Numirile la Parchete, blat sau necesitate? (Opinii)

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 07:49
3830 citiri
Numirile la Parchete, blat sau necesitate? (Opinii)

La auzul vestii despre gandirea si razgandirea lui Victor Ponta asupra numirilor la Parchete, si mai ales dupa numirile propriu-zise, un cor de proteste s-a facut auzit din partea studiourilor de televiziune, a PNL si a analistilor politici.

Chiar si prezentul autor a simtit fiori pe sira spinarii cu senzatie de blat odios si tradarea unor principii.

Fara nici un fel de indoiala numirile la Parchete sunt controversate, insa masura in care ele vor afecta viitorul Romaniei va fi de vazut, pentru ca oamenii inca nu au fost confirmati si instalati in functie.

Pentru a analiza controversa, trebuie vazut unde se afla principalii actori.

Presedintele Basescu nu mai are aproape nici o parghie institutionala sa isi impuna agenda si practic mai are un mandat de un an in care ar putea sa mai faca ceva daca va cadea la intelegere macar cu o parte a guvernarii actuale. Ultimele sase luni ale mandatului sau vor fi doar de tranzitie catre un nou presedinte.

Premierul Ponta are nevoie ca de apa de o confirmare internationala. Fara ea, robinetul cu bani spre Romania dinspre Occident s-ar putea inchide si falimentul fizic al Romaniei nu ar fi departe. Alternativa la el ar fi vinderea tarii la bucata catre China sau Rusia. Deja se vede cu ochiul liber cum vecina Ungarie se scufunda tot mai mult in mlastina din cauza unor decizii legislative extrem de controversate si Romania nu ar avea un tratament mai bun intr-o situatie similara. Pe scurt, Ponta are nevoie de stabilitate.

Gruparea Antonescu/Voiculescu avea nevoie ca de apa sa isi puna un om de incredere la Parchete, si numirea lui Nitu pare a fi facuta special pentru liberali (desi ei spun ca nu au fost parte in discutie), care insa nu au acceptat-o pentru ca a fost numit la alt parchet decat DNA, unde era durerea cea mai mare pentru ei.

Controversa acestor numiri a fost faptul ca nu respecta MCV sau recomandarile privind transparenta ale Uniunii Europene. Insa toata lumea uita scopul final. Scopul final al transparentei ar fi fost instalarea unor procurori capabili in fruntea parchetelor, care s-ar putea face insa si fara concurs.

Ca o dovada ca e asa, Comisia Europeana nu a comentat asupra numirilor, iar comentariile ambasadelor occidentale majore au fost incurajatoare asupra numirilor directe.

In fapt, numirile respective au fost poate singurul semnal de normalitate politica in ultimii cativa ani, cand Puterea si Opozitia au fost una la gatul celeilalte fara niciun compromis.

Era un compromis necesar? Fara indoiala. Exemple politice de compromisuri care au fost controversate s-au vazut in istorie. Abraham Lincoln, cel mai iubit presedinte american, nu ar fi putut adopta declaratia de dizolvare a sclaviei in SUA fara un compromis oneros cu opt parlamentari din partida adversa, aflati la sfarsit de mandat.

Lipsa unui compromis in congresul american intre democrati si republicani impinge SUA pe un drum foarte periculos.

Controversa insa asupra acestor numiri la Parchete poate sa dispara in urmatoarea perioada depinzand de evolutii. E foarte posibil ca numai jumatate de intelegere sa se materializeze imediat. Probabil Kovesi nu va avea probleme cu audierea in CSM si va ocupa sefia DNA.

Probleme mai mari or sa apara cu nominalizarea lui Nitu. Daca CSM va da un aviz negativ, iar Uniunea Europeana si societatea civila pe baza avizului respectiv o sa strige foul, atunci se prea poate ca presedintele sa fie nevoit sa caute alta nominalizare.

Foarte posibil ca pe asta sa si mizeze Traian Basescu. Insa mai bine un om bine ales la un Parchet decat nici unul. In cazul acesta cred ca si Ponta ar fi pregatit sa faca o nominalizare mai buna. Nu putea sa vina cu nominalizarea buna fara sa sparga USL imediat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Victor Ponta numiri procurori, #numire sef DNA, #numiri procurori Ponta Basescu, #Ponta Basescu blat , #procurori sefi