Olguta Vasilescu apara Legea salarizarii: S-au spus multe minciuni. Am demisia in alb la partid

Joi, 08 Iunie 2017, ora 09:42
4158 citiri
Olguta Vasilescu apara Legea salarizarii: S-au spus multe minciuni. Am demisia in alb la partid
Foto: Facebook/Lia Olguta Vasilescu

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a oferit, miercuri seara, cateva raspunsuri la intrebari frecvente, spune ea, despre Legea Salarii unitare.

Astfel, ministrul sustine ca "legea respecta programul de guvernare cu 56% cresteri salariale, pe medie, pana in 2020", conform postarii sale de pe Facebook.

Vasilescu a sustinut ca anvelopa bugetara, pana in anul 2020, care se adauga la cei 68 de miliarde de lei in plata la nivelul anului 2017, este de 32 de miliarde de lei, iar pana in 2022 este de 43 de miliarde de lei.

"Cresterile cele mai mari sunt in baza de jos a piramidei salariale unde ajung si la 300 la suta in aparare. Aproximativ 60% dintre bugetari vor avea salarii duble. La mai putin de 3% scad, pentru ca erau atat de mari incat daca nu se taiau, dezechilibrele nu se corectau nici in 2022", a sustinut ministrul.

Lia Olguta Vasilescu mentioneaza ca Legea salarizarii unitare se aplica de la 1 iulie, "nu de la 1 ianuarie 2018, cum afirma unii lideri de sindicat. Anul acesta se aplica administratiei locale, salariile fiind aprobate in consiliile locale si judetene".

Aceasta a precizat ca nu cresc salariile tuturor demnitarilor, adaugand ca ministrii, conducerea Parlamentului, presedintele sau consilierii ministrilor vor primi mai putini bani.

Citeste si Legea salarizarii unitare: Grindeanu, Dragnea si Tariceanu vor castiga, de fapt, mai mult decat se credea initial

"Salariile cresc semnificativ, dar cei carora le scad sau unii lideri de sindicat sunt mai vocali. Desigur, cand s-au taiat salariile cu 25 la suta erau foarte linistiti...

S-au spus multe minciuni. Ca salariile celor cu functii de conducere sunt mai mici decat la ceilalti. Nu e cazul decat la unele spitale, la ai caror directori, daca se mai mareau, treceau peste presedintele Romaniei. Ca infirmiera e egala cu consilierul din minister (de la dl. Hosu citire). E dublu consilierul. Multe minciuni", a mentionat ministrul.

Vasilescu a mai spus ca anul acesta s-au facut deja majorari salariale in cuantum de sase miliarde lei in anumite domenii, printre care Educatia, Sanatatea, in administratie, cultura, agentii de mediu, OPC sau IMM-uri.

"Deci a spune ca doar la demnitari creste de la 1 iulie e minciuna. De fapt, la ceilalti au crescut inainte de 1 iulie prin ordonante de urgenta", a precizat ea, adaugand ca si saptamana viitore se vor mai face majorari salariale.

"De la 1 Martie, cresc in continuare salariile celor din educatie, pana la limita de 50% si in sanatate unde se urca direct pe grila din 2022. De ce au fost amanati pana in martie? Pentru ca au fost multe amendamente de crestere a salariilor unor bugetari, iar noi trebuia sa respectam anvelopa de 32 mld pana in 2020. Dupa calcule, aceasta a fost decizia", a punctat ministrul.

Vasilescu a mai spus ca anul acesta se dau in continuare tichete de masa si voucerul de vacanta, care au aplicativitate pana anul viitor. "De exemplu, vaucerul (sic!) de vacanta dat anul acesta va putea fi folosit pana in septembrie 2018. De anul viitor, din decembrie, se da in bani, in sporuri salariale, contravaloarea vaucerului (sic!) si a doua norme de hrana, acestea totalizand inca trei salarii minime pe economie", a explicat ea.

Ministrul Muncii a mai transmis pe Facebook ca niciun spor nu s-a taiat, ci "dimpotriva, au fost adaugate la sanatate, aparare, ordine publica etc".

"Au fost corectate prin ordonante de urgenta disfunctiile din aparare-ordine publica. De exemplu, solda de functie a crescut la nivelul salariului minim, iar sporurile au crescut procentual cu aceasta, deci nu mai sunt la nivelul anului 2009, prin ordonanta de urgenta aflata in vigoare de luna aceasta, iar sistemul de acordare a gradatiilor din aceasta familie ocupationala s-a modificat prin legea salarizarii. Deja, venitul soldatilor si politistilor va creste si vor vedea luna viitoare", a incheiat Vasilescu.

Are demisia scrisa

Miercuri seara, la B1 TV, ministrul a vorbit si despre posibilitatea de a parasi Guvernul, dupa analiza pe care o vor face colegii social-democrati.

"Nu depinde de mine ce se va intampla cu acest Guvern, inclusiv cu mine. Este o evaluare in curs care ar trebui sa se termine in doua saptamani. Un comitet de la partid, in frunte cu presedintele (Liviu Dragnea- n.red.) face evaluarea. Darius Valcov este unul dintre cei care fac parte din comitet. (..) Evaluarea poate sa insemne orice.

Eu am demisia in alb din prima zi cand am devenit ministru. Am depus-o la partid. Nu stiu cine o tine. Am scris-o. Este normal atunci cand iei o functie publica, eu asa am facut de fiecare data. Nu stiu daca exista si altele, eu mi-am dat-o ca asa mi s-a parut normal", a declarat Lia Olguta Vasilescu.

Amintim ca Legea salarizarii unitare a bugetarilor a fost votata, miercuri, de plenul Camerei Deputatilor si urmeaza sa mearga la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Citeste mai multe informatii pe acest subiect:

A.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vasilescu explicatii Legea Salarizarii, #legea salarizarii unitare, #legea salarizarii bugetari , #legea salarizarii