 19 ani de experienta, de fapte bune, de proiecte de succes, cu zeci de mii de oameni ajutati, cu un capital imens de credibilitate. si initiaza inclusiv programe comunitare in mediul rural si continua sa caute parteneri externi pentru localitatile Romaniei, incercand sa faca cunoscute realitatile mediului rural la inceputul mileniului III.

"Eu nu ma percep ca fiind foarte diferita de alti oameni. Fiecare dintre noi suntem deosebiti, intr-un fel sau altul. Pe mine cred ca ma caracterizeaza sentimentul raspunderii fata de tara, pe care mi l-a insuflat Regele Mihai", spune Principesa Margareta.

Neobisnuiti cu prezentele publice decente, discrete, dar profunde, intr-o perioada in care tocmai lipsa de responsabilitate caracterizeaza orice demers public si orice actiune politica, tindem, de prea multe ori, sa aruncam in derizoriu orice activitate in sprijinul comunitatii si sa cautam motivatii si sensuri ascunse in orice demers altruist.

Cele doua decenii de munca modesta ale Principesei pentru categoriile defavorizate ale Romaniei, demonstreaza ca, totusi, exista si oameni care sunt generosi, nu pentru ca asa da bine pe "sticla", ci deoarece "asa trebuie".

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Principesa Margareta aniversare, #Margareta Regele Mihai, #principesa Margareta , #stiri politice
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
La Multi Ani Principesei Margareta a Romaniei ! La multi ani Majestatii Sale Regele Mihai al Romaniei !