Onestitatea: accelerație și frână la români

Autor: Dan Ioan Popp - antreprenor
Sambata, 25 Septembrie 2021, ora 16:30
3314 citiri

O lege care să permită doar "Oameni noi în politică" este puternic motivantă pentru cei tineri sau cei care s-au ținut departe de politică, mai "revoluționari": dezastrul în care se zbat românii are cu siguranță legătură cu politicienii și politicile din ultimii 30 de ani!

Da, simțim că cei vechi trebuie... epurați!

Dar ce zice rațiunea? Rațiunea socială, rațiunea... politică?

Câți dintre românii contemporani au făcut, au susținut politica "veche", ...au simpatizat cu vechii politicieni?

Câți dintre români sunt, în fapte, gata să fie ..."noi", să se despartă definitiv de șpagă/atenții/pile/fraudă/evaziune/corupție/favoruri/fals/impostură/minciună/duplicitarism...?

Un studiu arată că circa 1 din 9 români sunt onești (mai precis 85% dintre români preferă... lipsa de onestitate!).

Este un subiect complex; să lămurim de ce este așa, care sunt cauzele istorice, sociale și psihologice...

Când îți propui să faci politică adevărată, nu în budoar, nu prin acțiuni civice, trebuie să ai ca țintă... guvernarea; iar guvernarea în democrații se câștigă prin votul majorității!

Iar ca să fii simpatizat de majoritate trebuie să promovezi teme care îți aduc simpatie, nu separă societatea, nu o antinomizează apăsând pe...anti - corupție, în realitate 85% dintre români tolererând corupția!

Mai mult, dacă un partid țintește radical "oamenii noi" va avea o problemă gravă de ... resurse umane: puțini români se vor identifica pe ei înșiși ca fiind fără prihană. Partidul va avea un număr mic de membri, va avea un număr mic de candidați, va avea un număr mic de specialiști/tehnocrați/birocrați, toți trebuind să fie ..."noi"!

Mai grav, cei în puterea vârstei și mai ales vârstnicii, vor face un pas lateral pentru că sistemul de 30 de ani aflat în funcțiune i-a pus în situația de a conviețui și deseori de a sprijini politicienii "vechi", făcându-i pe mulți dintre ei să se considere ei însuși ca fiind..."vechi".

Politic vorbind, partidul cu un astfel de "motto" va fi destinat să fie minoritar, de opoziție muuultă vreme: sprijin de doar 15-20% printre alegători, fără suport de la segmentul în creștere (!) al vârstnicilor (vezi emigrarea și îmbătrânirea accentuată) și fără implicarea unor persoane cu experiență și profesionalism, dar "pătați" în cei 30 de ani precedenți.

În final, ceea ce pare un mare diferențiator față de celelalte partide, aducător de avantaje, poate genera de fapt ....un recul și din simplul motiv că... nimeni nu este perfect și se dovedește ușor că mulți lideri și membri au... pete, că au "călcat pe bec" la un anumit moment al vieții lor. Culmea, dacă cumva cineva competent se va strecura printre filtrele de selecție la intrarea in partid, fiind "pătat", chiar susținătorii noului partid vor înfiera o astfel de eroare, spre deliciul și avantajul celorlalte partide.

Iacobinii însetați de justețe și pedepse au sfârșit prin a se decima între ei și în final au pierdut TOTUL în favoarea... restaurației!

Iar asta nu ar trebui trebuie sa se întâmple în noile partide.

Deci trebuie o mare abilitate a strategilor noilor partide (oneste!) ca să atragă poporul,în mare parte nu prea onest.

Pe scurt: Ce să oferi (cinstit) haiducilor?

Pentru strategii partidelor poziționarea acestora in mentalul colectiv se lovește de un dat și o restricție, ambele având același filon: onestitatea (integritatea fiind de nivel superior):

- 8-9 români din 10 nu sunt onești

- politica durabilă este cea bazată pe integritate (deci și onestitate).

Problema pare fără soluție, ca și cum ai încerca să construiești ceva material cu... antimaterie!

Soluția este posibilă și trebuie să fie inspirată din realitate, din natură: ce face un organism, un ecosistem care este cuprins/invadat de o boală? Cum se apară, cum oprește invazia, cum inversează trendul, cum se reface, cum se întărește pentru viitor?

Teoria controlului (control engineering) demonstrează că atunci când sistemele sunt largi (mari) și neomogene (așa cum este dispersată și populația de stânga în România) pentru a atinge un obiectiv trebuie să faci trei lucruri:

1.să identifici câteva caracteristici/valori proprii relevante, cât mai semnificative și frecvente,

2.să grupezi marea populație pe subgrupe în jurul câte uneia din aceste valori, să stabilești ținte (în sus sau în jos asociate fiecărei valori) și

3.să identifici calea/mijlocul prin care poți influența/schimba comportamentul subgrupului.

Atenție: fiecare subgrup trebuie să primească mesaje diferite și ținte/valori atitudinale diferite, dar toate acestea trebuind să fie compatibile cu obiectivul principal: schimbarea!

Bref: poți alinia oamenii unui scop major motivându-i diferit (!!!), în conformitate cu propriile lor preferințe/sensibilități.

Practic trebuie făcuți pașii de mai sus și formulate mesajele potrivite, pe căile adecvate de comunicare fiecărui subgrup (care NU sunt geografice!!, ci valorice/comportamentale ).

Dan Ioan Popp - antreprenor in serie, de profesie inginer automatist. A fost cofondator al BVB ca presedinte Broser SA, presedinte ARAI si al Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari, trainer IRECSON , profesor asociat ASE si a mai activat in domenii precum e-commerce (on-line shopping,on-line marketing, health & life-style consultancy),real estate development (CEO-Impact S.A, selling manager, trainer si coacher).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Cine va deconta eșecul PSD-PNL la Primăria Bucureștiului? Și cum poate ieși coaliția din capcana Cîrstoiu? Cine îl poate înlocui pe doctorul cu probleme în așa fel încât să devină un...
#politica, #partide stanga, #studiu, #alegeri, #populatie, #onestitate , #stiri politice