Opinii: O remaniere pentru linistea coalitiei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 31 August 2010, ora 12:30
3883 citiri
Opinii: O remaniere pentru linistea coalitiei

Presupusa si probabila remaniere guvernamentala consuma in acest moment toate energiile si toata atentia, atat ale coalitiei guvernamentale cat si ale presei.

Merita oare tot acest tumult? Personal, nu cred ca trebuie sa avem foarte mari asteptari. Ma indoiesc sincer ca vom asista la consecintele unei autentice judecati a activitatii fiecarui ministru, realizata cu obiectivitate si pe baza unor criteri certe.

Daca ar fi analizate cel putin performanta reformista, proiectele puse in practica, absorbtia fondurilor europene si capacitatile de comunicare, tot guvernul in frunte cu premierul ar trebui sa-si faca bagajele. Dar mai degraba ne putem astepta la o lupta apriga pentru pastrarea influentei si a aparentelor de catre membrii coalitiei si in interiorul PD-L.

Semnalul a fost deja dat de presedintele UDMR, Marko Bela, care a declarat ferm ca nu va accepta inlocuirea niciunuia dintre ministrii maghiari care, spune domnia sa, si-au facut foarte bine datoria. Chiar si Cseke Attila, care poarta raspunderea cel putin morala pentru incendiul devastator de la Giulesti, trebuie sa ramana deoarece, nu-i asa, a facut mari progrese in materie de descentralizare a sistemului.

De fapt, UDMR nu vrea sa iasa cu vreo bila neagra din acest bilant. Nu vrea sa-si asume nicio farama din esecurile de pana acum ale guvernarii si din nemultumirea populara. Iar pozitia sa este destul de bine securizata, cat timp, in eventualitatea retragerii UDMR de la guvernare coalitia, si asa fragila, explodeaza.

Nici in PD-L nimeni nu vrea sa plece dupa judecata pe post de tap ispasitor, cu atat mai mult cu cat in executiv sunt cei mai importanti lideri democrat liberali. Cine pleaca acum, pleaca cu stampila de incompetent si cu responsabilitatea ineficientei guvernamentale. Acesta, mai mult decat avantajele functiei, este motivul pentru care fiecare ministru, in frunte cu tripleta BVB, sta agatat cu dintii si unghiile de scaun. Potrivit unor surse din partid, citate de presa, s-ar fi ajuns chiar la amenintari cu dosarele in ipoteza ca grupul celor care vor remaniere extinsa nu isi va mai potoli glasul.

Pe de alta parte, niciuna dintre filiale PD-L nu vrea sa-si piarda reprezentantul in guvern, pentru a nu-si pierde fianatarea, cata este ea. Alocarile bugetare au pretul lor, nu-i asa, iar el trebuie platit la nevoie. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca unii lideri de organizatii au primit de la ministri pozitii importante pentru ei, rudele sau clientii lor si vor face acum tot posibilul sa-si convinga pe deputatii sau senatorii din zona sa il sustina pe ministrul respectiv. Iar senatorul si deputatul nu prea are loc de refuz cat timp fara sustinerea organizatiei din colegiul in care candideaza e ca si mort.

Mai sunt reformistii din partid cer inca din iunie o remaniere drastica, care sa creeze premisele unei relansari a PD-L aflat in picaj. Nu au insa suficienta putere politica si financiara. Lor li se adauga punctual platitorii de polite. Se stie de exemplu cat de dornica este Elena Udrea sa scape de Vasile Blaga. Nu ca reciproca nu ar fi valabila, insa ministrul de Interne stie ca blonda sa colega este intangibila.

Un ceea ce priveste UNPR, partidul este evident doritor sa primeasca mai mult si sa se sacrifice cu o pondere mai mare, dupa cum ne spunea patetic Gabriel Oprea, si principalul minister vizat este cel al Muncii.

Una peste alta, cel mai probabil vor fi sacrificati doar cativa ministri independenti, al caror esec parafat si eliminare sa nu implice nicio responsabilitate politica. Cel mai probabil va pleca Mihai Seitan, ca sa vina Marian Sarbu. Va pleca Mihail Dumitru ca sa vina Valeriu Steriu. Este posibila si evacuarea lui Gabriel Sandu, dar si a lui Daniel Funeriu, care nu are sustinere in partid, iar in planul imaginii publice este mai mult un tehnocrat decat un membru PD-L. Nimeni nu spune ca acesti ministri ar fi monumente de competenta. Dar nici nu sunt mai rai decat cei care, cel mai probabil, vor ramane si vor fi sacrificati nu pentru erorile lor, ci pentru ca nu au sustinere politica.

Cat despre Sebastian Vladescu, ceea ce l-ar putea salva ar fi nu atat sustinerea de la Cotroceni, cat faptul ca nu prea exista inlocuitor. Si asa ajungem la, poate, cea mai dureroasa problema a acestei remanieri. In zona economica cel putin, PD-L nu prea are competente pe care sa le puna la treaba. Radu Berceanu, spre exemplu, ar trebui sa fie candidatul ideal pentru remaniere, cel putin din perspectiva unui criteriu avansat la inceputul anului de chiar Emil Boc si anume absorbtia fondurilor europene. Dar cine din PD-L sa preia Transporturile? Cine din PD-L sa preia Economia daca Adreian Videanu, mama si tatal clietelismului politic, ar fi eliminat? Sever Voinescu sau Sulfina Barbu?

Dincolo de toate calculele politice, PD-L duce o lipsa acuta de competente in domeniile cele mai solicitate ale momentului. Asta nu inseamna ca in esaloanele inferioare ale partidului nu ar exista oameni valorosi, insa ei nu au fost promovati pentru a nu da exemplu "prost" intr-o lume de incompetenti si nu sunt usor de descoperit acum, la nevoie.

Prin urmare, nu cred ca avem de ce sa ne asteptam la o remaniere de mari proportii, ci doar la o improspatare de imagine prin locurile mai putin importnate, care sa mai descarce din tensiuni, dar si la redistribuirea raportului de forte din coalitie cu scopul intaririi acesteia prin cresterea ponderii UNPR in guvern.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#remaniere guvern Boc, #ministri remaniere Guvern Boc , #remaniere