O zi de munca la Senat: Din 136 de alesi, doar 43 au ramas in sala. Votul la peste 60 de legi a fost amanat

Luni, 14 Octombrie 2019, ora 18:323801 citiri
O zi de munca la Senat: Din 136 de alesi, doar 43 au ramas in sala. Votul la peste 60 de legi a fost amanat
Foto: Arhiva Ziare.com

Sedinta de plen a Senatului a fost suspendata, luni, din lipsa de cvorum, verificarea prin vot electronic a prezentei demonstrand ca in sala se aflau 43 de senatori, fata de minimum 69.

Senatorii au dezbatut la inceputul sedintei sase acte normative din cele 68 inscrise pentru dezbatere pe ordinea de zi si au votat doar legilor cu caracter ordinar.

Ulterior, au trecut la sesiunea de vot final alocata legilor cu caracter organic, in care au acordat un sigur vot (82 de voturi "pentru") doar propunerii legislative privind regimul juridic al ansamblurilor si siturilor istorice si arheologice care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO, precum si unele masuri privind protejarea cetatilor dacice din Muntii Orastie.

Imediat dupa acest vot, senatorul PSD Florian Bodog a solicitat verificarea cvorumului.

Senatorul PNL Alina Gorghiu i-a acuzat pe senatorii PSD ca parasesc sala chiar in momentul solicitarii verificarii cvorumului. Ea a aratat ca de la inceputul sesiunii parlamentare au fost adoptate tacit de Senat aproximativ 100 de acte normative, pentru ca PSD "refuza sa voteze legi organice".

Dupa o scurta pauza de consultari intre liderii grupurilor politice, in care se decisese dezbaterea si votarea doar a legilor cu caracter ordinar, lipsa cvorumului a condus la suspendarea sedintei de plen de catre presedintele Senatului, Teodor Melescanu.