O firma cu probleme a lasat Senatul fara vot electronic: Se acopera urmele adoptarii unor legi importante?

Luni, 17 Septembrie 2018, ora 09:18
8301 citiri
O firma cu probleme a lasat Senatul fara vot electronic: Se acopera urmele adoptarii unor legi importante?
Foto: Facebook / Vlad Alexandrescu

Sistemul de vot electronic din Senat nu mai e sub contract de mentenanta din... 2012, insa el a fost inchis brusc abia acum, la sase ani distanta, inainte de votul crucial pentru referendumul lui Dragnea si de alte legi extrem de importante care urmeaza sa fie adoptate, prin urmare nu mai putem sti cine si cum voteaza, adica se acopera toate urmele.

Scandalul a izbucnit zilele trecute, odata cu inceperea noii sesiuni parlamentare ordinare. Dupa ce s-au trezit fara consolele de vot pe masa, senatorii au fost obligati sa voteze legile prin ridicare de maini, iar secretarii de sedinta sa numere mainile ridicate. Opozitia acuza ca sunt legi organice la care se voteaza de mai multe ori, "pana iese ce trebuie", adica ce doreste majoritatea PSD-ALDE.

In acest moment, un alegator nu poate sti, de exemplu, cum a votat senatorul lui la referendumul pentru familia traditionala, pentru ca informatia nu mai apare pe site-ul Senatului ca pana acum, nemaiexistand vot electronic. Singura sansa este sa astepti publicarea stenogramei sedintei de plen, asta daca nu te plictisesti asteptand si renunti (ultima stenograma pusa pe site este din 5 septembrie, adica din urma cu mai bine de 10 zile).

Iar aceasta sansa exista doar pentru ca s-a facut o exceptie si s-a votat prin apel nominal, cu alte cuvinte, pe stenograma vor aparea numele celor care au votat si cum. Alte proiecte de lege nu au fost insa la fel de "norocoase".

Ziare.com a cerut Secretariatului general al Senatului, condus de Izabela Chencian, sa explice public cine si de ce a decis sa anihileze tocmai acum sistemul de vot electronic al camerei superioare a Parlamentului Romaniei.

Iata raspunsul primit la redactie:

"Va comunicam ca in ceea ce priveste contractul de servicii de asistenta tehnica si mentenanta software pentru sistemul integrat de conferinte, vot electronic, sonorizare de la Sala de plen a Senatului, acesta a incetat la data de 21.12.2012. Noul contract de asistenta tehnica si mentenanta software pentru sistemul integrat de conferinte, vot electronic, sonorizare de la Sala de plen a fost incheiat cu S.C.AVITECH CO S.R.L, la data de 26.06.2018.

Institutia noastra a fost anuntata prin adresa nr.1209 din 24.08.2018 ca echipamentele nu sunt disponibile, acestea vor fi livrate, conform ultimei comunicari a firmei, din data de 04.09.2018, pana la sfarsitul lunii octombrie.

Totodata, va informam ca inlocuirea vechiului sistem de vot era necesara din motive tehnice, intrucat nu mai existau trasee libere pentru instalarea noilor cabluri, in paralel cu vechile cabluri, iar vechiul sistem (analogic) nu mai era compatibil cu noul sistem (digital) ".

Pentru ca la intrebarea "Cine a decis scoaterea sistemului de vot din sala de plen?" nu ni s-a raspuns, l-am contactat pe senatorul USR Vlad Alexandrescu, liderul grupului USR, pentru cateva lamuriri suplimentare.

"O manevra politica"

"Cine l-a scos? Ea, Izabela Chencian, la ordinul PSD. Este fosta sefa a consilierilor PSD de la grupul PSD, facuta peste noapte secretar general al Senatului.

Ne-a anuntat in primul Birou Permanent al Senatului. Eu am protestat. Ne-a spus ca sistemul trebuia modernizat, era vechi. 'Ce vreti, sa ramanem in pana intr-o zi, fara sistem de vot electronic?', ne-a intrebat. Ne-a mai spus ca s-a inceput tarziu, ca firma nu a putut sa procure dispozitivele si asta e.

Am intrebat-o cum poate afla cineva cum a votat senatorul lui o anumita lege? 'N-are decat sa ii dea telefon sa il intrebe', mi-a raspuns.

I-am mai spus ca va dura cateva saptamani si am intrebat-o daca nu putea sa treaca in carnetul de sarcini ca nu se demanteleaza vechiul sistem pana cand nu e gata cel nou. 'Nu v-a traversat gandul ca ne-ati lasat fara sistem sine die, la voturi foarte importante? O sa vina Fondul Suveran de Investitii, poate si amnistia lui Dragnea'. Mi-a spus 'Va rog sa aveti foarte mare grija cum vorbiti cu mine'.

Atunci i-am raspuns: 'Dvs sunteti secretar general, seful functionarilor publici din Senat, si trebuie sa aveti grija sa respectati caracterul politic al votului. Votul are un caracter politic, nu e o chestiune pur tehnica, ca si cum ai pune solnita pe masa in dreapta sau in stanga'", ne-a declarat Vlad Alexandrescu.

Intrebat cum a mers votarea in Senat in ultimele zece zile, senatorul USR ne-a spus ca au existat "situatii teribile".

"De exemplu: din doi secretari de sedinta, unul zicea ca sunt 72 de voturi, altul ca sunt 61. Am votat de 5 ori, pana cand a iesit ce a trebuit. La lege organica, unde era nevoie de 69 de voturi ca sa treaca!", ne-a spus acesta.

De asemenea, intrebat daca un alegator obisnuit mai poate afla de undeva cum voteaza senatorul lui, Vlad Alexandrescu a confirmat ca nu se poate.

"Nu ai cum. Noroc ca pentru referendum, in chip exceptional, s-a facut apel nominal. Dar si asta a fost o manevra politica, pentru ca PSD-ului i-a fost teama ca vor fi senatori de la majoritate care se vor abtine sau vor vota impotriva. Asa ca s-a notat. Dar, repet, a fost ceva cu totul exceptional. De obicei ridicam mainile si secretarii numara", a adaugat Vlad Alexandrescu.

In aceste conditii, USR a decis sa ceara secretariatului Senatului explicatii suplimentare.

"Noi am facut joi o hartie din partea grupului parlamentar (probabil ca luni o sa plece pe traseu) catre secretarul general, in care am cerut sa ni se puna la dispozitie caietele de sarcini pentru aceasta lucrare si sa ni se raspunda la intrebari: Cine a autorizat-o? Cum s-a facut?

Sunt trei pagini care contin si argumente din regulamentul Senatului. Cum e posibil sa ne lase asa? Si ridicand din umeri! Adica noi suntem aiurea ca intrebam...

Ce ma intereseaza pe mine ca le 'dau penalitati'? Eu vreau sa am butonul pe masa si sa se vada cum voteaza Vlad Alexandrescu. Punct", a mai spus liderul senatorilor USR.

Cine e firma care pune "bete in roate" activitatii Senatului Romaniei

Conform datelor de la Registrul Comertului, cei doi actionari ai firmei AVITECH CO SRL sunt Anton Gabriel Roescu si Traian Valentin Dogaru. Firma, cu sediul in Voluntari, are domeniu de activitate "comertul cu ridicata de componente si echipamente electronice si de telecomunicatii" si 135 de angajati.

In 2017 a inregistrat o cifra de afaceri de 45.599.099 de lei, dar un profit net de doar 49.920 de lei, datoriile totale ridicandu-se la 31.535.235 de lei.

In luna iulie, Jurnalul National scria ca pentru contractul incheiat cu Senatul firma respectiva va primi 1.220.559,62 lei, fara TVA. In plus, si sistemul de vot electronic de la Camera Deputatilor a fost furnizat, in 2015, de aceeasi firma.

Mai mult, in perioada 2007-2018, AVITECH CO SRL a incheiat 996 de contracte cu statul, dintre care 700 prin achizitie directa, conform datelor din SEAP.

Firma a fost fondata de un om de afaceri israelian si pana in 2015 avea ca asociati trei offshore-uri din Cipru, toate cu sediul la aceeasi adresa. "Toate itele roiesc in jurul lui Sebastian Ghita", scria Jurnalul National, care publica mai multe informatii in acest sens.

Cel mai banos contract cu statul pentru AVITECH a venit de la Primaria Slatina, cand primar era Darius Valcov. In 2015, Cotidianul scria despre perchezitiile DNA si "tunurile" date de aceasta firma impreuna cu Darius Valcov, fost primar, in 2015 ajuns ministru de Finante.

La ora actuala, Darius Valcov este "premierul din umbra" al Romaniei, cel care face strategiile economice si financiare, evalueaza ministri pentru a fi dati afara si publica pe Facebook date personale sau informatii clasificate fara teama ca va raspunde in fata instantei pentru incalcarea legilor.

O discutie demna de Caragiale: "Nu trebuie sa cautam vinovatul"

Revenind la Senat, va prezentam si cateva fragmente din stenograma sedintei Biroului Permanent la care a fost dezbatut subiectul eliminarii sistemului de vot electronic, pentru a intelege cat de tare s-au chinuit senatorii PSD sa musamalizeze totul, mutand atentia de la adevaratii vinovati catre ... Opozitie.

Adrian Tutuianu (PSD):

Bun. Si pentru ca am spus ca la final clarificam putin situatia sistemului de vot, rog pe doamna secretar general sa ne faca o informare si sa vedem ce se poate face.

Izabela Chencian:

Asa cum vi s-a comunicat in Comitetul liderilor de ieri, sistemul de vot era foarte vechi, inca din anul 2005. Procedura de schimbare a acestuia a fost solicitata de-a lungul timpului. S-a modificat in sala de plen intregul sistem audio, iar in privinta intarzierii trebuie sa tinem cont de faptul ca a existat o sesiune extraordinara de trei saptamani despre care nu stiam in momentul in care s-a incheiat contractul, ceea ce inseamna ca noi am predat sala de plen firmei care a contractat aceasta lucrare, cu aceasta intarziere.

Mai mult decat atat, exista un contract care este pus in aplicare. Firma intampina probleme in ceea ce priveste furnizarea consolelor de vot, ceea ce inseamna ca mai dureaza cam pana la mijlocul lunii octombrie, din ceea ce ne comunica firma in acest moment.

Vor plati penalizari conform contractului. Era un lucru pe care nu puteam sa-l prevedem.

Nicolae Marin (PSD):

(...) Fac un apel secretarilor sa se concentreze mai mult, sa-si faca o strategie, atat secretarul de la putere, cat si cel din opozitie, odata numarata prezenta in sala, sa urmareasca usa sa vada cati colegi intra si ies in timp real si intotdeauna sa adune si sa scada, nu neaparat trebuie sa numeri la fiecare vot.

(...) De-a lungul timpului nu a existat, dupa Revolutie nu a existat intotdeauna vot electronic si s-a votat de foarte multe ori, si la plenul comun votam cu mana ridicata si ne-am descurcat.

Daca au aparut aceste sincope, trebuie sa ni le asumam si sa nu cautam vinovatul si sa mergem mai departe. Nu ne blocam activitatea parlamentara pentru simplul fapt ca o societate intampina problemele pe care doamna secretar general ni le-a ridicat aici.

Adrian Tutuianu (PSD):

Stimati colegi, noi suntem in situatia in care avem o problema de punere in aplicare a unui contract care este in derulare. Ar fi o nebunie sa ne apucam sa montam din nou sistemul vechi, ca blocam...

Nicolae Marin (PSD):

E imposibil.

Adrian Tutuianu (PSD):

Pe langa chestiunile tehnice, blocam rezolvarea problemei, derularea contractului. Asta e o chestiune.

A doua. Regulamentul Senatului permite, la art. 140 alin. (6), procedura de vot prin ridicarea de mana cu numararea de catre secretari.

Eu cred ca trebuie sa facem doua lucruri foarte simple. Sa disciplinam un pic mai mult grupurile parlamentare si sa stam toti in scaun cat timp dureaza sedinta, si atunci secretarii vor numara mai usor. Ieri a fost prima zi, au intrat, au iesit si sigur ca am avut o oarecare dificultate.

Si a doua chestiune - secretarii va trebui sa fie ceva mai vigilenti si mai atenti. Exista o regula care s-a aplicat totdeauna - cei care am fost secretari stim - ca unul numara partea stanga, unul partea dreapta. Ieri s-a dorit sa numere si-si si atunci au aparut niste probleme, dar eu cred ca putem sa trecem peste asta si, in situatii exceptionale, sa procedam tot cum spune Regulamentul cu modalitatile celelalte, inclusiv cu apelul nominal, mai ales la lucruri care sunt mai controversate, mai contondente, mai in disputa, ca sa spun asa.

Mario Oprea (PNL):

Multumesc, domnule presedinte. Nu mai interveneam, pentru ca informarea a fost suficient de relevanta, dar vreau sa-i raspund domnului chestor.

Am fost atent, am fost vigilent, dar, inca o data spun ce am spus mai devreme. Nu voi numara senatorii care nu ridica mana, nu voi numara senatorii care stau de vorba in laterala, pentru ca se contesta rezultatul votului si atunci eu raspund. Nu voi numara senatorii care urca treptele cu mana ridicata si se pot numara si de doua ori la un moment dat. Eu stiu ca nu e Plutonul 13 Infanterie aici, absolut de acord cu dumneavoastra, dar din pacate, asta este situatia, va trebui sa votam nominal si sa dureze mai mult.

Adrian Tutuianu (PSD):

O sa facem toti apel la grupurile parlamentare sa facem ceva mai multa ordine si sa putem sa ne desfasuram activitatea. Nu va fi simplu o luna si jumatate. Deci vor fi, practic, 5-6 saptamani, dar s-a mai votat asa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sistem vot electronic Senat AVITECH , #Senat