O noua motiune simpla impotriva ministrului Educatiei: Apara interesele unor abonati ai Puterii

Marti, 08 Mai 2018, ora 09:35
1929 citiri
O noua motiune simpla impotriva ministrului Educatiei: Apara interesele unor abonati ai Puterii
Foto: Arhiva Facebook/ Valentin Popa

Grupurile parlamentare USR si PNL au depus, luni, la Senat, o motiune simpla impotriva ministrului Educatiei, ca urmare a deciziei lui Valentin Popa "de a taia drastic din locurile de admitere ale celor mai vechi si prestigioase universitati", solicitand demisia oficialului pe motiv ca "a esuat in misiunea sa".

Cei 36 de senatori care au semnat motiunea considera ca ministrul Educatiei a procedat astfel, deoarece "apara interesele unor abonati ai Puterii si nu interesele educatiei nationale", potrivit unui comunicat al USR remis luni.

In textul motiunii se arata ca "invatamantul superior este creuzetul de formare a elitelor unei natiuni si trebuie sa fie autonom si liber de interese de partid, finantat pe baza de performanta si merit, nu pe criterii de obedienta politica.

Ministerul Educatiei trebuie sa faca politici publice in interes general, nu sa imparta locuri preferential ori sa pedepseasca si sa premieze universitatile dupa criterii politice.

Universitatile trebuie sa fie independente, sa produca cercetari, idei si cunoastere pentru societate libere de constrangeri si servituti politice".

In acelasi document, senatorii USR si PNL afirma ca, fata de anul anterior, Universitatii Bucuresti i se suprima 60 de locuri la licenta, 335 de locuri la master si 56 de locuri la doctorat. In schimb, Universitatea 'Aurel Vlaicu' din Arad, incadrata de ARACIS la incredere limitata atat in 2013, cat si 2015, primeste cu 30 locuri mai mult ca anul trecut.

"In total, celor patru universitati din Consortiul Universitaria, cele mai vechi si probabil cele mai performante din tara, care nu au semnat scrisoarea de sustinere pentru ministrul Popa, li se suprima aproximativ 1.000 de locuri la cele trei cicluri de studii", se arata in comunicat.

"In acelasi timp, beneficiaza de locuri in plus universitati regionale, infiintate dupa 1989, cu un prestigiu, o atractivitate pentru studenti si niste performante stiintifice mai slabe, dar care au initiat si semnat lista de sustinere a ministrului Popa, unele dintre ele cu rectori inscrisi in PSD-ALDE, inclusiv universitatile din care provin ministrul, secretarul de stat si presedintele Consiliului National al Rectorilor, adica cei care au impartit locurile", se mai afirma in motiune.

Amintim ca PNL a mai depus o motiune simpla impotriva ministrului Educatiei, numita "Educati Romania, nu o pesedizati!", care a picat la vot in martie.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#motiune simpla Valentin Popa, #motiune simpla ministrul Educatiei, #scandal locuri universitati elita , #motiune
Comentarii
Poza programer2
programer2
rank 1