Oameni buni, Antonescu a castigat! (Opinii)

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 13:36
13914 citiri
Oameni buni, Antonescu a castigat! (Opinii)
Foto: arq.ro

La o prima vedere, se pare ca marele perdant al povestii cu numirea lui Nitu si Kovesi e Crin Antonescu. Dintr-un anumit punct de vedere, este. Doar ca pe cele mai importante puncte, cele care conteaza pentru el insusi, nu pentru Dan Voiculescu, Crin Antonescu a castigat.

De fapt, daca stam bine sa ne gandim, toata lumea a castigat, la nivel concret, ceva. Si Traian Basescu, si Victor Ponta, dar niciunul atat de mult precum Crin Antonescu. As crede ca Dan Voiculescu si ceva baroni mai mici sau mai mari sunt singurii care au pierdut, dar eu zic sa nu ne grabim.

Doar ca, in cazul lui Crin, e clar ca el a devenit singurul mare purtator al flamurei antibasismului, a punctat electoral in randurile celor mai numerosi votanti din Romania, cei care au votat pentru demiterea presedintelui si pentru USL la parlamentare, si a pastrat unit USL-ul, principalul sau vehicul electoral pentru prezidentialele din 2014.

S-ar putea spune ca da, PNL a fost putin umilit de Victor Ponta, luandu-i-se Ministerul Justitiei si asta l-a atins pe Crin Antonescu. Prea putin, insa. Ministerul Justitiei era piatra de moara legata de picioarele lui Crin Antonescu. Nu extrem de grea, nu cea mai importanta, dar piatra de moara. Pentru ca modul cum merge Justitia (si n-are cum sa mearga perfect) i s-ar fi imputat, in parte, lui Crin Antonescu. Nu mai are aceasta problema acum.

La cum s-a comportat, as crede ca Antonescu n-a primit cu placere pierderea Justitiei, insa nici n-a fost o tragedie, ci chiar ceva din care a putut scoate profit.

Daca principalul lui obiectiv ar fi fost sa opreasca desemnarea unor procurori "sensibili", ar fi facut tot posibilul sa pastreze Ministerul Justitiei. N-ar fi lasat-o pe Mona Pivniceru sa plece, ar fi facut mult scandal anticipat pentru a tine portofoliul (stia din timp ce se pregateste) si ar fi tras cu dintii sa-l pastreze, dupa razgandirea lui Ponta. N-am vazut nimic din toate astea, doar un joc de imagine.

Alo, procurorii vor fi la mana lui Antonescu!

Crin Antonescu mai avea ceva la indemana. Daca toata povestea i se parea revoltatoare, daca tinea asa mult la principiile pe care le-a enuntat, avea ceva foarte usor de facut. Sa propuna respectarea promisiunii USL referitoare la procurori de dinainte de a lua puterea, acum un an.

Despre ce vorbesc? Despre faptul ca ei ar trebui alesi de CSM. Fara nicio implicare a puterii politice.

Or, Crin Antonescu nu a zis asta. Si nici nu isi doreste. De ce? Omul are cele mai mari sanse de a ajunge presedinte. Pe legea actuala, pe care nimeni nu pare dispus sa o schimbe, presedintele e "stapanul inelelor" in privinta procurorilor. Asta inseamna ca presedintele Antonescu, dupa un an si ceva de mandat, daca nu se schimba nimic, va avea ultimul cuvant. Numeste doar procurorii convenabili lui. Destul de bine, nu?

Tragand linie si adunand, Crin Antonescu e singurul om politic de calibru care a castigat din povestea asta. A pierdut un minister care mai mult il incurca si care nu putea aduce contracte de stat pentru clientii politici ai PNL, dar a punctat la capitolul care conteaza mult mai mult - a strans puncte in ochii electoratului si e cu macar cativa centimetri si-un Stanisoara mai aproape de scaunul de presedinte al Romaniei. Un targ bun, oricum te-ar chema.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Antonescu numire procurori, #Antonescu Basescu Ponta Kovesi , #procurori sefi